
V začetku meseca novembra nastopi čas za obiranje kakija.
V Strunjanu v tem času, sedaj že kar tradicionalno, pripravijo praznik posvečen kakiju. Obiskovalci si lahko na nekajdnevni prireditvi ogledajo in poskusijo različne sorte, na pokušino pa so tudi marmelade in sladice pripravljene iz tega res okusnega sadeža. Vrstijo se razna predavanja in delavnice, tudi glasbenih dogodkov ob večernih urah ne manjka.
Tudi zame je mesec november mesec kakija. Vsako leto željno pričakujem sladke sadeže, ki se topijo v ustih kot med. In zadnja leta se veselim tudi domačih, v Prekmurju pridelanih kakijev. Res je, kaki uspeva tudi pri nas. Že res, da je drevo še mlado in da količina sadežev zaenkrat še ne zadosti našim potrebam, vendar drevo lepo uspeva, vsako leto je večje in vsako leto je na njem več plodov.
Zadnja leta gojenje kakija ni več omejeno samo na Slovensko primorje, Goriško in Vipavsko. Vedno več se ga zasaja tudi po preostalih delih Slovenije. Sedaj je idealen čas, da tudi vi posadite svoje drevo z zlatimi sadeži.
