Rada imam poletje. Rada imam morje. Rada potujem. A tudi zelo zelo rada sem doma. Tukaj uživam vso udobje, ko stopim iz hiše pa sem v mojem malem raju, kjer me nihče ne moti. Zgodaj zjutraj se najprej bosa sprehodim po vrtu. Pozdravim svoje rastline, mimogrede osmukam maline, ribez, josto in s temi malimi vitaminskimi bombicami nahranim telo. Potem pa nahranim še dušo. Kava in čas, ki se ustavi. Lepo mi je. Lepo nam je. Le ceniti moramo trenutek sedanjosti in biti hvaležni za vse kar imamo.

No, pa da ne pozabimo na setve in sajenje, saj je kar nekaj rastlin, ki jih julija moramo posaditi. Da bosta tudi jesen in zima bogati z zelenjavo.

Poglej, kaj vse se seje in sadi julija:

 

Setev 

Korenina: korenje, rdeča pesa, pozna koleraba, črna redkev, strniščna repa

List: radič za rezanje, rukola, poletna solata, radič, endivija, sladki komarček, zgodnje zelje

Plod: grah nizki, fižol nizki, kumare, sladka koruza

Presajanje 

Korenina: pozna koleraba

List: pozno zelje, cvetača, ohrovt in listnati ohrovt, brstični ohrovt, poletna solata, endivija, zimski por

Cvet: pozni brokoli

***Podatki o primernih dnevih za setev, sajenje in ostala opravila z rastlinami, so vzeti iz Setvenega koledarja Marie Thun. Kot nosilec pravic v Sloveniji je izdala dovoljenje za objavo Založba Ajda Vrzdenec (www.ajda-vrzdenec-zalozba.si)

 

 

Ponedeljek 11.7.

Dan za list

Če še nisi, le najdi čas, da posadiš kapusnice (zelje, cvetačo, glavnati ohrovt, listnati ohrovt), ki jih boš pobirala v jeseni in pozimi. Žal je za brstični ohrovt že skoraj malo prepozno, saj bo stežka pred jesenjo dovolj zrasel, da bi potem lahko oblikoval lepe brste. Če pa imaš prostor, pa poskusi. Morda pa uspe!

Posej jesenske sorte endivije, ter jesenske in zimske sorte radiča. Čez nekaj tednov jih boš lahko sadil/a na stalno mesto. Čez mesec dni ali še prej, bodo rastline tako velike, da jih lahko razsadiš na stalno mesto, lahko pa tudi že prej posevek redčiš in izpuljene rastlinice uporabiš za solato.

Še vedno lahko poseješ rukolo in radič za rezanje.

Če imaš, tako kot jaz, rad/a sladki komarček - nekateri mu rečejo koromač, je sedaj čas, da ga poseješ. Ja, sladki komarček sejemo in sadimo na dneve za list, saj je tale beli nadzemni gomolj lažen gomolj, ki ga oblikujejo odebeljeni listni peclji, ki so dovršeno zloženi v gomoljasto obliko. Kako je lep! In okusen!

Posadi zimske sorte pora. Tega boš pobiral/a z gred sredi zime, zato ne pozabi nanj!

 

Torek 12.7.

Dan za plod - popoldan

Posej nizki fižol.

 

 

 

 

Sreda 13.7.

Konec presajanja          polna luna

Danes ne seješ in ne sadiš ničesar.

Jaz si bom zgodaj zjutraj privoščila kavo na svojem vrtu ob hiši, na tistem zelenjavnem delu, ki je zgoraj na sliki. Tako lepa so jutra, ko vsi še spijo, in razen ptičev, ki prijetno žvrgolijo in sosedovega petelina, ki jih skuša preglasiti, ni nikogar in ničesar.

 

 

 

 

Četrtek 14.7.

Dan za korenino - popoldan

Posej korenček, tega boš pobiral/a v jeseni in tudi čez zimo.

Ne pozabi posejati repe, kolerabe in črne redkve.

Petek 15.7.

Dan za korenino

Glej četrtek

 

Sobota 16.7.

Dan za cvet

Če ne greš kmalu na dopust, lahko tudi v tem času sadiš cvetoče trajnice. Omisli si kakšno gredico več, saj je cvetje nujno v naših vrtovih. Ker so poletja vroča, posajene rastline redno zalivaj, vse dokler se ne ukoreninijo, torej vsaj nekaj tednov. Torej, še enkrat, tega opravila se loti samo, če ne greš v roku treh tednov na dopust. Drugače počakaj na jesen in na primernejše temperature.

 

A sem ti že povedala, da je ob dnevih za cvet idealen čas za pobiranje stročjega fižola. Obran takrat bo dalj časa ostal svež in tudi nitk ne bo imel. Kar pa je še posebej fajn, pa boš z obiranjem na dan za cvet pospešil/a oblikovanje novih cvetov in torej tudi plodov. Tako boš lahko zelo zelo dolgo v sezoni pobiral/a stroke fižola.

 

 

 

Nedelja 17.7.

Dan za cvet

Glej soboto.

Sicer pa ...saj veš...vzemi kakšno dobro knjigo v roke, pokliči prijatelje na kavo ali kozarec vina, pojdi v gozd...In uživaj življenje v trenutku.

Izobraževanje

Cvetlična.si

Prijavite se na novice in obvestila.
Bodite prvi, ki bodo dobili koristne informacije!