Ureditev grobov

 

mačeheNa naših grobovih je, kar se tiče ureditve, videti več ali manj dve skrajnosti. Na eni strani so to grobovi prekriti z marmornimi ploščami ali/in peskom, z malo ali nič zelenja ter dragimi nagrobnimi spomeniki, s katerimi se ponašajo svojci. Večinoma se za tako ureditev odločijo ljudje, ki ne morejo groba, bodisi zaradi pomanjkanja časa bodisi zaradi oddaljenosti, pogosto obiskovati in oskrbovati.

Na drugi strani pa imamo grobove zasajene z enoletnicami in dvoletnicami, med katerimi prevladujejo begonije in mačehe. Take zasaditve zahtevajo veliko našega časa in grob je venomer v nevarnosti, da bo videti zanemarjeno.

Opazen je tudi vpliv tujine. Marsikdaj najde na grobu prostor pisano sezonsko cvetje in trajnice ter okrasna zelenjava. Take kombinacije lahko izpadejo zelo neposrečene ali celo kičaste.

Tudi z raznoraznimi modernimi dodatki moramo biti previdni. Kamenje različnih barv, posode, vaze...vse to uporabljajmo pazljivo.

 

V jeseni vsi hitimo na novo urejat grobove. Sadimo mačehe, dodajamo pesek ...da bodo grobovi pred praznikom lepi in urejeni. Na Dan mrtvih pa jih okitimo z lončnimi krizantemami, svečami in gorami rezanega cvetja v obliki šopkov in takih ali drugačnih cvetličnih aranžmajev.

 

Tukaj se kaj hitro pokažejo različni okusi in tudi način življenja svojcev. Nesmiselno potrošništvo se kaže v nenormalnih količinah sveč in cvetja. Posebej, če se svojci med seboj ne zmenijo in vsak posebej prinese npr. svojo ikebano. Žal je pri nas to bolj pravilo kot izjema. Čez nekaj dni ali po prvi slani, pa delujejo pokopališča kot velika smetišča.

 

Če potrebujete pomoč pri trajnostni zasaditvi groba, nam pišite ali nas pokličite.  KONTAKT

                                                                                                                         PONUDBA