Tomatil

Mehiški zeleni paradižnik (Physalis ixocarpa) je rastlina, katere domovina je Mehika. Tam ga imenujejo tomatillo, kar pomeni majhen paradižnik.  
Mehiški zeleni paradižnik ali tomatil je bližnji sorodnik paradižnika. Oba spadata v družino razhudnikovk (Solanaceae). V nekaterih lastnostih sta si rastlini podobni, med njima pa je tudi nekaj zelo opaznih botaničnih razlik. Ena najznačilnejših je ta, da so plodovi, ki sicer spominjajo na manjši paradižnik pri tomatilu zaščiteni s kot papir tanko ovojnico v obliki lampijončka. 

Setev in sajenje

Tomatil gojimo pri nas podobno kot paradižnik. Februarja in marca posejemo seme v majhne pladnje ali večje lončke in rastlinice, ko razvijejo 4 liste presadimo vsako v svoj lonček. Topla in svetla okenska polica bo odlična za vzgojo sadik. Ko mine nevarnost pozebe, sadike presadimo na prosto. Sama se pri vseh toploljubnih rastlinah, kot so paradižnik, paprika, jajčevci…, držim pravila, da jih ne sadim na prosto pred 15. majem, torej ne pred Ledenimi možmi. S tem se izognem skrbi in nenehnemu spremljanju vremenskih razmer ter pokrivanju in odkrivanju nežnih rastlin. Še vedno so bile moje rastline prav tako lepe, pravzaprav mnogo lepše, močnejše in bolj zdrave od sosedovih, ki skuša prehiteti naravo. Torej sem tudi tomatil letos, ko sem ga sadila prvič, posadila na prosto šele v drugi polovici maja.

 

 

Osnovne potrebe

Tako kot paradižnik, tudi tomatil potrebuje veliko sonca in bogata, rodovitna tla. Namenimo mu s soncem obsijano, toplo lego, rastlinam ob sajenju dodamo pest ali dve komposta, zemljo pa zastremo z zastirko iz slame ali sena.
Rastlina ima grmičasto rast, zato ji je potrebno nameniti malo več prostora. Sama sem ga posadila na rob grede s paradižniki, med katerimi je že rasel radič, ki je dober sosed paradižnika. In če je dober sosed paradižnika, sem sklepala, da se bo tudi tomatil dobro počutil v njegovi družbi.

Tomatil - Setev in sajenje
Tomatil - Osnovne potrebe
Oskrba tomatila

Lampijonček je značilnost rodu Physalis, kamor spada tomatil

Oskrba

Rastlina raste hitro in v primerjavi s paradižnikom ne potrebuje nobene posebne vzgoje. Ni mu potrebno odrezati vrha, niti ni potrebno odstranjevati zalistnikov, saj ti odlično obrodijo, poganjki pa vseeno niso pregosti, da bi obstajala nevarnost bolezni. Je pa res, da se stranski poganjki povesijo in na delih stebla, ki pridejo v stik z zemljo, poženejo korenine, s katerimi se pritrdijo na tla. Torej mu le namenite malo več prostora, vsaj en kvadratni meter ali mrežasto oporo, na katero se bodo oprli poganjki.

V mojem vrtu se je razrasel na potke, ki so posute s sekanci in nič ga ni motil malo bolj grob material, saj so se poganjki z lahkoto ukoreninjali tudi tam. No, ker nisem vedela, da se bo tako zelo razrasel, je šlo nekaj radiča rakom žvižgat. Ampak si nisem delala sivih las, saj so me zelo raščava rastlina, ki je bila najprej privlačna zaradi drobnih rumenih cvetov, kasneje pa zanimivih plodov, njena bogata rodnost in neverjetno okusni in uporabni plodovi, enostavno očarali.

Obiskovalci vrta so rastlino zamenjevali s perujskim volčjim jabolkom, ki mu je zares zelo podobno. Na srečo sem imela na drugem koncu grede posajenega slednjega. Na tako dokaj blizu rastočih rastlinah pa so bile razlike lažje opazne.

Brez bolezni in škodljivcev

Tomatil je v juliju, kjer so tako kot skoraj po vseh slovenskih vrtovih, tudi moji paradižniki zboleli za paradižnikovo pepelasto plesnijo, rasel veselo naprej, zdrav kot dren, čeprav v neposredni bližini paradižnikov. Paradižnike sem morala odstraniti z gred, tomatil pa je brez kakršne koli preventivne oskrbe cvetel in tudi že nastavljal plodove.

Plodovi

Kljub temu, da v literaturi poznavalci poudarjajo, da je potrebno za dobro oprašitev posaditi vsaj tri rastline, v mojem primeru dejstvo, da je v celem vrtu rasla samo ena rastlina očitno ni motilo, saj so se poganjki šibili pod težo plodov.

