Azaleja 

 

 

simsova azaleja (Rhododendron simsii)V pustih zimskih dneh, ko narava počiva, si skušamo v naših domovih pričarati nekaj pomladi. V ta namen so zelo dobrodošle pozimi cvetoče lončnice. Kar nekaj jih v tem času ponujajo cvetličarne in ena izmed njih je tudi simsova azaleja (Rhododendron simsii). 
 
Grmiček kompaktne rasti zraste nekako od 30 do 45 cm visoko. Drobni temno zeleni listi so ovalne oblike. Število sort azaleje je ogromno. Barva cvetov je lahko bela, rožnata, rdeča, vijoličasta ali barve lososa. 
simsova azaleja (Rhododendron simsii)simsova azaleja (Rhododendron simsii)simsova azaleja (Rhododendron simsii)
                                           
simsova azaleja (Rhododendron simsii)simsova azaleja (Rhododendron simsii)
                                            Azaleje cvetijo v mnogih barvah.
 
Danes niso več nobena redkost sorte z dvobarvnimi cvetovi - npr. bela z rožnato sredino, bela z rožnato obrobljenimi venčnimi listi, rožnata z belo obrobljenimi venčnimi listi. Venčni listi cvetov so lahko enostavni – nevrstnati ali vrstnati, pa tudi take z nakodranimi listi poznamo. 
simsova azaleja (Rhododendron simsii)simsova azaleja (Rhododendron simsii)simsova azaleja (Rhododendron simsii)
                                             Tudi dvobarvne sorte niso več redkost.
 
 
simsova azaleja (Rhododendron simsii)
                                                 Vrstnati cvet azaleje ali nagelj?

 

 
Azaleja nam lahko s svojimi cvetovi polepša cel december in praznike, vendar, če zanjo ne skrbimo pravilno, listi porumenijo in odpadejo že čez teden ali dva, cvetenje pa se konča v parih dneh.
Kakšna je skrivnost, ki bo zagotovila, da bomo rastlino obdržali v cvetenju nekaj tednov in jo pripravili do tega, da bo naslednje leto ponovno cvetela?
 
Kako dolgo bomo uživali ob cvetoči azaleji je odvisno že od nakupa rastline. Pazljivo izberimo azalejo, ki je zdrava, ima temno zelene liste in mnogo popkov. Le-ti naj bodo po večini zaprti ali le toliko razprti, da nakazujejo barvo.
 
simsova azaleja (Rhododendron simsii)
 Ob nakupu izberemo azalejo z veliko popkov.
 
Doma ji najdimo primeren prostor. Najpomembneje je, da je ta svetel, vendar azaleja ne sme biti na neposrednem soncu. Zahteva dokaj nizke temperature, od 10 do 15˚C. Če je pretoplo, listi hitro venejo. Ob visoki temperaturi in še zelo suhem zraku, ki je pozimi stalnica centralno ogrevanih prostorov, azaleja odcveti v nekaj dneh. Zato jo med cvetenjem redno pršimo po listih. Lahko si pomagamo tudi tako, da lonček postavimo na podstavek z vlažnimi prodniki. Tudi prst vzdržujemo ves čas mokro. Zalivamo  s postano vodo sobne temperature.
 
Ko azaleja odcveti, jo presadimo v malo večji lonček. Substrat mora biti kisel, kajti rastlina ne prenaša apnenca ne v zemlji in ne v vodi s katero jo zalivamo. V nasprotnem listi zbledijo in porumenijo. Prestavimo jo v hladen prostor, kjer ne zmrzuje in nadaljujemo z zalivanjem. Z gnojenjem prenehamo. Spomladi, ko nevarnost pozebe mine, jo postavimo na prosto, v senčen prostor na vrtu ali balkonu, kjer jo redno zalivamo in po potrebi tudi pršimo. Po šestih tednih počitka jo začnemo gnojiti. V jeseni lonček prestavimo v stanovanje ter gnojimo z ekološkimi tekočimi gnojili za cvetenje. Gnojila za cvetenje vsebujejo več fosforja, ki je potreben za nastavitev popkov in obilno cvetenje.
 
Poskrbimo za razmere, v katerih se bo azaleja odlično počutila in se veselimo lepih cvetov iz leta v leto.