Sajenje čebulnic

V jeseni se narava počasi pripravlja na zaslužen počitek. Kot da nam še zadnjič želi pokazati vse svoje čare, se odene v palete toplih barv, kot so rumena, oranžna, rdeča in rjava v vseh svojih odtenkih. Tudi mi imamo še kar nekaj opravkov na vrtu preden bodo nastopili kratki dnevi in preden bo, upajmo, sneg pobelil polja. Eno izmed opravil je tudi sajenje spomladi cvetočih čebulnic.

In verjamem, da ga boste opravili z radostjo, saj nam misel na lep pomladni dan v družbi spomladanskih cvetlic, greje dušo že sedaj.

Čudovite rumene narcise

Kaj so čebulnice

Kaj pravzaprav označujemo z imenom ČEBULNICE? To so skupina rastlin, pri katerih se razvijejo mesnati podzemni organi, s pomočjo katerih jih razmnožujemo. Ti organi so lahko prave čebule (tulipani, narcise…), podzemni brsti, stebelni in koreninski gomolji, rizomi, zarodni brstiči…

Narcise na vrtu

Spomladi cvetoče čebulnice

Ko omenimo spomladi cvetoče čebulnice, se večina najprej spomni na tulipane in narcise, ki so po naših vrtovih resnično najbolj razširjeni.

Vendar je možnosti še ogromno. Na razpolago imamo nešteto vrst in sort, od najbolj zgodnjih ob koncu zime cvetočih jaric, do lukov, ki cvetijo, ko se pomlad že preveša v poletje. Od nizkih, skoraj pritlikavih 10 cm visok do 50 cm visokih ali celo višjih. O barvah ne bomo govorili, ker je na voljo pravzaprav popolna izbira vseh barv in odtenkov.

Drobnejši cvetovi so, bližje so sorte naravnim vrstam iz katerih so jih vzgojili.

Čas sajenja 

Dobro je, da čebulnice posadimo zgodaj jeseni. Zemlja je v oktobru še topla in vlažna, tako da lahko čebulčki in gomoljčki še pred zimo razvijejo dober koreninski sistem. Za potikanje izberite dan za cvet (setveni koledar po Marii Thun)

Čas sajenja čebulnic

Tla in gnojenje

Pri sajenju se moramo držati nekaj osnovnih pravil. Tla, kjer gojimo čebulnice morajo biti dobro odcedna, prepustna in raje bolj revna s hranili. Za gnojenje nikoli ne uporabljajmo hlevskega gnoja, raje posezimo po kompostu, ki bogati tla s humusom in daje rastlinam dovolj hranil za lepo rast in cvetenje.

Previdno pri nakupu

Kupujmo debele, velike čebulice. Pazimo, da niso izsušene, poškodovane ali celo bolne.

Pri nakupu čebulnic bodite previdni

Kako sadimo 

Sadimo primerno globoko. Nekako velja pravilo, da sadimo v jamice, ki so dvakrat ali trikrat globlje od debeline čebulice. Sadimo tako, da se dno čebulice dotika zemlje, ki jo prej zrahljamo. Če so tla premalo odcedna, dodamo na dno luknje plast peska ali mivke. Med dnom in čebulico ne sme biti zraka, sicer se tam nabira voda in čebulica lahko zgnije. Za sajenje uporabimo sadilni klin ali sadilno lopatko in pazimo, da pri sajenju čebulic ne ranimo. Največji učinek dosežemo, če posadimo vsaj 10 čebulic na kvadratni meter. Stresemo jih na tla in jih posadimo na mestih, kamor so padle. Tako bo zasaditev izgledala najbolj naravno.

Kaj pa po cvetenju?

Po cvetenju pustimo, da listi sami ovenejo. Nikar jih ne režimo, tudi povezovanje listov narcis je neprimerno. Čebulica preko listov namreč nabira hranila, ki jih preko zime skladišči, spomladi pa porabi za rast in cvetenje.

