Cvetoče rastline

 

Cvetoče rastline, ki jih gojimo v stanovanju, delimo glede na to, kako ravnamo z njimi potem, ko odcvetijo, na cvetoče sobne rastline in cvetoče lončnice.

  • Cvetoče sobne rastline so rastline, od katerih pričakujemo, da bodo, če ugodimo njihovim rastnim razmeram krasile naš dom leta in leta. Le-te cvetijo v različnih obdobjih - nekatere spomladi ali poleti, nekatere pozimi, nekatere pa pocvitajo s kratkimi počitki čez celo leto. Ko odcvetijo, nastopi obdobje počitka, vendar jih pustimo na svojem mestu, saj imajo večinoma tudi listje zelo dekorativno. To je različnih oblik in barv. Lahko je bleščeče zeleno, pogosto pa tudi rdečkasto, srebrno, rumeno ali pisano. Spomladi jih presadimo v kakovostno prst in pričnemo dognojevati z ekološkimi tekočimi gnojili. Po počitku znova zacvetijo. V to skupino spadajo afriške vijolice, kalanhoje, orhideje, klivije, flamingovec, samolist, nevestica in še mnoge druge.

  • Cvetoče lončnice pa so rastline, ki jih uporabljamo le za začasno okrasitev stanovanj v času, ko cvetijo. Večina jih cvete pozimi. Osnovno pravilo, ki velja za cvetoče lončnice je, da potrebujejo svetel in hladen prostor ter vlažen substrat. Pretopel prostor in suh zrak sta na splošno vsem največja sovražnika. Ko odcvetijo, pričnejo s fazo mirovanja, razmere v stanovanju jim več ne odgovarjajo. V tem času potrebujejo posebno oskrbo. Tako se nam bodo naslednjo sezono ponovno zahvalile s krasnimi cvetovi. Poglejmo si nekaj primerov. Siljene vrtne čebulnice (hijacinte, narcise, tulipani…) cvetličarne ponujajo od pozne jeseni in skozi vso zimo. Ko odcvetijo, čebulice odstranimo iz lončkov in jih shranimo v suhem in hladnem prostoru. V jeseni jih posadimo na vrt. Pri sobnih čebulnicah (vitezova zvezda,…) in gomoljnicah (begonije, gloksinije, gloriosa…) velja pravilo, da jih po cvetenju nikoli ne presajamo na vrt, saj ne prenesejo nizkih temperatur. Ko odcvetijo, lončke prestavimo v hladnejši prostor in prenehamo zalivati. Spomladi jih presadimo, začnemo zalivati in se držimo pravil, ki veljajo za vsako vrsto posebej. Trobentice, ki jih lahko kupimo že konec zime ali zgodaj spomladi, po cvetenju posadimo na cvetlično gredo.
 

gerbera
Nekaterim cvetočim lončnicam (gerbere, cinerarije)  doma nikakor ne moremo zagotoviti takih pogojev, da bi jih ohranili tudi, ko odcvetijo. Žal jih moramo zavreči.
V skupino cvetočih lončnic spadajo tudi zelo priljubljene božične zvezde, ciklame in azaleje. Kako ravnamo z njimi bomo podrobneje opisali v prihodnjih prispevkih.
 

Pogosto so cvetoče lončnice rastline, ki jih zaradi lepih cvetov podarjamo namesto šopka. Ne dopustimo, da romajo v koš takoj, ko odcvetijo.