Vrtnarimo ekološko

Odločitev za ekološki vrt - sodelovanje z naravo

 
Prihajamo v obdobje, ko bo lasten košček obdelovalne zemlje še kako pomemben. In odločitev, da bomo vrtnarili na ekološki način, brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil, ni več vprašanje, ampak edina pravilna odločitev.
 
eko vrt
 
Ko se enkrat odločimo, da bomo vrtnarili ekološko, je pomembno, da se tega držimo v celem vrtu in ne samo tam, kjer pridelujemo hrano.  
V  naravi je vse med seboj povezano, vsaka rastlina in vsaka, še tako majhna žival ima svojo vlogo. Narava sama poskrbi, da se v ekosistemu vzdržuje neko ravnovesje, da potekajo vsi mehanizmi uravnovešeno in se po določenem času sami od sebe ustalijo. In tako bi bilo še danes, če ne bi človek začel hlepeti po večjih pridelkih ter lažjem in predvsem hitrejšem načinu pridelave. Z uporabo kemičnih sredstev za varstvo rastlin – pesticidov, uporabo umetnih gnojil in gojenjem rastlin v monokulturah, človek posega v naravne življenjske kroge in ruši ravnovesje, uničuje rodovitna tla, onesnažuje in zastruplja vsa živa bitja in podtalnico. 
Zato sodelujmo z naravo, vnesimo v naše vrtove pravila, ki veljajo v naravi in si ustvarimo nezahteven, zdrav, lep in rodoviten vrt.
 
Nekaj najpomembnejših pravil, ki se jih držimo pri ekološkem vrtnarjenju
 
- V ekološkem vrtu je skrb za rodna tla najpomembnejša. Zato tla čim manj prekopavamo, ne hodimo po gredah, poskrbimo, da so vedno pokrita (zastirka), gnojimo z organskimi gnojili, kot so hlevski gnoj, rastline za zeleni podor in kompost. 
- Lasten kompostni kup je v ekološkem vrtu obvezen, saj predstavlja zaključen življenjski krog na vrtu in najkvalitetnejše gnojilo za naše rastline. 
- Zasaditve načrtujemo. Rastline izbiramo glede na to kakšne razmere imamo v vrtu (tla, lega…) in jih glede na to tudi pravilno razporejamo in združujemo. 
- Sadimo trpežne in dolgo živeče vrste in sorte, katerim najdemo in omogočimo najboljše rastne razmere. 
- Če je le mogoče sejemo in sadimo ekološka semena in sadike. 
- Monokultur v ekološkem vrtu ni! Rastline združujemo v skupine, na zelenjavnem vrtu sadim mešane posevke.
- V zelenjavnem vrtu kolobarimo.
- Poskrbimo, da bo v našem vrtu čim bolj pestro. Različne rastlinske združbe bodo privabile v naš vrt različne živali. Le te so naše velike pomočnice pri ekološkem vrtnarjenju, saj se hranijo z živalmi, ki povzročajo škodo na pridelkih. V vrt zato vključimo okrasno grmičevje, drevje, sadno drevje in jagodičevje. V krošnjah dreves in med vejami grmičevja bodo gnezdile ptice, hrano in prezimovališče bodo tukaj našle mnoge koristne žuželke, pod grmičevjem pa se zna zgoditi, da si bo dom ustvaril tudi ježek. Cvetlice v vrtu (tudi med zelenjavo!) bodo privabljale čebele in čmrlje, ki oprašujejo rastline, ter žuželke, ki bodo poskrbele, da v vrtu ne bo škodljivcev. Za večjo pestrost in gostoljubost rastlin in živali v ekološkem vrtu vsekakor prispevajo še ribnik, skalnjak, manjša skladovnica vej.
- Pripravki za krepitev in varstvo rastlin so na osnovi rastlinskih izvlečkov in jih lahko pripravimo sami iz divjih rastlin, plevelov in zelišč.
- Opore za rastline, potke, ograje, vrtno pohištvo naj bo iz naravnih materialov. 
 
Tak vrt bo enostavno vzdrževati, pridelki bodo veliki, rastline pa bolj odporne na bolezni in škodljivce. 
 
Načinov oz. metod ekološke pridelave je več. Odločimo se lahko za eno izmed njih, ali od vsake povzamemo nekaj, kar nam je blizu. Slednje bo verjetno dalo še najboljše rezultate in nam nudilo največ užitka.