SOBNE RASTLINE

 

Ljubitelji narave, si ne znamo predstavljati svojega doma brez sobnih rastlin. Tisti pravi tudi redko kdaj kupujemo sobne rastline v cvetličarni. No, morda kak nov ali redek primerek, ampak to je že posebna zgodba. Nekako neopisljivo veselje občutimo pri ukoreninjanju pri prijateljici odščipnjenih vršičkov rastlin ter opazovanju le teh, kako se po sajenju v prst razvijajo v vedno večje, lepše rastline. In to kar doma, na okenski polici, brez posebne moderne tehnologije in rastlinjakov, brez umetnih gnojil in pospeševalcev rasti, brez fitofarmacevtskih pripravkov za zaščito pred boleznimi in škodljivci.

 

Iz leta v leto prihaja na trg vedno več novih vrst in sort sobnih rastlin. Ampak kako se znajti v poplavi vseh teh lepotic, za katero se odločiti in kako skrbeti za njo, da nas bo razveseljevala še mnogo let? Skrivnost uspeha je le v tem, da ji zagotovimo primeren prostor. Vedeti moramo,  kakšne so potrebe rastline po svetlobi, temperaturi in vlažnosti zraka. Pred nakupom se obvezno pozanimajmo, kaj rastlina potrebuje in se za nakup odločimo le, če smo prepričani, da ji doma lahko zagotovimo take razmere.
 
Vse prepogosto se odločamo za bahave in muhaste primerke s kratko življenjsko dobo. Posezimo raje po preizkušenih vrstah in sortah, ki so na trgu že nekaj časa. V osemdesetih letih  je NASA ugotovila, da so določene rastline zelo učinkovite pri čiščenju zraka. In da ne boste mislili, da so to kake čudne neznane vrste. Nasprotno! Za zelo učinkovite so se izkazale že desetletja zelo pogoste v naših domovih in popolnoma nezahtevne: živikasta kosmuljka, spatifil, bršljan, fikus in še bi lahko naštevali.
 
Razmišljajmo in ravnajmo trajnostno in ekološko tudi pri nakupu in gojenju sobnih rastlin. Vsako leto potrošniki brez potrebe zavržejo v smeti na milijone okrasnih rastlin - pa naj bo to zaradi nevednosti, malomarnosti ali le iz gole človeške nečimrnosti.
taščin jezik
 
Strinjam se s splosnimi pogoji