Splošno pravilo velja, da ko listi tulipanov odmrejo, lahko čebulice poberemo iz tal in jih spravimo za jesensko sajenje. Večino ostalih čebulnic pa pustimo v zemlji. Vendar obstajajo izjeme. Čebulice nekaterih botaničnih tulipanov ne smemo izkopavati vsako leto. Nekatere vrste narcis, predvsem Narcissus tazetta, pa so za hladne zime preveč občutljive in jih je bolje pobrati iz zemlje.

Tulipani in narcise
Tulipani in narcise

Uporabnost spomladi cvetočih čebulnic

Čebulnice so uporabne tako v pisanih združba, kot v formalnih zasaditvah. Sadimo jih na grede s trajnicami, na skalnjake, v lonce, na trato...

Grede s trajnicami 

Grede s trajnicami ne bi bile popolne brez spomladi cvetočih čebulnic. Čebulnice polepšajo grede, še preden se trajnice začnejo prebujati in razraščati. Ko bo čas čebulnic minil, se bodo trajnice že dovolj razrasle, da bodo prekrile počasi veneče in mogoče malo manj lepo listje, ter prevzele vlogo krašenja grede.

Tulipani vseh barv in različnih velikosti, narcise od tistih belih najbolj preprostih, do rumenih večcvetnih ali trobentastih, nežni irisi in opojno dišeče hijacinte, celo luki, vse lahko uvrstimo na naš seznam čebulnic za cvetlične grede.

Grede s trajnicami
Narcise na gredi

Čebulnice v trati 

Čebulnice, ki jih ni potrebno vsako leto presajati, posadimo v večje skupine na travnate površine. Na ta način lahko uporabimo žafrane in hrušice, ki se v nekaj letih razrastejo in tvorijo čudovita barvna polja. Pazimo le, da jim izberemo rastišče, ki bo spomladi ves dan obsijano s soncem.

Preproge pod drevjem in grmovnicami

Tudi zasaditve pod grmovnicami in drevjem se čez leta spremenijo v barvne preproge. Z rahlo senco in bogato prstjo listavko, ki nastaja z odpadanjem listja grmovnic in dreves, bodo zadovoljni mali in veliki zvonček, jarice, tudi hrušice, morske čebulice in snežne modrice.

V sadovnjaku

V trato v sadovnjaku lahko posadimo narcise. Odlično se bodo obnesle v delu vrta, ki ga ne kosimo redno. Spomladi ga bodo krasile narcise, kasneje lepo travniško cvetje. Preden bomo šli v juniju v košnjo, pa bo tudi listje narcis opravilo svojo nalogo nabiranja hranil in ovenelo. Tako ne bomo s košnjo naredili nobene škode in narcise bodo naslednje leto spet lepo cvetele. Ker so take zasaditve tako rekoč trajne, je vredno pred sajenjem dobro premisliti, kam jih bom posadili in s katerimi rastlinami kombinirali.

Čebulnice pod drevjem

Čebulnice v loncih in posodah

Tisti, ki nimate vrta, lahko ustvarite lepe spomladanske zasaditve s sajenjem čebulnic v lončke in korita ter si z njimi polepšate balkon ali okensko polico. Za gojenje v loncih so odlične nizke narcise, tulipani, hijacinte, krokusi…

Za pestrejšo zasaditev posadimo v posode več vrst v različnih obdobjih cvetočih čebulnic. Sadimo jih po plasteh, odvisno od velikosti čebulice, gomoljčka, korenike. Večje posadimo globlje, manjše pa bolj proti vrhu posode.

Namestimo jih nekoliko gosteje, kot če bi jih sadili na grede, lahko se med seboj dotikajo. Substrat naj bo lahek, ne prebogat s hranili. Na dno posode dodamo pesek, ki poskrbi za drenažo.

Če čebulnice posadimo v cvetlična korita skupaj z jeseni in pozimi zanimivimi rastlinami, bodo take zasaditve lepe od jeseni, preko zime, pa vse do meseca maja.

Čebulnice sajene v lonce
Tulipani sajeni v lonce
Čudoviti rumeni tulipani

Če potrebujete strokovni nasvet, načrt zasaditve grede, ki bo lepa preko celega leta, ureditev balkona ali vrta, nas pokličite ali nam pišite.