Kakšno naj bo seme
 

Ekološka semena

 

Za dobro rast in zdrave rastline je poleg dobrih tal in pravilne izbire lege pomembna tudi prava izbira vrst in sort rastlin ter kakovost semen in sadik.

 

Seme mora biti zdravo in nepoškodovano, saj samo iz takega zraste čvrsta in zdrava rastlina. Kupujmo ekološko pridelano seme in izbirajmo že po naravi odpornejše vrste in sorte ter avtohtone sorte. Čim več semena si pridelajmo sami, povežimo se in si seme izmenjujmo.

Če vsega, kar si želimo ne najdemo, se pri nakupu konvencionalnih semen izogibajmo tistim, ki so razkužena (na embalaži je to označeno).

Seme shranjujemo v tesno zaprtih papirnatih vrečkah, v hladnem in suhem prostoru.

 

Življenjska doba semena seveda ni neomejena. Velja pravilo, da je ekološko pridelano seme kalivo dalj časa od konvencionalno pridelanega. Seme nekaterih rastlin izgubi kalivost že po enem letu, nekaterih pa šele po mnogih letih. Posebnež je seme motovilca, saj bolje kali, če je staro leto ali celo dve.

 

Kalivosti semena (leta)

Rastlina

1-2
pastinak, črni koren, dišavnice in cvetlice
2-3
korenček, peteršilj, čebula, por
 3-4
solata, radič, špinača, blitva, kreša, zelena, fižol, grah, paradižnik, paprika, kumare, bučke, melone
 več
endivija, zelje, ohrovt, brokoli, cvetača, jajčevec, redkvica, redkev, rdeča pesa, sladka koruza

 

semenaPri setvi se držimo navodil glede globine, razdalje in časa setve, ki so napisana na embalaži.

Seveda lahko seme pridelamo tudi sami v svojem vrtu. Seme v vrtu koristnih cvetočih enoletnic kot so npr. žametnice, ognjič in kapucinke, poberemo proti koncu poletja in shranimo do pomladi. Pri odbiranju semena zelenjadnic pa je potrebno nekaj več znanja. Zelo pomembno je, da seme pobiramo iz najlepših, najmočnejših in zdravih rastlin.

 

Spomladi ne hitimo s prezgodnjo setvijo in sajenjem. Počakajmo, da se ozračje in tla primerno segrejeta. Preden se začne sezona na vrtu, v zaprtem prostoru iz semena vzgojimo sadike. Ob ustreznih temperaturah jih presadimo na prosto. Tako bomo prej imeli pridelek. Še posebej se to pozna pri vrtninah, ki potrebujejo daljše rastno obdobje (paradižnik, paprika...).

Trenutno je na našem trgu še zmeraj večja ponudba ekoloških semen kot sadik. Zato si lahko iz ekoloških semen vzgojimo več različnih vrst sadik, kot jih je spomladi na voljo v prodajalnah. S tem načinom lahko prihranimo kar nekaj denarja. Sadike, ki jih kupimo ali vzgojimo sami, morajo biti močne in zdrave.

 

 

 Knjižni uspešnici Jerneje Jošar Ekološko vrtnarjenje za vsakogar in Vrtnarimo z Jernejo vsebujeta ogromno koristnih nasvetov o tem, kako si delo na vrtu olajšamo.

Kupite ju lahko v naši Vrtnarski hiši na Rudniku.

 

Vrt brez prekopavanja, okopavanja, vsakodnevnega zalivanja in plevelov.

Naj bo vrtnarjenje užitek in ne obveznost.

 

 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogarJerneja Jošar