Božična zvezda

 

božična zvezda - Euphorbia pulcherrima

Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) že vrsto let simbolizira božič in novo leto. Cvetličarne so v tem času polne košatih rastlin. Velika obarvana socvetja nas vabijo, da si izberemo rastlino zase in si doma pričaramo praznično vzdušje. 

Žal pa smo že kar nekako navajeni, da božična zvezda zelo hitro odcveti in odvrže liste. Pogosto se zgodi, da konča v smeteh še preden pričakamo praznike.
Vpadljiv okras rastline, ki ga dojemamo kot cvet, predstavljajo pravzaprav obarvani ovršni listi. Ti obdajajo pravo socvetje - skupino drobnih rumenkastih cvetov na vrhu poganjka. Ovršni listi so najpogosteje rdeče barve, zadnja leta pa postajajo vse bolj priljubljene tudi božične zvezde z belimi, rožnatimi in kremastimi cvetovi.
 
Če želimo božično zvezdo ohraniti, moramo biti pazljivi že pri nakupu. Izbirajmo rastline pri katerih so pravi cvetovi (drobceni rumeni cvetki) še zaprti. Pri prenašanju jo dobro zavijmo v papir, doma pa jo še nekaj časa pustimo neodvito v hladnejšem prostoru. Tako vsaj malo omilimo temperaturni šok, ki ga rastline pogosto doživijo pri nakupu v zimski mesecih. Ne kupujmo rastlin, ki jih prodajajo v hladnih vrtnih centrih ali na tržnici na prostem. Lahko se nam zgodi, da bodo rastline potem, ko jih prinesemo v topel dom, odvrgle liste.
 
božična zvezda - Euphorbia pulcherrimabožična zvezda - Euphorbia pulcherrima
Zadnja leta postajajo priljubljene božične zvezde z belimi, rožnatimi in kremastimi ovršnimi listi.Pravi cvet pri božični zvezdi predstavljajo drobni rumeni cvetki na vrhu poganjka odeti v obarvane ovršne liste.

 

Božični zvezdi v stanovanju namenimo svetel prostor, kjer ni prepiha. Odgovarja ji temperatura okoli 20° C. Zalivamo jo zmerno, s postano vodo sobne temperature. Preden jo ponovno zalijemo, počakamo, da se prst nekoliko posuši. Prepogosto zalivanje je vzrok, da listi venejo in odpadajo. Gnojimo z ekološkimi tekočimi  gnojili vsakih štirinajst dni. Rastlina potrebuje visoko zračno vlago, vendar ne prenaša direktnega rošenja po listih, saj se rada pojavi plesen. Zato je najbolje, da jo postavimo v podstavek z mokrim prodom. S tem preprečimo odpadanje socvetij in rumenenje ali rjavenje listnih robov.

 

TEŽAVAVZROK
listi odpadejo brez venenjaprenizka temperatura, temperaturni šok
listi venejo in odpadajoprepogosto zalivanje ali suša
socvetja odpadajo, listni robovi rumenijosuh zrak, pretoplo

 
Ko zgodaj spomladi božična zvezda odvrže liste, je to znak, da je napočil čas počitka. Takrat jo porežemo na višino 10 cm (roke si zaščitimo, saj je mleček strupen in lahko na koži povzroči nevšečnosti) in jo postavimo v hladen, senčen prostor. Prst mora biti skoraj suha. V začetku junija rastlino presadimo v dobro prst in jo postavimo na svetel prostor. Začnemo redno zalivati in dvakrat na mesec gnojimo z ekološkimi tekočimi gnojili. Ko se pojavijo mladi poganjki, pustimo le nekaj močnejših, ostale odstranimo. Tako bomo kmalu imeli spet lepo košato lončnico. Iz potaknjencev lahko vzgojimo nove rastline. Če jih vršičkamo, bodo rastline lepše in bolj košate.

Božična zvezda je »rastlina kratkega dne«. To pomeni, da se ji cvetovi začnejo razvijati in ovršni listi barvati šele, ko se skrajša čas dnevne svetlobe na 10 ur. Če želimo, da bo božična zvezda zacvetela pred božičem, ji moramo pomagati. V oktobru in novembru poskrbimo, da bo lončnica vsak dan 14 ur v popolni temi. 

Proti večeru jo pokrijemo s črno plastično vrečko, ki jo naslednje jutro odstranimo. Po osmih tednih pokrivanja (podaljševanja noči), ravnamo z božično zvezdo tako, kot smo opisali zgoraj.

božična zvezda - Euphorbia pulcherrima
Zakaj torej ne bi sprejeli novega izziva in skušali božično zvezdo ohraniti tudi po praznikih. Poskrbimo, da bo imela rastlina v času rasti v stanovanju ustrezne pogoje, ko pa se prične pripravljati na počitek, je ne zavrzimo kar tako iz navade. Pomislimo ne vse te tovornjake
božičnih zvezd pripeljane od daleč, kjer se za vzgojo rastlin porabi ogromno energije, vode, umetnih gnojil in zaščitnih sredstev.
In nenazadnje, rastline so živa bitja, ki nam s svojo lepoto izkazujejo hvaležnost in si ne zaslužijo, da bi jih tako z lahkoto zavrgli.