Narcise v trati

Trata predstavlja pomemben element naših vrtov. To je prostor, ki je namenjen za igro otrok in druženje. Vendar je glede nege tudi najzahtevnejši del vrta. Lepa angleška trata pred hišo zahteva ogromno nege, vloženega truda, časa in denarja.

Spremenite svoj pogled in se sprijaznite z dejstvom, da je naše podnebje popolnoma drugačno kot v Angliji in da nima smisla temu delu vrta posvečati toliko časa in skrbi.

Raje ga preuredite v okrasno rodovitne gredice, ki vam bodo nudile cvetje, jagodičje in zelenjavo. Zeleni delček, ki ga vseeno pustite za igro otrok, pa negujte čim bolj ekološko. Presenečeni boste, kako hitro boste vzljubili mehko zeleno trato, bogato z deteljico in ljubkimi marjeticami. Kot biljardna miza gladke, sredi vročega poletja temno zelene zaplate, se bodo tudi vam zdele popolnoma bizarne.

Kaj moramo postoriti v jeseni, da bo trata lepo upevala, ko pride ponovno pomlad?

Poleg redne košnje preko leta, je jesen pravi čas, da namenimo nekaj več časa tudi oskrbi trate.

Očistimo odmrle dele

Najprej je pomembno, da odstranimo odmrle dele rastlin. Za to delo lahko uporabimo kar grablje. S pomikanjem grabelj nazaj-naprej iztrgujemo odmrle dele rastlin. Odstranjen material pograbljamo, najbolje z grabljami za listje in ga odnesemo na kompost. Škoda ga je zavreči, saj se dobro kompostira, kompost pa je najpomembnejši člen v ekološkem vrtnarjenju.

Marjetice v trati

Tla nato dobro prezračimo.

Tudi za to delo, če je površina manjša, ne potrebujemo posebnega orodja, ampak uporabimo vile. Z zabadanjem vil v tla v razmiku 10 cm naredimo luknje. S tem omogočimo kisiku, da pride v tla, v območje korenin, kjer ga rastline prav tako potrebujejo. Seveda pa dosežemo tudi večjo prepustnost tal in preprečimo zastajanje vode.

Gnojimo z ekološkimi gnojili

Sledi še gnojenje. Najbolje je, če si naredimo mešanico iz komposta, malo uležanega hlevskega gnoja in kremenčevega peska. Lahko dodamo tudi dehidrirano organsko gnojilo in zeolit. Zeolit je mineral vulkanskega porekla, ki ima obliko čebeljega satja in zato dobro absorbira vodo in hranila. Vse skupaj dobro premešamo v večji posodi ali še bolje samokolnici, da se bomo lažje premikali po površini. Nato mešanico z lopato enakomerno raztrosimo po trati. Ena lopata na kvadratni meter površine bo čisto dovolj. Sedaj še samo dobro zalijemo in delo je končano.

Cvetje v trati

Obnavljanje trate

V tem času je smiselno trato tudi obnoviti. To naredimo čisto preprosto in sicer tako, da zgoraj omenjeni mešanici primešamo še seme trave. Izberemo travno mešanico, ki vsebuje tudi seme drobnolistne detelje. Taka trata izgleda bolj naravno. Mehkejša je in lepše je po njej hoditi. Trata je lepa tudi v sušnem delu leta in odporna na hojo in gaženje. Ker se z deteljo poveča pokrivnost, se s tem onemogoči razvoj plevela. Simbiotske bakterije na koreninah deteljice oskrbujejo trato z dušikom, zato gnojenje z njim preko rastne sezone ni potrebno.

Cvetje v trati

Jesen pa je pravi čas, da naredimo še nekaj, kar bo trato naredilo lepo in zanimivejšo zgodaj spomladi, ko narava še miruje. Po trati posadimo spomladi cvetoče čebulnice. Ljubki so razni žafrani, snežne modrice, morske čebulice, zvončki in tudi jarice. Najlepše izgledajo, če so posajene v manjše ali večje skupine. Da bo videz čim bolj naraven, čebulice ob sajenju preprosto vržemo po trati in jih posadimo na mesto kamor so padle. Globina sajenja je odvisna od velikosti čebulice in navadno znaša 2 – 3 kratno debelino čebulice. Sadimo tako, da z majhno motiko privzdignemo površinski sloj tal in vanj potisnemo čebulico.

Tako oskrbljena trata bo lepa in nezahtevna za vzdrževanje. Bele marjetice in modrovijolični skrečniki, pa naj ne predstavljajo neželjenega plevela, ampak lepo popestritev zelene površine. Časi »angleške trave« so že davno minili.

Zdrava prezračena trata