
Tople jesenske dni izkoristimo in posadimo na zelenjavni vrt trajne dišavnice. Da, kar na zelenjavne grede jih posadimo, da bodo te čim bolj pestre in barvite.
Niso vse dišavnice trajneDišavnice so glede na življenjsko dobo enoletne, dvoletne in trajne. Enoletne (bazilika, boreč, koriander, kumina, janež, koper…) moramo vsako pomlad znova posejati, saj zime pri nas ne preživijo. Dvoletne dišavnice (peteršilj), zimo preživijo na prostem in v naslednjem letu oblikujejo cvetove in semena. Nato se njihov življenjski cikel zaključi. Enoletne in dvoletne dišavnice sejemo in presajamo spomladi. Trajajo iz leta v leto
Trajne dišavnice preživijo zimo na prostem. Večji del nadzemnega dela pri večini odmre in zgodaj spomladi znova odžene. Med trajne dišavnice prištevamo drobnjak, luštrek, ožepek, meliso, meto, pehtran, rožmarin, sivko, timijan, žajbelj…

Sorodne objave
Grah – sladka stročnica naših vrtovOblikovanje zelenjavnega vrta ali tudi zelenjavni vrt je lep