Visoke grede

Sezona vrtnarjenja se zaključuje, pridelke pobiramo in počasi praznimo grede. Sedaj že lahko ocenimo, česa smo spomladi posejali ali posadili premalo, kako so uspevale rastlinske združbe na gredah in tudi to, kje bi si lahko omislili še kakšno dodatno gredico. Jesen je idealen čas, da naredimo nove grede. Na vrtovih je sedaj ogromno rastlinskega materiala, ki ga dobimo, ko čistimo grede, nabralo se je tudi že odpadlega listja.

Polnjenje visoke grede

Vse to je dragocen material, ki ga v vrtu lahko ponovno uporabimo. Naredimo lahko kompostne kupe, kjer se bo material s procesom humifikacije pretvoril v bogato in kvalitetno gnojilo. Vse našteto pa lahko uporabimo za hitro pripravo visokih gred.

Visoke grede - polnjenje s prstjo

Prednosti visokih gred:

  • večja obdelovalna površina, na manjši površini pridelamo več zelenjave, kar še posebej pride prav v majhnih vrtovih;
  • organske snovi v sredini grede med razkrajanjem oddajajo toploto, kar pomeni, da se zemlja na taki gredi spomladi prej segreje, torej lahko prej sejemo in sadimo;
  • z gredo nimamo nobenega dodatnega dela, ne prekopavanja, ne gnojenja. Če bomo redno dodajali zastirko, bodo tla ostajala prhka, spodnje plasti materiala pa se bodo počasi spreminjale v humus (kar naj bi zadoščalo za šest let);
  • na površini ne zastaja voda, tako da je manj nevarnosti, da rastline, predvsem mladi sejančki, zgnijejo. Po drugi strani pa se zadrži dovolj vlage v notranjost, tako da rastline pridejo do vode tudi v vročih in sušnih dneh;
  • olajšajo delo, manj trpi hrbtenica, ni se potrebno sklanjati, tiste zelo visoke z ograjo so primerne tudi za invalide na vozičku.
Mešani posevek v visoki gredi

Velikost in oblika
Grede so lahko poljubnih oblik. Bodimo drzni in enkrat za spremembo naredimo grede okrogle, ovalne, v obliki fižolčka, ključavnice, ki je značilna za permakulturo in podobno. Dolge so lahko poljubno, pazite le, da širina grede ne preseže 150 cm, da boste sredino zlahka dosegli. Višina gred je od 90 pa do 120 cm. S količki zakoličimo kote in jih povežemo z vrvico. Če so grede nepravilnih oblik, bomo rabili več količkov. Meje lahko označimo tudi s pepelom, slamo, ali kakšnim podobnim materialom.

Visoka greda z ogrodjem
Ogrodje visoko 1 m lahko naredimo s prepletanjem vej ali uporabimo lesene deske iz katerih naredimo okvirje.
Na dno naložimo grob material, veje, listje. Debelina tega sloja naj bo okoli 50 cm. Sledi 20 cm nepredelanega komposta, temu pa plast zrelega komposta. Na koncu vse skupaj prekrijemo s slamo.

Mesani posevek v visoki gredi