Trajnostno urejanje grobov - trajnice na grobovih

Zakaj si ne bi prihranili čas in denar, ki ju potrebujemo za vsakoletno zasajanje rastlin. Nadomestimo sezonsko cvetje, enoletnice in dvoletnice s trajnicami. To tako čudovito skupino rastlin vse premalo uporabljamo pri urejanju grobov. Zasaditev trajnic nam ne bo dala veliko dela in grob bo videti urejen skozi vse letne čase. Večinoma so to trpežne rastline, ki ne potrebujejo veliko nege in oskrbe.

 

Trajne rastline nam služijo kot ogrodje – osnova zasaditve. Izberemo prekrivno trajnico, ki večji del površine blazinasto prekrije in je lepa skozi vse leto. Take so npr. ene najbolj nezahtevnih rastlin netreski in homulice. Ni potrebno, da so cvetoče, saj lahko že sam način – oblika rasti deluje dovolj okrasno in zanimivo. Zadnja leta so zelo moderne trave (šaši – Carex sp., bodalice - Stipa sp., biljnice – Festuca sp....), ki jih lahko odlično vključimo v zasaditev.

 

pušpan in mačeheMed olesenelimi trajnicami  izbiramo  pritlikave počasi rastoče iglavce kot so brini, ruševje, lepa je tisa in tudi pušpan, trdoleska in celo bršljan so primerni za grobove. Le ti ne rabijo veliko nege, le obrezujemo jih, da krotimo razraščanje preko grobov ali po spomeniku. Vsekakor je pametno novo zasaditev, oz. preurejanje groba pričeti spomladi, da se rastline pred poletjem , vročino in sušo že dobro primejo in razrastejo.

 

 

Pomembno je, kje kupujemo trajnice, oz. kako so bile te vzgojene. Zlasti pred prvim novembrom je na voljo veliko na hitro vzgojenih rastlin, ki nam po prvi slani propadejo, čeprav bi morale živeti več let.

 

Nekaj prostora na grobu pustimo za sezonsko cvetje, čebulnice, enoletne in dvoletne rastline. Pozimi je to lahko teloh, spomladi krokosi, jarice, zvončki, potem trobentice in mačehe, narcise, tulipani in spominčice, poleti gazanije in žametnice, jeseni resa, ciklama, krizanteme...Pri oblikovanju groba ne pozabimo na prostor, kamor lahko postavimo vazo, ikebano in sveče.

 

S tako zasaditvijo ne bomo imeli veliko dela. Delovala bo urejeno, umirjeno in preprosto, mi pa bomo trenutke, ko obiščemo grob, namenili spominu na bližnje.

 

Če potrebujete pomoč pri trajnostni zasaditvi groba, nam pišite ali nas pokličite. KONTAKT 

                                                                                                                        PONUDBA