Vrtni oslez ali hibiskus

 

vrtni oslez - hibiskus

Sredi poletja, ko večina okrasnih grmovnic že odcveti, se v svoji polni lepoti po vrtovih razbohotijo vrtni oslezi (Hibiscus syriacus).

Rod Hibiscus spada v družino slezenovk (Malvaceae) in zajema več kot dvesto vrst, ki  avtohtono rastejo v tropskih in subtropskih območjih po celem svetu. Pri nas uspeva v vrtovih le vrtni oslez (Hibiscus syriacus). Čeprav bi lahko ime vrste syriacus nakazovalo, da prihaja rastlina iz Sirije, je njena domovina Azija. Od tam se je v šestnajstem stoletju vrtni oslez razširil po Evropi, na Bližnji vzhod, tudi v Sirijo.

 

 

 

Grm vrtnega osleza zraste od 2 do 3 metre visoko. Rast je gosta. Toge in pokončne veje se s trokrpimi nazobčanimi listi olistajo zelo pozno spomladi. Od julija do septembra pa se odenejo v velike cvetove pladnjaste oblike. Posamezen cvet cveti le en dan, vendar tega sploh ne opazimo, saj je popkov, ki se počasi razcvetajo neskončno veliko.

 
vrtni oslez - hibiskusvrtni oslez - hibiskus
                         Hibiskus se odlikuje po gosti rasti s togimi in pokončnimi vejami.
 
Cvetovi sort so različnih barv, v središču največkrat temneje obarvani. Najbolj priljubljena sorta je ’Blue Bird’, s 7 cm velikimi vijoličastimi, v sredini temnimi cvetovi. Druge sorte so še ’Diana’ in ’W.R.Smith’ s snežno belimi cvetovi, ’Red Heart’ z belimi s karminasto sredico, ’Hamabo’ s svetlo rožnatimi s karminasto sredico, ’Woodbridge’ z rubinasto rdečimi in temnejšo sredico, ’Russian Violet’ s temnovijoličastimi in ’Pink Giant’ z velikimi rožnatimi cvetovi.
 
vrtni oslez - hibiskus            vrtni oslez - hibiskus
 
Nekatere sorte imajo tudi vrstnate cvetove,vendar se cvetni listi popkov v deževnem vremenu radi zlepijo in cvet se sploh ne odpre. Zato so še zmeraj bolj priljubljene sorte z enojnimi cvetovi. Izjema je sorta ’Meehanii’ z dvojnimi rdečimi cvetovi, ki pa je zanimiva zaradi zelo dekorativnih belo obrobljenih listov.
vrtni oslez - hibiskusvrtni oslez - hibiskus
       popki sorte ’Meehanii’                                        odprti cvet sorte ’Meehanii’    
                    
                  Kljub temu, da se popki zaradi dežja pogosto ne odprejo,
                       je sorta ’Meehanii’ priljubljena zaradi lepih listov.
 
Da bo vrtni oslez bogato cvetel, mu namenimo sončno in zavetno lego. Glede tal ni zahteven, le dobro odcedna morajo biti. V dolgotrajnih sušnih obdobjih mu zelo godi, če ga zalijemo. Mlade rastline bodo lažje preživele hude zime, če jih zaščitimo.
Obrezujemo ga spomladi, po potrebi. Odstranimo pregoste, ostarele in poškodovane veje. Z obrezovanjem vzpodbudimo starejše grme k cvetenju.
 
Razmnožujemo ga s potaknjenci, ki jih narežemo poleti in jih ukoreninimo v peščenem substratu.
 
Vrni oslez lahko sadimo v družbo z drugimi okrasnimi grmovnicami, lep je na gredah s trajnicami kot tudi zaradi svoje lepe oblike rasti čisto sam. Je več kot odlična rastlina za mestno ozelenjevanje, saj dobro prenaša vročino in onesnaženje.