Asimina

Sadno drevo z imenom asimina je zares nekaj posebnega. Zaradi košate rasti, prelepih velikih listov in čudovitih temno vijoličastih cvetov, bi jo z lahkoto uvrstili med okrasne grmovnice. In ko nas poleti obdari s plodovi, ki po okusu prej spominjajo na kakšen tropski sadež, kot na kar koli drugega, je užitek popoln. Ker asimina prihaja iz Severne Amerike, je odporna je na nizke temperature in brez težav uspeva tudi v našem okolju.

Nezahtevna, le sonce potrebuje
Asimina je za gojenje popolnoma nezahtevna. Na vrtu ji najdemo najbolj sončen prostor, tla pa so lahko kakršna koli. Seveda bo bolje rasla na s humusom bogatih tleh. Obrezovanja ne potrebuje, odstranjujemo le pregoste in poškodovane veje.

Grm ali drevo
Gojimo jo lahko v obliki grma, ki zraste do 3 m visoko ali na začetku rasti oblikujemo deblo in krošnjo in jo vzgojimo v drevo. Drevo lahko doseže okoli 5 m višine. Zato pazimo, da rastlini namenimo dovolj prostora, da se lahko razrašča brez težav.

Cvet asimine

Brez škodljivcev in bolezni
Zaenkrat ni poznanih nobenih škodljivcev in bolezni, ki bi ogrožale asimino. Edino skrb moramo nameniti še mladim rastlinam. Te so občutljive na nizke temperature in močno poletno sonce. Pozimi mlade rastline zaščitimo tako, da okoli spodnjega dela debla namestimo slamo, seno, listje in vse skupaj še dodatno ovijemo z vrtnarsko kopreno. Poskrbimo, da je zaščiten predvsem cepljeni del. Tudi poleti mlade rastline potrebujejo zaščito. Nežni listi zelo občutljivi na sončno pripeko, zato jih zaščitimo pred močnim opoldanskim soncem.

Kasneje, ko je asimina starejša, te nege več ne potrebuje. Prvi dve leti, dokler se dodobra ne ukorenini, bo rastlina rasla malo počasneje, zato ne obupajte. Kasneje bo rast zelo hitra. Za gojenje izberite samooplodno sorto 'Sunflower', taki pa sta tudi 'Overlesse' in 'Prima'.

Plod kot mango
Asimina bo prvič obrodila že po treh letih. Aprila se rastlina okiti s prečudovitimi vijoličastimi cvetovi. Iz cvetov se razvije plodovi, ki še najbolj spominjajo na mango. Veliki so od 7 – 15 cm, s trdo kožo zelene barve. Plodovi začnejo dozorevati septembra. Ob zrelosti se koža obarva rjavkasto. Pobiramo jih sproti ali pustimo, da popadajo na tla. Plod asimine ima mehko meso rumenkaste barve, v katerem so prečno nameščene podolgovate temno rjave koščice. Sladko meso, kjer se prepletajo okusi manga, banane in ananasa, se v ustih dobesedno topi. Plod vsebuje kar nekajkrat več vitaminov in mineralov kot ostalo sadje.

Listi vsebujejo insekticid
Rastlina je znana tudi po vsebnosti asimicina, snovi, ki se sicer uporablja tudi v medicinske namene, saj uspešno pomaga pri rakavih obolenjih. Mi pa ga lahko uporabimo kot insekticid.
V jeseni, ko se listje asimine začne sušiti, ga poberemo in posušimo do konca. Suhe liste nato zdrobimo in shranimo v papirnatih ali platnenih vrečkah ali v čistih kozarcih. Po potrebi iz njih izdelamo sredstvo, ki bo delovalo proti fižolarju, koloradskemu hrošču in kapusovemu belinu.

Eno žlico suhih listov prelijemo z enim litrom vrele vode in pustimo nekaj dni, da se namaka. Nato tekočino precedimo in z nerazredčeno škropimo po rastlinah. Pripravek lahko za nekaj dni shranimo v temnem in hladnem prostoru.