Ekološki vrt

ODLOČITEV ZA EKOLOŠKI VRT

 

Prihajamo v obdobje, ko bo lasten košček obdelovalne zemlje še kako pomemben. In odločitev, da bomo vrtnarili na ekološki način, brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil, ni več vprašanje, ampak edina pravilna odločitev.

 

cvet detelje

Spomladi, ko se začnejo prva dela v vrtu, se bo marsikdo odločil urediti vrt na novo, ga morda želel povečati, ali pa bo začel urejati okolico ob novi hiši. V dolgih zimskih dneh imamo čas, da dobro premislimo, kakšne so naše želje in potrebe.

 

Ko se odločimo, da bomo vrtnarili ekološko, je pomembno, da naša odločitev velja ne samo v sadnem in zelenjavnem, ampak v celotnem vrtu. Tudi, če imamo le balkon, pa čeprav majhen, si na njem lahko ustvarimo popolnoma sonaravno oazo rastlin. 

V ekološkem vrtu je skrb za rodna tla najpomembnejša. Zato tla čim manj prekopavamo, poskrbimo za zastirko, zeleno gnojenje in kompostiranje. Lasten kompostni kup je v ekološkem vrtu obvezen, saj predstavlja zaključen življenjski krog na vrtu in najkvalitetnejše gnojilo za naše rastline. Sejemo in sadimo samo ekološka semena in sadike. Monokultur v ekološkem vrtu ni! Rastline sadimo v mešanih posevkih, upoštevamo kolobar. Poskrbimo, da bo v našem vrtu čim bolj pestro. V vrt vključimo okrasno grmičevje, drevje, sadne rastline. V njih bodo gnezdile ptice in našli dom ježki ter še mnogi drugi naravni sovražniki škodljivcev. Cvetlice v vrtu (tudi med zelenjavo!) bodo privabljale čebele in čmrlje, ki oprašujejo rastline, ter žuželke, ki bodo poskrbele, da v vrtu ne bo škodljivcev. Za večjo pestrost in gostoljubost rastlin in živali v ekološkem vrtu vsekakor prispevajo še ribnik, skalnjak, manjša skladovnica vej.

V ekološkem vrtu gnojimo z organskimi gnojili (kompost, hlevski gnoj, rastline za zeleno gnojenje). Pripravki za varstvo rastlin so na osnovi rastlinskih izvlečkov in jih lahko pripravimo sami.

Vse, kar uporabljamo na ekološkem vrtu, naj bo naravnega izvora, tudi npr. vrtno pohištvo, opore za rastline, potke, ograje... 

 

Načinov oz. metod ekološke pridelave je več. Odločimo se lahko za eno izmed njih, ali od vsake povzamemo nekaj, kar nam je blizu. Slednje bo verjetno dalo še najboljše rezultate in nam nudilo največ užitka.

 

Če sta v vas dozoreli misel in želja po zdravem vrtu, pa ne veste kako se stvari lotiti, kako oblikovati vrt, kaj kam posaditi... in še kaj, boste na teh straneh našli nekaj osnovnih napotkov, ki so lahko vodilo pri ustvarjanju ekološkega vrta.

Če je vse skupaj za vas prevelik zalogaj, pa nas pokličite ali nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali.

 

PONUDBA

 

KONTAKT