Vrtnarska razmišljanja Jerneje Jošar, polna uporabnih nasvetov, lahko spremljate na portalu

Delo in dom 

 

 

 

27.2.2018    Majhne in čokate prehitijo dolginke

 

Bela snežna odeja, najboljša zimska zastirka in zaščita tako prsti, kot posevkov, ki so preko zime na gredi, kar vztraja. Zato bomo s prvimi setvami na prosto morali še počakati. Setve v notranjih prostorih, na toplem, pa se nadaljujejo. Tudi tiste, ki se še ne bi smele...nadaljevanje tukaj.

 

 

 Jerneja Jošar
12.2.2018   Z zgodnjimi setvami do lepega zelja
 
Ste tudi vi veseli, da je končno zapadel sneg in da se narava obnaša koledarju primerno? Čisto preveč zgodaj se je začela prebujati. In niti pomisliti nisem upala, kaj bi se zgodilo, če bi toplo obdobje trajalo še nekaj časa, da bi vzbrstelo še sadno drevje in jagodičje, potem pa nastopila zmrzal. Ponovila bi se lanskoletna zgodba - pomrznjeni cvetni brsti, nič ali le malo sadja...nadaljevanje tukaj.

 

 

 Jerneja Jošar

23.1.2018    Kalilni test, da se ne bomo po krivem jezili!

 

Topli januarski dnevi nam vrtičkarjem povzročajo nemalo preglavic. Najprej so tukaj skrbi, kako bo naslednje leto z boleznimi in škodljivci, saj ni mraza, ki bi te nepridiprave vsaj malo zdesetkal in omilil neprijetnost z njimi. Drug problem pa je to, da se ob tako toplih dneh...nadaljevanje tukaj.

 

 

 

 eko

8.1.2018    Kako verjeti, da je živilo ekološko?

 

V prejšnji kolumni smo razjasnili razlike med ekološkim, integriranim, domačim...Kako pa pravzaprav vedeti in verjeti, da so pridelki, ki jih prodajajo kmetje na trgu resnično ekološko pridelani? Kako vedeti, da je marmelada pri kmetu na stojnici ali v trgovini na polici...nadaljevanje tukaj.

 

 

 

 Jerneja Jošar

29.12.2017   Domače, integrirano, ekološko - razlike so velike!

 

Minulo soboto sem se po dolgem času napotila na ekološko tržnico. Že kar nekaj časa me ni bilo. Stalna prisotnost na vrtnariji žal terja svoj davek, ampak nič hudega. Sedaj, ko vrtnarija počiva in čaka...nadaljevanje tukaj.

 

 

 

 Jerneja Jošar

26.12.2017   Permakulturo in biodinamiko lahko kombiniramo

 

Leta nazaj, ko sem odprla svojo eko trgovinico za vrtičkarje v okrilju obstoječe vrtnarije in tam uredila tudi ekološki vrtiček, ni minil dan, da me vsaj ena stranka ni vprašala po kakšni načelih vrtnarim. Vedeli so, da ne posegam po strupih, da je moj vrt povsem ekološki, ampak zanimalo jih je, kateremu od principov ekološkega vrtnarjenja sem se zaprisegla...nadaljevanje tukaj.


 

 Jerneja Jošar

14.12.2017    Vrtičkarji, stopite na stran narave!

 

Zima, predvsem december, ko se leto bliža koncu, je tisti čas, ko naredim inventuro minulega leta, ko začnem kovati načrte za naprej, ko se ob večerih zatopim v knjige in se nič kolikokrat zasačim, kako me je odneslo v sanjarjenja. Veselim se pomladi, novih vrtičkarskih druženj, in močno upam, da bom spoznala še več ljudi, ki so se...nadaljevanje tukaj.

 

 

 Jerneja Jošar

10.12.2017   Zapleteno je na srečo samo prvič

 

V prejšnji kolumni z naslovom Zakaj le potrebujemo načrt setve, sem govorila o pomembnosti načrtovanja in prvih napotkih , kako se lotiti načrta na papirju. Za dober načrt pa potrebujemo še nekaj podatkov, ki govorijo o lastnostih rastlin. Le tako jih bomo lahko pravilno razporedili po...nadaljevanje tukaj.

 

 

 

 Jerneja Jošar

4.12.2017    Zakaj le potrebujemo načrt setve?

 

Sneg je že nekajkrat pobelil vrtove tudi pri nas, temperature so padle pod ničlo, dnevi pa postali neznansko kratki. Vrtičkarska sezona je zaključena. Ampak ne povsem. Res smo z brkljanjem na vrtu zaenkrat končali, čez zimo pa nas čaka malo drugačno delo. Delo z možgani. Edino orodje...nadaljevanje tukaj.

 

 

 Načrtovanje vrtov

27.11.2017  Zdaj je čas za vrt na papirju

 

Marsikdo meni, da zaradi zelenjavnih gredic vrt ne bo več privlačen. To mnenje se močno odražav klasičnem načinu oblikovanja vrtov ob hišah, kjer so zelenjavne gredice pomaknjene za hišo, daleč stran od oči. Če imate tudi vi  le nekaj gredic zelenjavnega vrta...nadaljevanje tukaj.