Ekološki okrasni vrt - trajnice

Trajnice so v sonaravnem in trajnostnem vrtu nepogrešljive. To so rastline, katerih nadzemni deli vsako jesen odmrejo, spomladi pa poženejo iz podzemnih delov, ki prezimijo, novi listi in stebla. Seveda so tudi izjeme, ki odstopajo od te definicije. Tako je kar nekaj rastlin trajnic, ki ostanejo zelene tudi preko zime.

Z njihovo pomočjo lahko ustvarimo zasaditve, ki bodo lepe skozi vse letne čase. V bogatem svetu trajnic, se najde za vsakega nekaj. Sadimo jih samostojno ali kombiniramo z grmovnicami, enoletnicami in čebulnicami.

Trajnice v ekološkem okrasnem vrtu

 

 

 

 

 

V vrtu najpogosteje uporabljamo srednje visoke trajnice. Sicer pa lahko izbiramo od najmanjših - le nekaj centimetrov velikih, pokrovnih, do zelo velikih, med katerimi so nekatere pravi orjaki in potrebujejo oporo.

Velika večina vrtnih trajnic je prilagojena na normalna, rahla in pognojena tla, ter na sonce in polsenco. Za ekstremne vrtne pogoje, kot so gosta senca, žgoče sonce, plitka siromašna tla ali močvirska tla s težko glinasto zemljo, je potrebno poiskati primerne rastline.

Med trajnicami je največ takih, ki jih cveti poleti, od junija do avgusta. Vendar so tudi take, ki zacvetijo zgodaj spomladi ali celo že pozimi (npr. telohi) in take, ki nas razveseljujejo še pozno v jeseni (jesenske astre).

Raznolikost barv in oblik ter čas cvetenja skozi celo sezono, nam dajejo možnost različnih kombinacij zasaditev cvetličnih gred. Poglede vabijo zasaditve v pastelnih odtenkih, razigrane pisane kombinacije živih barv, zbirka različnih sort host v senci pod košatim drevjem, rdečkasta preproga iz hojher in še marsikaj.

 

 

 

 

 

Trajnice dajejo poseben čar vrtu zaradi različnih barv, oblik cvetov in listov.

Z njimi lahko ozelenimo čisto vsak kotiček v vrtu. Z rastlinami, ki ljubijo sonce si lahko uredimo skalnjake ali suhozide. Trajnice, ki imajo rade senčne lege, polepšajo senčna mesta ob hiši, sadimo jih pred drevje in grmovje, z njimi prekrivamo tla pod drevjem. Z vodoljubnimi rastlinami oblikujemo vrtni ribnik. Trajnice, ki ne rabijo veliko vlage in zemlje, sadimo celo na strehe in nadstreške.

Homulice so tiste trajnice, ki ne potrebujejo debele plasti, s hranili bogatega substrata. Tudi suši se z lahkoto upirajo, saj imajo mesnate liste, ki skladiščijo vodo za "težke" čase. Zaradi teh lastnosti jih uporabljamo tudi za ekstenzivne ozelenitve streh in nadstreškov.

 

Ekološki okrasni vrt - trajnice
Ekološki okrasni vrt - trajnice

Če potrebujete strokovni nasvet, načrt zasaditve grede, ki bo lepa preko celega leta, ureditev balkona ali vrta, nas pokličite ali nam pišite.

Pestro ponudbo v Sloveniji vzgojenih trajnic najdete v vrtnariji Trajnice Carniola. Pobrskajte po njihovi spletni strani trajnice-carniola.com, kjer boste našli veliko zanimivih člankov. Sadike lahko kupite tudi v spletni trgovini.

Ekološki okrasni vrt - trajnice