Skrb za živali pozimi

 

Da bo živali, ki med rastno sezono skrbijo, da so naše rastline zdrave in brez škodljivcev, v našem vrtu čim več, jim omogočimo kar se da udobno bivanje tudi preko zime.

Poskrbimo za hrano in zavetišča pred mrazom in snegom. Tako nam bodo hvaležni ptički, ježi in mnoge drobcene koristne žuželke, ki nam pomagajo pri vrtnarjenju. 

 

Pticam nastavimo krmilnice s hrano. Lahko kupimo ali sami pripravimo maščobne kroglice s semeni, za kar nam bodo še posebej hvaležne. Maščoba je pozimi za ptice zelo pomembna , saj služi kot vir energije. 

maščobne kroglicemaščobne kroglicemaščobne kroglice

V goveji loj pomešamo semena in oreške, naredimo večje kroglice in jih povežemo v “culo”v luknjast material, ki nudi pticam med kljuvanjem dober oprijem. Uporabimo lahko npr. kose mrežaste vreče za krompir ali redko pleteno juto. Na vrhu povežemo in obesimo na veje.

(slike zgoraj: www.gap.gardens)

ptičja krmilnicaptičja krmilnicaptičja krmilnica

          Tudi iz odpadnega materiala doma narejene krmilnice so lahko lepe in zanimive.                    

Za zimsko hrano ptic lahko poskrbimo tudi tako, da posadimo okrasno grmičevje, ki tvori v jeseni jagode in jih obdrži preko cele zime. Le te so okras vrtu v času, ko se narava počasi odeva v sivino in hkrati hrana pticam. Taki so npr. jerebika, ognjeni trn, razni češmini, panešpljice, brogovite, kosteničevje, dren, bodika.

 

Jagode ognjenega trna gredo samički kosa v slast še preden pride zima.

 

Koristne žuželke pikapolonice, tančičarice, ose, divje čebele, čmrlji, strigalice, muhe trepetavke, bogomoljke, pajki, kačji pastirji…vseh smo v našem vrtu več kot veseli. V vrt postavimo lična skrivališča za koristne žuželke, ki jih lahko izdelamo tudi sami. Tak hotelček za insekte ni vseeno kam postavimo in kako je obrnjen. Dobro je, če izberemo zaveten prostor, hišica naj bo dvignjena od tal vsaj 1,5 m, vhodi pa obrnjeni proti jugovzhodu. V bližini naj so rastline bogate z nektarjem, saj bomo tako poskrbeli za hrano preko pomladi in poletja.

hotel za žuželkehotel za žuželke

                                                        Hotel za žuželke v delu....

 

hotel za žuželkehotel za žuželke

                                                               ...in dokončan.

 

V pritličju, kjer so navrtani deli lesa, se bodo ustalile divje čebele in čmrlji, všeč pa so jim tudi votle palčke v tretjem nadstropju. V prvem nadstropju s storži in na podstrešju s kamni si bodo našle dom strigalice in pikapolonice, v tretjem rdeče obarvanem nadstropju pa tenčičarice.