Kolobar - načrtovanje zelenjavnega vrta 

 

 

Če dalj časa na isti površini gojimo isto vrtnino, zemljo enostransko izrabljamo. Rastline zato oslabijo, kar je ugodno za bolezni in škodljivce. Na rast rastlin slabo vplivajo tudi izločki korenin, ki jih nekatere vrtnine puščajo v tleh. Zaradi vsega tega je za gojenje vrtnin zelo pomembno pravilno kolobarjenje. V kolobarju si sledijo rastline z različnimi potrebami po hranilih in puščajo zemljo za seboj v različnem stanju.

 

Rastline, glede na to kakšne so njihove potrebe po hranilih, razdelimo na tri skupine. Vrt razdelimo na tri poljine, vsaka pa je sestavljena iz več gredic.

  

Naslednje leto prestavimo prvo poljino na mesto tretje, drugo poljino na mesto prve in tretjo poljino na mesto druge.

 

kolobar

Primer triletnega kolobarja

 
Pri kolobarjenju moramo upoštevati potrebno dobo, ko lahko rastline iz iste botanične družine sejemo na isto mesto, kot tudi katere vrtnine si lahko sledijo na gredi. Vsaj v treh letih naj na isto gredo ne pride rastlina iz iste botanične družine. Seveda so tudi izjeme.
 
 
Pri načrtovanju kolobarja nikakor ne pozabimo upoštevati ugodnih rastlinskih združb v mešanih posevkih.
 
 

Imate navado saditi vrtnine kar na pamet, tam, kjer je na gredi trenutno prostor? Želite upoštevati kolobar, pa se ne spomnite, kaj ste lansko leto in leta pred tem gojili na določeni gredi? Se vam neprenehoma dogaja, da so določeni deli gred prazni, vi pa ne veste kaj bo najbolje posaditi na ta del, da bodo rastline dobro rasle in da bodo zdrave? 

 

Da bodo vrtnine krepke in zdrave, z gred pa boste pobirali pridelke preko celega leta, je potreben dober načrt sajenja. Na še tako majhni površini lahko s pomočjo dobro načrtovanega sajenja pridelate veliko zelenjave. 

 

Kombiniranje vrtnin v mešane posevke (nekatere rastline ne spadajo skupaj, nekatere pa), upoštevanje potreb po gnojenju, kolobarjenje, poznavanje botaničnih družin, vključevanje dišavnic in cvetlic, ki poskrbijo za zaščito pred boleznimi in škodljivci, zagotovo ni enostaven zalogaj in zahteva temeljito pripravo. 

 

Ko je enkrat tak načrt narejen, ga imate za vedno. Pokličite nas in naredili vam bomo načrt zelenjavnega vrta. Enkrat za vselej naredite konec vsakoletnemu napenjanju možganov, iskanju pravih kombinacij in razvrščanju rastlin. Vrtnine bodo rasle bolje, težave s škodljivci in boleznimi bodo preteklost.  

 

Ustvariti dober načrt zelenjavnega vrta, ki upošteva vse te elemente, zagotovo ni enostavno. Vendar, ko je enkrat tak načrt narejen, ga imate za vedno. Če potrebujete pomoč, nas pokličite. Naredimo vam načrt zelenjavnega vrta in konec bo vsakoletnega napenjanja možganov, kombiniranja in razvrščanja rastlin. KONTAKT
 
 

Knjižna uspešnica Jerneje Jošar Ekološko vrtnarjenje za vsakogar vsebuje ogromno koristnih nasvetov o tem, kako si delo na vrtu olajšamo.

Vrt brez prekopavanja in plevelov.

Naj bo vrtnarjenje užitek in ne obveznost.

 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogar