Cvetje na zelenjavnem vrtu

Bila sem še majhna, a dovolj velika, da se spomnim pisanega zelenjavnega vrta svoje stare mame, »ogračeka« kot mu pravimo v Prekmurju. Ob skromni, vendar lepi leseni ograji, so rasle suhe rože, mak, črnike, grmički dalij - georgin, turški nageljni, zajčki, lupine, lampijončki, cinije in astre, med zelenjavo pa vrtni ognjič in žametnice. Vse je imelo svoj pomen. Pisane mešane združbe so rasle podobno kot v naravi. In tako kot v naravi, je bilo tudi tukaj vse v ravnovesju. Več ali manj.

Trajnice na zelenjavnem vrtu
Žametnica na zelenjavnem vrtu

Lepi spomini na brezskrbno otroštvo, ko smo se kot otroci podili po neokrnjeni naravi pri starih starših v vasi na Goričkem in zavedanje o koristih cvetja v zelenjavnem vrtu, so vzrok, da je moj vrt vsako leto pisan.

V takem vrtu se prebudijo prav vsi čuti. Neizmerno bogastvo barv, vonjav, oblik, na stotine mrgolečih živalic, čebel in metuljev. Tako je, kot bi stopil v neki drugi svet.

Poleti, ko je narava v popolnem razcvetu, ko so zelenjavne grede prepolne pridelkov, se razglejte po vrtu in po gredicah. Premislite, kam boste naslednje leto posejali cvetje, kajti cvetje v vrtu ni samo okras, ampak je tudi zelo koristno.

Med zelenjavo posejte čim več cvetlic, ki lepo dišijo in ki imajo veliko cvetnega prahu.

S tem boste v vrt privabili čebele, ki pomagajo opraševati rastline. Z medičino in cvetnim prahom pa se ne hranijo samo čebele in čmrlji, ampak gresta v slast tudi mnogim koristnim žuželkam. Koristnim pravimo zato, ker jih želimo imeti v svojem vrtu kot pomagače v boju s škodljivci. Te koristne žuželke, predvsem njihove požrešne ličinke, se hranijo s pršicami, tripsi, ušmi in še z marsikaterimi škodljivci na zelenjavi. Nekatere odrasle žuželke pa celo ležejo jajčeca v škodljivce in jih s tem uničijo.

Koristne žuželke privabimo v svoj vrt tudi z barvami cvetov, predvsem rumena, oranžna in rdeča so jim privlačne. Zelena barva zelenjadnic jim ni nič kaj zanimiva in za njih ne pomeni udobnega bivališča, zato sadimo/sejemo čim več cvetja med zelenjavo.

Primerne so mnoge nezahtevne enoletnice kot so cinije, astre, vrtni ognjič, žametnice, kapucinke in še mnoge druge, ki se naslednja leta zasejejo kar same.

Vrtni ognjič, žametnice in kapucinke pa ne samo da s svojo barvo cvetov privabljajo v vrt koristne žuželke, pri pridelavi zelenjave brez uporabe kemičnih sredstev nam pomagajo še na drugačne načine. Med drugim tako, da s svojim vonjem ali z izločki korenin odganjajo različne škodljivce.

Vse tri rastline s svojimi koreninskimi izločki odganjajo talne škodljivce in vplivajo na talne glive, z vonjem pa odvračajo uši. Kapucinke s svojim vonjem odganjajo tudi bolhača in kapusovega belina, vrtni ognjič pa koloradskega hrošča.

Kapucinke in vrtni ognjič neznosno smrdijo polžem, zato jih zasejmo tudi ob robove gred. Nasprotno pa žametnice privabijo polže nase in jih zato izkoristimo kot vabo, polže pa potem pridno pobiramo. Žametnica s svojimi koreninskimi izločki oslabi rast nekaterih plevelov, predvsem slaka in pirnice, dveh plevelov, ki jih nikakor ne želimo imeti v vrtu, saj se ju zelo težko znebimo.

Kapucinke na zelenjavnem vrtu

Rastline posejte po celem vrtu, vsake po malem na vsako gredo. Bližine žametnic bodo še posebej veseli repa, redkev, zelje, kitajsko zelje, jajčevci, krompir in šparglji. Vrtni ognjič bo naredil dobro zelju, repi, kitajskemu zelju, grahu, korenčku, jajčevecu, krompirju in špargljem. Kapucinke pa bodo ugodno vplivale na jajčevce in kitajsko zelje.

Cvetje na zelenjavnem vrtu - kozmeje
Ognjič je dobrodošel na zelenjavnem vrtu

Iz kapucink si pripravimo vroč izvleček, ki ga uporabimo v boju proti koloradskemu hrošču, bolhaču, gosenicam in ušem. Pripravimo ga tako, da sveže poganjke in cvetove prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 – 20 minut, nato pa maso stisnemo in precedimo. Pred uporabo ne redčimo.

Iz ognjiča pripravimo prevrelko, ki krepi odpornost rastlin. Za prevrelko uporabimo deževnico ali postano vodo. Posoda, v kateri jo pripravljamo, naj bo lesena ali plastična, nikakor ne kovinska.

Rastline narežemo na manjše kose in prelijemo z vodo, najbolje v razmerju 1 kg zeli na 10 l vode. Čim manjši bodo kosi, tem hitreje bo pripravek končan. Vsak dan premešamo. Tekočina bo začela vreti in se peniti, tudi vonj bo močan. Če dodamo nekaj baldrijana ali kamilic, omilimo neprijeten vonj.

Ko se zvarek neha peniti, ostanki zelišč pa potonejo na dno, je primeren za uporabo. Precedimo in s tekočino razredčeno 1:10 zalivamo po tleh.

Shranjen v steklenici in v temnem in hladnem prostoru lahko pripravek počaka mesec ali dva.