Zelenjava za majhen balkon - solata

V primeru, da imate velik balkon ali celo teraso, ni glede izbire rastlin nikakršnih omejitev. V loncih in posodah lahko gojimo pravzaprav vso zelenjavo, dišavnice, tudi sadno drevje. Le vedeti moramo, kakšne so potrebe rastlin in glede na to izbrati tudi dovolj velike posode. Nekatere imajo namreč zelo močan koreninski sistem, tudi dolg, za te je potrebno izbrati globoke posode. Spet druge imajo koreninice plitke in se bodo zadovoljile že z deset centimetrov globoko posodo.

Zelenjava za majhen balkon - radič
Zelenjava za majhen balkon - fižol
Paradižnik na balkonu

Na osnovi česa izbiramo zelenjavo za majhen balkon

Če imate majhen balkon, pa je potrebno dobro premisliti in preudarno izbrati rastline. Prednost bomo dali zelenjadnicam:
- ki ne zavzamejo veliko prostora, pridelek pa je zadovoljiv,
- so po okusu neprimerljive s kupljenimi (npr. paradižnik),
- so dokaj nezahtevne,
- se vzpenjajo in z njimi izkoristimo vertikalo, površine pa ne zavzamejo veliko (npr. kumare, visok fižol, visok grah),
- hitro rastejo in jih lahko sejemo vsaka dva tedna, kot npr. listnate rastline namenjene rezanju listov (solate, radiči, kapusnice, rukola, kreša…).

Kapusnicam se na malem balkonu raje odrecite in prostor prepustite drugim zelenjadnicam. Razen, če jih gojite kot mešanico mladih listov za rezanje. Pa listnatega ohrovta za pobiranje čez zimo nikar ne izpustite!

Gomoljna zelena neznansko dolgo raste in zato jemlje dragoceni prostor preveč časa. Namesto nje posadite stebelno zeleno, katerih liste z odebeljenimi stebli trgamo iz zunanje strani, srček pa se obrašča. Že res, da je uporabnost malo drugačna, pa vendar za nenadomestljivo aromo zelene v marsikateri jedi poskrbi tudi stebelna različica.

Tudi korenastega peteršilja se ne izplača gojiti na malem balkonu. Sorte za list pa si lahko privoščijo tudi tisti s samo okensko polico. Blitva bo zasedla manj prostora kot njena sorodnica špinača, okus pa je podoben. Liste obtrgujemo, iz srčice pa odganjajo vedno znova mladi listi.

Paprika, predvsem sorte, ki spadajo v skupino »snack« paprik, in naredijo sicer manjše plodove, kot ostale sorte, vendar jih je večje število. Paradižnik lahko posadite katero koli sorto, ki jih sicer gojimo na vrtu. Te potrebujejo oporo. Poznamo pa tudi majhne čokate sorte, ki se prevešajo in ne potrebujejo opore. Tudi za ljubitelje čilija se bo vedno našel prostor. Jajčevcem pa se na malih balkonih raje odpovejte.

Kumare so odlične za na balkon

Kumare bodo odlično rasle ob steni, vzele malo površinskega prostora in pokrile prazen zid. Bučke posadite le tiste sorte, ki so namenjene za gojenje v loncih. Pa še tem se raje odrecite, če imate res majhen balkon.

Por in čebula bosta predolgo zavzela dragocen prostor. Potešimo se lahko z lončkom drobnjaka al itrajnega česna, ki ju celo sezono režemo.

Grah je idealna rastlina za balkone. Ne zavzame veliko prostora, saj ga lahko posejemo v ozka korita. Poskrbimo pa za dobro oporo. Sploh visoke sorte so tukaj dobrodošle, kot denimo rondo, telefon in senator. Sama pa obožujem sorte sladkega graha, pri katerem uživmo mlade stroke. Takšne sorte so denimo angleški ljubimec, ambrozija in vijoličasti shiraz.

Fižol za stročje bo dal zadovoljih pridelek. Izberete lahko nizke sorte ali visoke, ki bodo nudile tudi nekaj zastora.

Solato gojimo v plitkih zabojčkih, posejano zelo na gosto, za namen rezanja listov ali gojimo sorte, ki jim obrezujemo zunanje liste. Tudi radič gojimo sorte za rezanje listov denimo Tržaški solatnik.

Grah posadite na balkonu
Zelenjava za majhen balkon - blitva
Zelišča so odlična za balkon - bazilika