Resje 

 

 

Družina resovk - Ericaceae je pomembna skupina vrtnih rastlin. Gojimo jih zaradi dolgotrajnega poletnega, jesenskega ali zimskega cvetenja. Sadimo jih na grede s trajnicami, skalnjake, grobove, pa tudi v korita in lonce.

 

 

 

Cvetovi so v mnogih barvnih odtenkih, enojni ali celo dvobarvni in vrstnati. Mnoge so priljubljene zaradi listov zlato rumene barve, ki se pozimi spremeni v temno oranžno.

Med okrasnimi resami sta najpogostejši jesenska vresa  - Calluna vulgaris in spomladanska resa - Erica carnea, s številnimi kultivarji. Ker sta si navidezno med seboj zelo podobni, ju pogosto zamenjujemo. Vendar, ko enkrat vemo za razlike med njima, se čudimo kako so očitne in neverjetno se nam zdi, da smo ju lahko tako neuko zamenjevali.

 
 

Jesenska vresa - Calluna vulgaris

Jesenska vresa je metlasto razraščen grmiček, ki zraste od 10-60 cm visoko, odvisno od sorte. 

Spodnje vejice so pogosto polegle in se rade zakoreninjajo. Luskasti listi so premenjalno razporejeni, dolgi do 4 mm in se med seboj delno prekrivajo.

Cvet predstavljajo štirje čašni listi, ki so približno dvakrat daljši od venčnih. Cvetovi so viseči, združeni v 15 cm dolga, enostranska grozdasta socvetja. Barva cvetov je glede na sorto lahko bela, rožnata, vijolična. Poznamo tudi dvobarvne sorte in sorte z dvojnimi cvetovi.

Jesenska vresa cveti od julija do novembra in še naprej.

 

 

risba: wikimedia.org

    jesenska vresa - Calluna vulgaris
 
jesenska vresa - Calluna vulgarisjesenska vresa - Calluna vulgarisjesenska vresa - Calluna vulgaris
 
jesenska vresa - Calluna vulgaris
        Jesenska vresa na gredi s trajnicam...                 in v jesenski zasaditvi v cvetličnem koritu 
 
Avtohtono raste jesenska vresa v Sloveniji v zakisanih borovih gozdovih, kislih travnikih in na vresiščih v družbi puhaste breze na barjanskih tleh.jesenska vresa - Calluna vulgarisjesenska vresa - Calluna vulgaris
 
Jesenska vresa potrebuje odcedna in kisla tla. Najraje ima izrazito sončne lege. Marca odstranimo odcvetele cvetove in obrežemo nerodno raščena stebla. Razmnožimo jo najlažje z grobanjem poganjkov v pomladnem času.
 
 

Spomladanska resa - Erica carnea  

Spomladanska resa je na prvi pogled in tudi po imenu podobna jesenski vresi. Je okoli 20 cm visok močno razrasel in gosto olistan grmiček z žilavimi stebli.
Črtalasti - igličasti, vednozeleni listi so dolgi približno 7mm. Po več skupaj jih je vretenčasto razporejenih na mlajših poganjkih.
Štirje zrasli venčni listi predstavljajo zvonast cvet. Cvetovi so razporejeni v enostranska grozdasta socvetja.
Cvete od januarja do aprila v beli, rožnati, rožnatordeči barvi.
 
risba: wikimedia.org 
  spomladanska resa - Erica carnea
 
spomladanska resa - Erica carnea spomladanska resa - Erica carnea spomladanska resa - Erica carnea
 
spomladanska resa - Erica carnea spomladanska resa - Erica carnea
               Spomladanska resa pod snegom na gredi                  ...in v cvetličnem koritu 
 
V Sloveniji najdemo avtohtona rastišča spomladanske rese vsepovsod, razen na skrajnem severovzhodu. Raste v svetlih iglastih gozdovih, med ruševjem, na meliščih na apnenčastih tleh.spomladanska resa - Erica carneaspomladanska resa - Erica carnea
                                                                                  (foto desno: www.gore-ljudje.net)
 
Spomladanska resa bo uspevala tudi na nekislih apnenčastih tleh. Najlepše cvete na izrazito sončnih legah. Posadimo jo trdno in okoli korenin vsako leto pozno spomladi zastiramo. Takoj, ko cvetovi odcvetejo, jo rahlo pristrižemo. Pri tem pazimo, da ne zarežemo v star les. Razmnožujemo jo z grobanjem.
 
 

Primerjava jesenske vrese in spomladanske rese:

 
 JESENSKA VRESASPOMLADANSKA RESA
strokovno imeCalluna vulgarisErica carnea
čas cvetenjaod julija do novembraod decembra do aprila
cvetčašni listi daljši od venčnihvenčni listi zrasli v zvon
listluskasti, nasprotni, prekrivajočiigličasti, po 4 zbrani v vretencih
tlakislaapnenčasta
 
 
Objavljeno na www.utrinek.si, oktober 2013