Perujsko volčje jabolko

V enem od prejšnjih prispevkov smo govorili o mehiškem zelenem paradižniku, katerega plod obdaja tenka ovojnica v obliki lampijončka. Rastlin, ki so okitane z lampijončki, pa je še več in gojimo jih lahko tudi pri nas. Botanično vse spadajo v rod fizalis (Physalis) in družino razhudnikovk (Solanaceae), vendar se med seboj razlikujejo tako po videzu, kot po uporabnosti. Žal velikokrat prihaja do pomot pri poimenovanju in imam občutek, da vlada popolna zmeda. Da ne bo prihajalo do zamenjav, bom na kratko opisala najpogostejše.

Navadno volčje jabolko

Navadno volčje jabolko

Na naših vrtovih je najbolj razširjeno navadno volčje jabolko (Physalis alkekengii).

Za to rastlino se je pri nas udomačilo ime lampijončki. V oranžno obarvanem zelo dekorativnem lampijončku raste kot češnja velik plod, bledo oranžne do močno oranžne barve. Plod je sicer užiten, vendar ne preveč okusen.

Celo rastlino uporabljajo v kitajski tradicionalni medicini, plodovi pa so bogat vir vitamina C.

Pri nas jo v glavnem gojimo v okrasne namene.

foto levo: www.creapharma.ch

Perujsko volčje jabolko

Perujsko volčje jabolko

Perujsko volčje jabolko (Physalis peruviana) ima užitne, zelo okusne jagode, prav tako bogate z vitaminom C, ne smemo pa zanemariti tudi visokih vsebnosti vitaminov A, B1 in B3. Plodovi so rumene do oranžne barve, velikosti češnje in se skrivajo v rjavkastih ovojih v obliki lampijončka.
Rastlina prihaja iz Južne Amerike (Peru, Kolumbija, Ekvador), vendar odlično uspeva tudi v našem okolju. Verjetno ste v trgovinah na oddelkih z zdravo hrano opazili v lepe vrečke zapakirane posušene zlate jagode po videzu zelo podobne malo večjim rozinam. Pametni trgovci jih prodajajo kot super hrano in ni ravno poceni No, to super hrano si lahko pridelate tudi na svojem vrtu!

Seme perujskega volčjega jabolka posejemo, tako kot paradižnik, konec februarja ali v začetku marca v notranje prostore. Sadike po ledenih možeh presadimo na vrt.

Namenimo mu sončno lego in vsaj en kvadratni meter prostora, saj se rastlina razraste zelo na široko. Pri presajanju dodamo v sadilno jamico dve pesti komposta ali dehidrogeniranega organskega gnojila. Tla ob sadiki zastremo s slamo. Rastlina ne potrebuje opore in tudi zalistnikov ni potrebno odstranjevati, saj vsak stranski poganjek bogato obrodi.

Perujsko volčje jabolko je zelo podobno tomatilu ali mehiškemu zelenemu paradižniku. Če pa podrobneje pogledamo, vidimo, da so listi vseeno malo drugačni, kasneje, ko dozorevajo plodovi, pa opazimo razliko tudi tukaj, saj so plodovi pri tomatilu večji.

Vsi poganjki nosijo najprej ljubke cvetove, ki so podobni paradižnikovim, kasneje pa se iz njih oblikujejo drobni zeleni plodovi oviti v svetlo zelene lampijončke. Plodovi se počasi debelijo in spreminjajo barvo iz zelene v rumeno, celo oranžno. Tudi lampijonček se ob zrelosti plodu obarva rjavkasto.

Perujsko volčje jabolko
Perujsko volčje jabolko - sadike

Celo poletje pa vse do prve zmrzali nas bodo razveseljevali ti sladkasti plodovi, katerih okus spominja na mešanico melone, ananasa in breskve. Najbolje jih je pozobati kar surove za malico, lahko pa jih tudi posušimo. Seveda, če pridelate viške, bosta kakšna marmelada oziroma džem še dodatno popestrila ozimnico.

Perujsko volčje jabolko bolezni in škodljivcev zaenkrat pri nas nima. Tudi krompirjeva oziroma paradižnikova pepelasta plesen mu letos v mojem vrtu, čeprav je raslo v neposredni bližini paradižnikov, ni prišla do živega. Med tem, ko je bil cel posevek paradižnika uničen. Bomo videli, kaj se bo zgodilo letos.

Grmiček perujskega volčjega jabolka
Perujsko volčje jabolko

Žal semen teh zdravih rastlin v Sloveniji skorajda ni moč dobiti. Potrebno bo pobrskati po bolje založenih vrtnih centrih ali po spletni trgovini. Med tem, ko so sadike bile na voljo ponekod že lansko leto, letos pa ga lahko kupite tudi v moji vrtnariji.

Torej le pot pod noge, najdite sadike in jim namenite nekaj prostora na svojem vrtu. Ne bo vam žal.

Perujsko volčje jabolko bo zagotovo tudi letos dobilo svoj košček zemlje na mojem vrtu. Sadike na okenski polici že lepo rastejo, samo še Ledene može počakam in gredo na vrt!

 

Mala kapska kosmulja (Physalis pruinosa) je zelo podobna perujskemu volčjemu jabolku. Izvira iz Severne Amerike. Drobne jagode so bogate z vitaminom C. V tujini so na voljo vložene v kompot.