Hortenzije

Hortenzije so zaradi velikih socvetij, ki se začnejo razcvetati že v začetku junija in cvetijo vse do pozne jeseni, zelo priljubljene grmovnice.
 
Rod Hydrangea zajema okoli 70 vrst večinoma listopadnih grmov in vzpenjalk. Izvirajo iz Japonske, Kitajske, Himalaje, Koreje in Indonezije, ena vrsta pa iz Amerike. V Evropo so hortenzije prinesli iz Japonske v letu 1799, najprej na Portugalsko otočje Azori. Največ vrst je bilo prinešenih na otok Faial, ki se ga je ravno zaradi modrocvetočih hortenzij, ki rastejo v naravi, prijelo ime Modri otok. Od tu so se hortenzije v stotih letih razširile po vsej Evropi.
hortenzije                                              Polja hortenzij na Modrem otoku
 
Hortenzije najbolje uspevajo na delno senčni legi. V globoki senci bodo slabo cvetele, na žgočem soncu v hudi vročini pa lahko preko dneva ovenijo. 
hortenzijehortenzije
                     Hortenzija v senci                           in na soncu
 
vrtna hortenzija
Izpostavljena le dopoldanskemu soncu in pred popoldanskih zaščitena s trto in višnjo, je hortenzija lepa preko celega dne
 
Grmički potrebujejo rodovitna in vlažna, vendar dobro odcedna tla. Ob sajenju dodamo kompost ali dobro uležan hlevski gnoj.
 
Hortenzije razmnožujemo s potaknjenci. Najlažje in najhitreje se ukoreninijo zeleni potaknjenci. Poleti narežemo 10 do 15 cm dolge vršičke, odstranimo spodnje liste in poganjke potaknemo v lonček z zemljo. Zemlji dodamo nekaj kremenčevega peska za hitrejše ukoreninjanje. Lonček postavimo v senco in previdno zalivamo.
 
Še dolgo v jesen hortenzije krasijo vrtove. Socvetja spremenijo barvo in nudijo okras tudi preko zime. Odstranimo jih šele spomladi, ko rastline obrezujemo.
Cvetovi hortenzij so prečudoviti tudi v vazi. Če jih odrežemo zgodaj zjutraj, ko so stebla še polna vode, bodo trajali več dni.
hortenzijehortenzije
       Hortenzija v vazi                             Hortenzije na trgu
 
vrtna hortenzijavrtna hortenzija
 
Hortenzije imajo večinoma bele cvetove, vendar nekatere vrste, predvsem vrtna hortenzija, cvetijo v rožnati, rdeči in modri barvi.
Cvetovi so združeni v velika socvetja, ki so različnih oblik:
  • kroglasta, glavičasta ali pomponasta - velika oblasta socvetja z neplodnimi cvetovi, 
  • pladnjasta - ploska socvetja s sredinsko češuljo s plodnimi cvetovi in neplodnimi cvetovi, ki jo obkrožajo, 
  • latasta - stožčasta socvetja z neplodnimi ali tudi plodnim cvetovi. 
 
Najbolj razširjena vrsta po naših vrtovih je vrtna ali navadna hortenzija (Hydrangea macrophylla).
hortenzijahortenzija
                                                                 Vrtne hortenzije 
 
Košat listopaden grm zraste do velikosti 1,5 metra. Cvetovi so večinoma modri ali rožnati, kroglaste ali pladnjaste oblike - odvisno od sorte. Barva se spreminja glede na kislost tal (pH). Najbolj čiste modre odtenke imajo rastline na zakisanih tleh. Bolj so tla bazična svetlejši so cvetovi in prehajajo iz bledih modrih v roza odtenke. Na zelo bazičnih tleh so cvetovi temno rožnati. Poleg kislega pH vpliva na izrazitost modre barve tudi aluminij, zato, če želimo modre cvetove, rastline zalivamo z aluminijevim sulfatom. Če želimo rožnato barvo, zalivamo z vodno raztopino apna.
Na belo in rdeče cvetoče hortenzije kislost tal ne vpliva, najbolje pa se počutijo v bazičnih tleh.
                                              
hortenzijahortenzija

Rdeča vrtna hortenzija s kroglastimi

cvetovi

Vrtna hortenzija sorte Blue Wave s ploščatimi        cvetovi
                                                   
Vrtno hortenzijo obrezujemo spomladi, ko začne odganjati liste. Čez zimo pustimo poganjke in cvetove na rastlini, saj s tem zaščitimo rastlino, hkrati pa nudi lep okras tako v jeseni in pozimi. Odrežemo odmrle in poškodovane poganjke vse do prvega brsta, ter odcvetele cvetove lanskega leta.
 
vrtna hortenzijahortenzije
                                                    Vrtne hortenzije so lepe še dolgo v jesen
 
 
Poleg vrtne hortenzije so med priljubljenejšimi še:
  • Drevesasta hortenzija (H. arborescens) je 2,5 metra velik listopaden grm z redko krošnjo. Ima bleščeče dolgopecljate široko jajčaste liste, ki so na zgornji strani temno zeleni, na spodnji pa svetlo zeleni. Socvetja so zelo velika glavičasta s pretežno sterilnimi belimi cvetovi. 
  • Latasta ali metličasta hortenzija (H. paniculata) je 3 metre velik listopaden grm s pokončno in redko krošnjo. Listi so veliki temno zeleni in na vrhu koničasti. Socvetja so velika latasta s sterilnimi ali tudi plodnimi socvetji, bele ali rožnate, tudi rdeče barve, odvisno od sorte. 
  • Hrastovolistna hortenzija (H. quercifolia) je 2 metra velik listopaden košat in gomilast grm. Listi so globoko krpasti temno zeleni, jeseni pa se obarvajo škrlatno rdeče. Socvetja so velika glavičasta in bele barve. 
  • Mehkodlakava hortenzija (H. villosa) je 3 metre velik listopaden grm s pokončno krošnjo. Socvetja so glavičasta z majhnimi modrimi ali škrlatnimi plodnimi cvetovi v sredini in večjimi belimi neplodnimi cvetovi ob strani. 
  • Vzpenjava hortenzija (H. petiolaris) je listopadna vzpenjavka z oprijemalnimi koreninami in olesenelimi stebli. Listi so nazobčani. Socvetja so bele barve, ploščata s sredinskimi majhnimi plodnimi cvetovi, ki jih obdajajo večji neplodni. 
 
 H. arborescens H. paniculata H. quercifolia

 

 

Sadike hortenzij lahko kupite tukaj.