Polži - kako se jih znebimo

 
polž
 
 
Polži v vrtu so lahko prava nadloga, ki se je težko znebimo. Škodo naredijo v zelenjavnem vrtu, ko se hranijo z listi solate, paprike, jagod, zeljevk. Najpogosteje se pojavljajo zgodaj zjutraj, ko je še rosa, v deževnem vremenu pa pridejo na plan tudi preko dneva.
Tukaj je nekaj ukrepov proti tem malim zverinicam, ki nam lahko povzročajo sive lase. Najbolje bo, če se poslužujete vseh.
 
Polži se zadržujejo  v gostem grmovju, visoki travi, plevelih, zaraščenih površinah, pod listjem, kamni, ob živih mejah, pravzaprav vseh vlažnih kotičkih. Zato poskrbimo, da so take površine pokošene, očiščene.
 
V vrt privabimo čim več naravnih sovražnikov polžev. Če imate naraven vrt, s polno skrivališči za ježke, kače, krastače, kuščarji, rovke, ptice in race, bodo ti vsekakor velik pomočnik. 
 
Okoli zelenjavnih gredic postavimo fizične pregrade, kot so bakreni trakovi, žice ali žlebovi. Ko se bodo polži dotaknili bakra, jih bo stresla elektrika. Tudi plastične ograje lahko pomagajo, še posebej, če je zgornji rob oster. 
 
Za širino dlani na debelo nasujemo okoli gred in ogroženih rastlin material, preko katerega polži le stežka zlezejo. Uporabimo lahko žagovino, jajčne lupine, apneno in kameno moko, kavno usedlino, oster pesek, otrobe, lesni pepel...
 
Pomagamo si lahko tudi z rastlinami. Določene rastline s svojim vonjem odganjajo polže. Njihovo listje položimo okoli gred in uporabim kot zastirko, oziroma liste narežemo in pomešamo med slamo ali travo, ki ju uporabljamo za zastirko. Take rastline so bezeg, gozdna praprot, vratič, rman, preslica in klek.
navadni vratičnjivska preslicarman
Navadni vratič, njivska preslica in rman polžem smrdijo, zato jih narežemo in pomešamo med zastirko. 
 
Tudi mnoge lepe cvetlice polžem smrdijo. Kapucinke, vrtni ognjič, črnika, kalifornijski mak, glavinec, kozmeja, grenik, grobelnik, statice in suhe rože, vso to pisano družbo lahko posadimo na robove gred in si omislimo čim več cvetličnih gredic. Tudi čebula in česen sta sovražnika polžem. Polžem smrdita tako rastlini, kot pripravek iz njiju.
 
 kapucinka
Kapucinka polžem neznosno smrdi
 
Tako kot polžem določene stvari smrdijo, jim nekatere dišijo in jih privabljajo. To lahko s pridom izkoristimo. Na rezine narežemo jabolka ali krompir in jih nastavimo po vrtu. Zjutraj polže skupaj z rezinami poberemo. Tudi pivo strašno privlači polže. Nalijemo ga do polovice plastičnega kozarčka in kozarček zakopljemo v zemljo tako, da je njegov rob v istem nivoju s površino tal. Počakamo, da polži popadajo v kozarec. Nekatere rastline, kot so hren, žametnice in hoste, so pravi magnet za polže. V bližini teh rastlin jih redno pobiramo. 
 
žametnica
 Žametnica je prava vaba za požrešne polže
 
 
Tudi kava nam bo pomagala v boju s polži. Če skuhamo močno turško kavo in jo razredčimo z vodo v razmerju 1 proti 10, dobimo pripravek s katerim poškropimo rastline in predele, kjer lezejo polži.
 
V trgovinah lahko kupite biološko sredstvo v obliki granul na osnovi železovega III fosfata. Sredstvo je popolnoma neškodljivo za ljudi in živali, polže pa neizmerno privlači in jim gre v slast. Potresemo ga enakomerno po gredicah. Po zaužitju se polži vrnejo v svoja skrivališča, kjer poginejo. 
 
Bodite vztrajni, saj četudi preprečite polžem dostop do vrta in poberete vse obstoječe živali v vrtu, so na gredah še zmeraj jajčeca prejšnjih generacij, iz katerih se bodo razvili mladi polži. 
 
 

Objavljeno v reviji Eko dežela, julij 2013

 

 

Knjižni uspešnici Jerneje Jošar Ekološko vrtnarjenje za vsakogar in Vrtnarimo z Jernejo vsebujeta ogromno koristnih nasvetov o tem, kako si delo na vrtu olajšamo.

Kupite ju lahko v naši Vrtnarski hiši na Rudniku.

 

Vrt brez prekopavanja, okopavanja, vsakodnevnega zalivanja in plevelov.

Naj bo vrtnarjenje užitek in ne obveznost.

 

 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogarJerneja Jošar