Bujta repa s tofujem

 

 

Ko sem bila majhna jo je stara mama kuhala celo zimo. Najmanj enkrat na teden je bila na jedilniku. Sicer pa je bila in še vedno je, nujna jed n žlico ob kolinah, ko je svežega mesa na pretek...Prava prekmurska bujta repa se kuha počasi, z mesnimi kostmi. Mama je kaj kmalu naredila svojo verzijo, kjer je izpustila ne tako zdravo prežganje in zmanjšala količino mesa. Sama pa sem izločila še to. In krasna je! Naredim jo tudi malo bolj gosto, tako, da jo včasih jem celo z vilico namesto z žlico. Tudi vi se lahko igrate in poskusite malo manj ali malo bolj tekoče verzije z dodajanjem različnih količin vode med kuho. Meni je okusna kar tako, brez vsega. Ljubitelje mesa pa potešim z na hitro prepraženim tofujem. Sploh ne vem, če bi se ji lahko še reklo bujta. Naj bo torej Živa kisla repa s proseno kašo. Ja, tako naj bo. Pa dober tek!

 

 bujta repa

 

 

Sestavine (za dve osebi ali več):
opomba: 1 skodelica je 250 ml

500g kisle repe
3/4 skodelice prosene kaše
2,5 skodelice vode
kokosova maščoba ali olivno olje
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
250 g dimljenega tofuja
majaron
1/2 č .žličke mlete sladke paprike

Marinada za tofu:
sojina omaka
malo vode
2 stroka česna
zelena, timijan ali poljubne začimbe in zelišča


V večji posodi segrejem kokosovo maščobo (ali olivno olje) in prepražim drobno sesekljano čebulo, dodam strta stroka česna, majaron in mleto papriko, premešam in pustim toliko da zadiši. Dodam kislo repo, dobro premešam in zalijem z vodo. Kuham približno 5 minut, oziroma po želji – odvisno kako želite, da je repa na koncu zmehčana. Sama imam raje bolj čvrsto.
Proseno kašo dobro operem (lahko jo prej tudi za nekaj časa namočimo), odcedim in dodam k repi. Kuham približno 15 minut, oziroma dokler se kaša ne skuha. Po potrebi med kuhanjem dolivam vodo.
Med tem, ko se repa kuha, narežem tofu na manjše kocke in ga mariniram. Marinado pripravim iz sojine omake, drobno sesekljanega ali še bolje stisnjenega česna, začimb in zelišč. Sama dodam še malo vode, da dobim več tekočine. Ker ne pretiravam s sojino omako, tekočine ni toliko, da bi popolnoma prekrila vse kocke tofuja, zato jih, da se vse dobro prepojijo, sem in tja malo premešam. Odcejen tofu na hitro popečem na kokosovi maščobi.
Ko je repa skuhana, vmešam marinado, ki je ostala od mariniranja. Tudi zaradi tega poprej repe nikoli ne solim. Repo serviram in dodam kocke tofuja. Zraven se odlično prileže ržen kruh.

Repe pred kuhanjem nikoli ne spiram, tako kot je to v navadi, saj izgubi na okusu in seveda tudi na hranilni vrednosti. Namesto dimljenega tofuja lahko uporabite navadnega. Kakršen koli bo, le ekološki  naj bo. Sojina omaka naj bo kakovostna in z ekološkim certifikatom.