Sobne rastline - samolist

Samolist ali spatifil je rastlina, ki si v današnjem času prav gotovo zasluži pozornost. Iz zraka odstranjuje škodljive snovi kot so aceton, trikloretilen, benzen in formaldehid ter nevtralizira elektrosmog. Spada med prvih šest rastlin, ki najučinkoviteje odstranjujejo formaldehid iz zraka.

Samolist vlaži suh zrak v prostorih, je enostaven za nego ter odporen na škodljivce in bolezni. Skozi vse leto razvija (mlade) bleščeče zeleni liste, večji del leta pa nas razveseljuje z elegantnimi belimi socvetji.
V tropskih gozdovih Srednje in Južne Amerike ter jugovzhodne Azije uspeva okoli 40 različnih vrst rodu Spathiphyllum. Kot sobna rastlina je najpomembnejša in tudi najbolj pogosta vrsta S. wallisii z več sortami.
Samolist ima značilno šopasto rast. Sijoči zeleni listi so suličasti in nedeljeni. Cvet je sestavljen iz belega ovršnega lista – spatule, ki obdaja rahlo dehteče klasasto betičasto socvetje kremaste barve. Beli ovršni listi se obdržijo nekaj tednov, preden ovenijo postanejo zelenkasti.
Samolist - spatifil

Samolistu poiščimo svetel prostor. Zadovoljen bo tudi v bolj temnih kotičkih, vendar tam ne bo cvetel. Rastlino zavarujemo pred neposrednim soncem, da preprečimo ožig listov. Odgovarja mu sobna temperatura od 13 do 24˚C. Spatifil potrebuje veliko vlage, tako v zemlji, kot tudi v zraku. Prst mora biti vedno vlažna, le pozimi pustimo, da se tu in tam malo posuši.

Če se zgodi, da ga pozabimo zaliti, bo povesil liste. Takrat ga obilno zalijmo in čez kako uro bodo listi spet pokončni. Zalivamo s postano vodo sobne temperature. Pogosto rosimo in umivamo liste, najlažje je, če ga oprhamo. Na ta način tudi preprečimo napad škodljivcev.

Gnojimo od marca do oktobra enkrat na teden z ekološkimi tekočimi gnojili. Zaradi hitre rasti samolist presadimo vsako leto. Ob presajanju rastlino enostavno razdelimo in tako dobimo več manjših rastlin, ki jih posadimo v nove lončke.

Tabela: Količina odstranjenih nevarnih kemikalij iz zraka s samolistom
kemikalijaμg na uro
aceton5092
metil alkohol3481
etilacetat2412
benzen1876
amonijak1269
trikloretilen1100
formaldehid939
ksilen268

Dnevna soba velikosti 30 m² s stropom visokim 2,4 m, vsebuje 72.000 l zraka. Po podatkih EPA je v litru zraka 0,081 μg formaldehida. Torej je količina formaldehida v naši dnevni sobi 5.832 µg. Da bo zrak uspešno očiščen formaldehida, namestimo v dnevno sobo 6 srednje velikih (lonček premera 12 cm) samolistov.