Sadike v ekološkem sadnem vrtu 

V ekološkem sadnem vrtu izbiramo sadike sadnega drevja in jagodičevja pazljivo. Izbira sort sadnega drevja je še posebej pomembna, saj je tak nasad trajen. Zato izbiramo sorte, ki so odporne proti boleznim in škodljivcem, proti fiziološkim motnjam in vremenskim vplivom.
 
Sadika sadnega drevesa mora biti zdrava. Deblo mora biti ravno in lepo, z dozorelim lesom in razvitimi brsti. Enoletne sadike naj bodo visoke 1,5 m, dveletne sadike naj imajo v višini krošnje že razvite 4-5 mladik. Zdrave morajo biti tudi korenine – pazimo da niso okužene s kaparjem, rakom ali ušmi. Naj so gosto raščene s čim več drobnih koreninic in nepolomljene, vsaj 3 korenine naj so daljše od 25 cm.
 
Sadno drevje sadimo od jeseni, ko odpade listje, do zgodnje pomladi, ko začne drevje brsteti.
Pri prevozu sadik korenine zaščitimo, da se ne poškodujejo in izsušijo, pa tudi na mraz so bolj občutljive kot nadzemni deli. Najbolje je, če jih zavarujemo s slamo in prevežemo z žakljevino. Če sadik ne posadimo takoj na stalno mesto, jim v vrtu najdemo primeren prostor, kjer ni podtalne vode, miši, voluharja in zajca. Tam izkopljemo jarek in jih zasujemo z zemljo. Pred sajenjem sadike ponovno pregledamo. Porežemo morebitne poškodovane korenine. Nekaj ur pred sajenjem namočimo v mešanico ilovice in vode, lahko dodamo tudi kompost. Na ta način korenine osvežimo, zemlja pa se ob sajenju bolje oprime korenin.
 
sadovnjak
 

Nekaj odpornih sort primernih za ekološko pridelavo

JABLANE: ‛Delbarestivale‛, ‛Sommerregent‛, ‛Piros‛, ‛Elstar‛, ‛Fiesta‛, ‛Boskop‛, ‛Carjevič‛, ‛Pinova‛, ‛Elise‛, ‛Topaz‛, ‛Sansa‛, ‛Opal‛, ‛Luna‛, ‛Florina‛…
HRUŠKE: ‛Konferans‛, ‛Aleksander Lukas‛, ‛Harrow Sweet‛, ‛Društvenka‛…
ČEŠNJE: ‛Zgodnja Meckeheimska‛, ‛Moreau‛, ‛Merchant‛, ‛Johanna‛, ‛Geisepitter‛…

SLIVE: ‛Herman‛, ‛St. Hubertus‛, ‛Katinka‛, ‛Ersinška‛, ‛Čačanska lepotica‛, Julia‛, ‛Domača sliva‛…