Sajenje spomladi cvetočih čebulnic

 

 

V jeseni se narava počasi pripravlja na zaslužen počitek. Kot da nam še zadnjič želi pokazati vse svoje čare, se odene v palete toplih barv, kot so rumena, oranžna, rdeča in rjava v vseh svojih odtenkih. Tudi mi imamo še kar nekaj opravkov na vrtu preden bodo nastopili kratki dnevi in preden bo, upajmo, sneg pobelil polja. Eno izmed opravil je tudi sajenje spomladi cvetočih čebulnic.

 

In verjamem, da ga boste opravili z radostjo, saj nam misel na lep pomladni dan v družbi spomladanskih cvetlic, greje dušo že sedaj.

Kaj so čebulnice
Kaj pravzaprav označujemo z imenom ČEBULNICE? To so skupina rastlin, pri katerih se razvijejo mesnati podzemni organi, s pomočjo katerih jih razmnožujemo. Ti organi so lahko prave čebule (tulipani, narcise…), podzemni brsti, stebelni in koreninski gomolji, rizomi, zarodni brstiči…
 

Spomladi cvetoče čebulnice

Ko omenimo spomladi cvetoče čebulnice, se večina najprej spomni na tulipane in narcise, ki so po naših vrtovih resnično najbolj razširjeni. Vendar je možnosti še ogromno. Na razpolago imamo nešteto vrst in sort, od najbolj zgodnjih ob koncu zime cvetočih jaric, do lukov, ki cvetijo, ko se pomlad že preveša v poletje. Od nizkih, skoraj pritlikavih 10 cm visok do 50 cm visokih ali celo višjih. O barvah ne bomo govorili, ker je na voljo pravzaprav popolna izbira vseh barv in odtenkov.

Drobnejši cvetovi so, bližje so sorte naravnim vrstam iz katerih so jih vzgojili. 

 

Slika levo: Zasaditev dveh sort narcis, bele in rumene, v družbi rožnatih tulipanov in nizkih modrih hrušic.

 

 

Čas sajenja

Dobro je, da čebulnice posadimo zgodaj jeseni. Zemlja je v oktobru še topla in vlažna, tako da lahko čebulčki in gomoljčki še pred zimo razvijejo dober koreninski sistem. Za potikanje izberite dan za cvet (setveni koledar po Marii Thun)

 

Tla in gnojenje
Pri sajenju se moramo držati nekaj osnovnih pravil. Tla, kjer gojimo čebulnice morajo biti dobro odcedna, prepustna in raje bolj revna s hranili. Za gnojenje nikoli ne uporabljajmo hlevskega gnoja, raje posezimo po kompostu, ki bogati tla s humusom in daje rastlinam dovolj hranil za lepo rast in cvetenje. 
 
Slika desno: Nad belimi in svetlo rumenimi narcisami, ter nižjimi tulipani, lebdijo snežno beli in rožnati cvetovi darwinovih tulipanov.
 
Previdno pri nakupu
Kupujmo debele, velike čebulice. Pazimo, da niso izsušene, poškodovane ali celo bolne. 
 
Kako sadimo
Sadimo primerno globoko. Nekako velja pravilo, da sadimo v jamice, ki so dvakrat ali trikrat globlje od debeline čebulice. Sadimo tako, da se dno čebulice dotika zemlje, ki jo prej zrahljamo. Če so tla premalo odcedna, dodamo na dno luknje plast peska ali mivke. Med dnom in čebulico ne sme biti zraka, sicer se tam nabira voda in čebulica lahko zgnije. Za sajenje uporabimo sadilni klin ali sadilno lopatko in pazimo, da pri sajenju čebulic ne ranimo. Največji učinek dosežemo, če posadimo vsaj 10 čebulic na kvadratni meter. Stresemo jih na tla in jih posadimo na mestih, kamor so padle. Tako bo zasaditev izgledala najbolj naravno.
 
Kaj pa po cvetenju?
Po cvetenju pustimo, da listi sami ovenejo. Nikar jih ne režimo, tudi povezovanje listov narcis je neprimerno. Čebulica preko listov namreč nabira hranila, ki jih preko zime skladišči, spomladi pa porabi za rast in cvetenje. 
 
Splošno pravilo velja, da ko listi tulipanov odmrejo, lahko čebulice poberemo iz tal in jih spravimo za jesensko sajenje. Večino ostalih čebulnic pa pustimo v zemlji. Vendar obstajajo izjeme. Čebulice nekaterih botaničnih tulipanov ne smemo izkopavati vsako leto. Nekatere vrste narcis, predvsem Narcissus tazetta, pa so za hladne zime preveč občutljive in jih je bolje pobrati iz zemlje.  
 
 
Uporabnost spomladi cvetočih čebulnic
Čebulnice so uporabne tako v pisanih združba, kot v formalnih zasaditvah. Sadimo jih na grede s trajnicami, na skalnjake, v lonce, na trato...

