ajdova-kasa-brsticni-ohrovt
 

Tudi pozimi jejte sezonsko zelenjavo. Resnično ni težko. Meni se v tem času nikoli, zares nikoli ne cedijo sline po papriki ali bučkah. Zdaj je čas za kapusnice, ki kljubujejo zimi, korenovke in gomoljnice, ki jih hranimo v hladnih kleteh ali izkopavamo z gred, za lešnike in orehe, za jabolka in hruške in seveda za kislo zelje in kislo repo.

Brstični ohrovt je tista zelenjadnica, ki je marsikdo ne mara. Pa veste zakaj? Zato, ker ga večina ne zna pravilno pripraviti. Pa še nekaj je! Če ga boste jedli pozimi, ko ga pobiramo z vrtov in njiv, bo imal pravi okus! Del škroba se pod vplivom nizkih temperatur pretvori v sladkor, zato je moje zlato pravilo, da brstiče začnem trgati šele, ko nekajkrat dobro pritisne zmrzal.

brsticni-ohrovt                 brsticni-ohrovt

 

Tukaj je recept za krasno kosilo. Hitro, enostavno, sezonsko in seveda zdravo!

 

Sestavine za dve osebi:

  • 20 glavic brstičnega ohrovta
  • 10 drobnejših strokov česna
  • sok 1 limete (za silo bo v redu tudi limona)
  • oljčno olje
  • 2 ščepca morske soli
  • 1 skodelica ajdove kaše
  • voda
  • lešniki

 

Brstični ohrovt očistimo in narežemo na polovičke. Večje brste narežemo na četrtine. V posodi zmešamo sok ene limete (ali limone), sol, olivno olje in neolupljene česnove stroke, ki jih prej stremo s plosko stranjo noža. Dodamo narezan brstični ohrovt in premešamo. Stresemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Položimo v pečico, segreto na 190 °C, in pečemo približno 20 minut.

Ajdovo kašo prej namočimo. Če jo namakamo eno uro, se bodo zrna tako napila, da kuhanje skorajda ne bo več potrebno. Odlijemo vodo, v kateri se je kaša namakala, prilijemo toliko sveže vode, da so vsa zrna pokrita, solimo in kuhamo do mehkega. Ponavadi traj ale nekaj minut. Pazite, da je ne razkuhate.

Ajdovo kašo in brstični ohrovt zložimo na krožnik, pokapljamo z olivnim oljem in postrežemo z grobo nasekljanimi lešniki. Zraven se poda osvežujoča solata iz motovilca ali radiča.