
Spremenimo navadeSte že kdaj poskusili liste rdeče pese ali korenčka, kolerabice ali cvetače? Vse to lahko uporabimo v kuhinji, naredimo iz njih prikuhe, še bolje, če jih pojemo surove v solati. Ti deli zelenjave, ki smo jih navajeni zavreči, so zelo bogati z minerali in vitamini. Za korenčkove liste so celo ugotovili, da vsebujejo nekajkrat več beta karotena kot koren. Na gredicah z gojeno zelenjavo je veliko rastlin, ki jim pravimo plevel in naredimo vse, da jih zatremo. Narobe! Te samonikle rastline so tako bogate z minerali in vitamini, da jih le redko katera gojena zelenjava prekaša. Zgodaj spomladi, ko še čakamo na prvo solato, se navadna zvezdica, ki je stalnica naših vrtov, že lepo razraste. Poskusimo jo v solati ali kasneje, ko je že večja, pripravljeno kot špinačo.
Navadna zvezdica raste na naših vrtovih zgodaj spomladi kot "plevel". ![]() Zgodnje spomladanska solata iz regrata, regratovih popkov, navadne zvezdice in drobnjaka Malo kasneje, v maju, ko se na vrtu že lepo razraščata tudi paprika in paradižnik, pride na svoj račun ščir. Še vejicati rogovilček, ki je odličen vir železa, naj omenimo na tem mestu. Oba lahko uporabimo tako v solati kot dušena. |