Grede s trajnicami

Grede s trajnicami ne bi bile popolne brez spomladi cvetočih čebulnic. Čebulnice polepšajo grede, še preden se trajnice začnejo prebujati in razraščati. Ko bo čas čebulnic minil, se bodo trajnice že dovolj razrasle, da bodo prekrile počasi veneče in mogoče malo manj lepo listje, ter prevzele vlogo krašenja grede.

Slika levo: Tulipani posajeni na gredi z vrtnicami. 

Tulipani vseh barv in različnih velikosti, narcise od tistih belih najbolj preprostih, do rumenih večcvetnih ali trobentastih, nežni irisi in opojno dišeče hijacinte, celo luki, vse lahko uvrstimo na naš seznam čebulnic za cvetlične grede. 
 
 
 
 

Čebulnice v trati

Čebulnice, ki jih ni potrebno vsako leto presajati, posadimo v večje skupine na travnate površine. Na ta način lahko uporabimo žafrane in hrušice, ki se v nekaj letih razrastejo in tvorijo čudovita barvna polja. Pazimo le, da

jim izberemo rastišče, ki bo spomladi ves dan obsijano s soncem. 

 

Preproge pod drevjem in grmovnicami
Tudi zasaditve pod grmovnicami in drevjem se čez leta spremenijo v barvne preproge. Z rahlo senco in bogato prstjo listavko, ki nastaja z odpadanjem listja grmovnic in dreves, bodo zadovoljni mali in veliki zvonček, jarice, tudi hrušice, morske čebulice in snežne modrice.  
             Jarice, snežne modrice in zvončki se razrastejo pod drevjem in grmičevjem.
 

V sadovnjaku

V trato v sadovnjaku lahko posadimo narcise. Odlično se bodo obnesle v delu vrta, ki ga ne kosimo redno. Spomladi ga bodo krasile narcise, kasneje lepo travniško cvetje.

Preden bomo šli v juniju v košnjo, pa bo tudi listje narcis opravilo svojo nalogo nabiranja hranil in ovenelo. Tako ne bomo s košnjo naredili nobene škode in narcise bodo naslednje leto spet lepo cvetele.

 

Ker so take zasaditve tako rekoč trajne, je vredno pred sajenjem dobro premisliti, kam jih bom posadili in s katerimi rastlinami kombinirali.

 

 

 

Slika levo: Narcise v sadovnjaku, na trati, ki jo kosimo le dvakrat letno.

 

  
 
   
 Na trati so našli svoj prostor tudi nizki tulipani, hijacinte in narcise.
 
Čebulnice v loncih in posodah
Tisti, ki nimate vrta, lahko ustvarite lepe spomladanske zasaditve s sajenjem čebulnic v lončke in korita ter si z njimi polepšate balkon ali okensko polico. Za gojenje v loncih so odlične nizke narcise, tulipani, hijacinte, krokusi….
V večje korito posajene narcise in tulipani.Narcise v polnem cvetenju, tulipani v popkih.
 

Za pestrejšo zasaditev posadimo v posode več vrst v različnih obdobjih cvetočih čebulnic. Sadimo jih po plasteh, odvisno od velikosti čebulice, gomoljčka, korenike. Večje posadimo globlje, manjše pa bolj proti vrhu posode.

 

Namestimo jih nekoliko gosteje, kot če bi jih sadili na grede, lahko se med seboj dotikajo. Substrat naj bo lahek, ne prebogat s hranili. Na dno posode dodamo pesek, ki poskrbi za drenažo.

 

Slika levo: Narcise v koritu so odcvetele, prišel je čas za tulipane. Listi narcis počasi venejo, vendar jih tulipani prekrivajo, tako, da je pogled na korito vseeno lep.
 

 

Če čebulnice posadimo  v cvetlična korita skupaj  z  jeseni in pozimi zanimivimi rastlinami, bodo take zasaditve lepe od jeseni, preko zime, pa vse do meseca maja. Več o tem si lahko preberete tukaj.
 
Kakšne zasaditve smo si zamislili letos, vam pokažemo spomladi v novem članku, bogatem s fotografijami. Do takrat pa spodaj nekaj fotografij iz www.gapphotos.com.
 
 
 
 
Še nekaj utrinkov iz vsakoletne razstave v Arboretumu Volčji potok:
 
Gredice tulipanov Mešana zasaditev
 
Lilijevocvetni tulipani in narcise.  Formalna zasaditev z obrobo iz spominčic.
 
Lepota v vijoličastem.... ...in oranžnem.
 
 
Če potrebujete strokovni nasvet, načrt zasaditve grede, ki bo lepa preko celega leta, ureditev balkona ali vrta, nas pokličite ali nam pišite: kontakt.