Zanimivo je bilo opazovati lampijončke svetlo zelenkaste barve, v katerih se je jagoda iz tedna v teden debelila. Če si potipal lampijonček, si na začetku zaznal le drobno jagodo. Ko je ta zrasla do polne velikosti, je lampijonček na delu počil, vendar le toliko, da se je pokazal en delček sedaj že lepega, kot manjši paradižnik velikega, in v mojem primeru zelenega ploda. Ko plod dozori, se tanek ovoj obarva rjavkasto, ponekod tudi rahlo vijolično. Tudi na predelih plodu, ki je zaradi počenega lampijončka izpostavljen soncu, zelena barva prehaja v vijoličasto.

Plodovi tomatila

 

Uporaba

Plodovi so sočni in čvrsti, tako kot nezreli paradižniki. Pred uporabo odstranimo ovoj. Ker je povrhnjica tomatila rahlo lepljiva in ovoj zato prilepljen na plod, jih za lažje odstranjevanje ovoja, za kratek čas namočimo v topli vodi. Tudi, ko ovoj odstranimo, plodove dobro operemo, saj je na njih še vedno rahlo lepljiva grenkasta prevleka. Za razliko od paradižnika, tomatila ni potrebno lupiti in odstranjevati semen. Plodovi se z lahkoto spasirajo, zmeljejo, brez da bi lupinice kvarile teksturo pireja ali omake.

Plodovi tomatila so vir natrija, kalija, kalcija, železa, fosforja in vitaminov A, B in C.
In kakšen je okus? Hmm, ne morem reči, da je kar koli podobnega temu okusu. Vsak, ki sem mu ga dala za poskusiti surovega, pravkar utrganega, ga je opisal drugače. Nov, neznan okus je bil skorajda vsem na začetku čuden in nenavaden. Nekdo je rekel, da ima okus po ne popolnoma zrelem paradižniku z origanom in timijanom, nekateri so rekli, da ima okus po nekem nedoločenem sadju, oziroma mešanici sadja, neko gospodično je celo spominjal na meso, tudi taki so se našli, ki so ga izpljunili. Torej uraden opis okusa tukaj odpade.

Dejstvo je, da je tomatil v Mehiki sestavina mnogih jedi in če zavijete v pravo Mehiško restavracijo, se mu ne boste mogli izogniti. Najbolj znana je njihova zelena omaka ali salsa verde, uporaben pa je še na tisoč in en način. Z avokadom naredimo iz njega guacamole, uživamo ga lahko surovega, ga sočimo, kuhamo, pečemo, cvremo…Ker plod tomatila vsebuje veliko pektina, iz njega samostojno ali z ostalo zelenjavo in sadjem pripravljamo džeme, marmelade, čatnije in reliše.

Pestra uporaba tomatila

Sama ga pripravljam v sezonsko obarvanih zelenjavnih omakah, oziroma podušeni zelenjavi, ki jo primešam v proseno kašo, ajdovo kašo, riž, amarant, kvinojo. Ker res jem sezonsko zelenjavo, je tomatil čez poletje v omakah delal družbo korenju, papriki, bučkam, stročjemu fižolu, brokoliju, v jeseni pa sem ga poskusila tudi s sladkim komarčkom, porom in jesenskimi bučami.

Vsepovsod paše zraven! Včasih ga dam malo več, včasih le toliko, da doda omaki nekaj osvežilne kislosti. Plodovi se v hladilniku ohranijo cel mesec, nekaj sem jih tudi narezala, zapakirala v vrečke in zamrznila.

Naslednje leto bo tomatil zagotovo ponovno našel svoj prostor v mojem vrtu, vzgojen iz semena, ki sem ga skrbno pobrala iz letošnjih plodov in shranila.

Recept za mehiško zeleno omako iz tomatila (Tomatillo salsa verde)

Za dve majhni posodici omake potrebujemo:

1/2 kilograma tomatila
1/2 srednje velike čebule, drobno nasekljane
1 žlička soka limone
1/4 skodelice svežega koriandra
1 čili, kateremu smo odstranili semena in ga nasekljali
1 strok česna
sol

Priprava:
Tomatilom odstranimo ovojnico, jih dobro operemo in cele kuhamo 5 minut. Kuhane plodove zmešamo v mešalniku skupaj z ostalimi sestavinami do gladkega. Po potrebi med mešanjem dodamo malo tekočine, v kateri so se kuhali plodovi, toliko, da dobimo gladko maso. Namesto, da jih skuhamo, lahko plodove popečemo v pečici ali kar v ponvi. Tako se razvije močnejša aroma in salsa je resnično več kot odlična.

Mehiška zelena omaka - Salsa verde

Sadike bodo aprila na voljo tudi na moji vrtnariji. Nahajamo se tukaj.