Pozimi cvetoče grmovnice

 
Zima je včasih kar muhasta s svojo vztrajnostjo, ko ne pusti pomladi na plan, nas pa dela nemirne, saj že komaj čakamo, da bo vrt ozelenel in se pokazal v vsej svoji lepoti. Vendar si lahko, če premišljeno načrtujemo, ustvarimo vrt, ki bo lep tudi v zimskem času. Z ivjem okrašeni listi vedno zelenih grmovnic, cvetovi okrasnih trav, suhi cvetovi hortenzij, dajejo vrtu čaroben pridih. Sicer pa poznamo kar nekaj okrasnih grmovnic, ki so najlepše prav pozimi. Nekatere so lepe zaradi svoje oblike rasti, ki pride do izraza, ko listje odpade, nekatere imajo čudovito obarvano lubje, druge se kitijo z rdeče ali modro obarvanimi plodovi, nekatere pa celo cvetijo. Nepozebnik, zimski cvet, goli jasmin in bodnantska brogovita so grmovnice, katerih cvetovi kljubujejo mrzlim zimam in nam polepšajo sive dni. Cvetovi so sicer manjši in nežni, vendar cvetijo v času, ko so najbolj dobrodošli. Še bolj dobrodošel pa je njihov prijeten vonj. Sadimo jih blizu hiše, ob poti do nje, ob vhodu, skratka tja, kjer bomo deležni prijetnega vonja cvetov. Z nekaj vejicami v vazi poživimo prostor v stanovanju.
 

Nepozebnik - Hamamelis 

Nepozebnik je listopaden pokončen grm z redko krošnjo. Nezahtevna prezimno trdna grmovnica zraste v višino in širino tudi do 3,5 m. Listi spominjajo na liste leske. Veje se olistajo potem, ko so cvetovi že čisto odprti. Jeseni se listje obarva v privlačne tople barve.
 
nepozebnik - Hamamelis x intermedia ’Diane’

Močno dišeči cvetovi s tankimi jezičastimi venčnimi listi, katerih osnova je večinoma obarvana rdeče, so lahko rumeni, oranžni ali rdeči.

Pred hudim mrazom se  pajkasti cvetovi zavarujejo tako, da se venčni listi zvijejo in zaprejo v majhen klobčič ter se zopet odprejo, ko se otopli.

Nepozebniku namenimo izrazito sončen prostor ter dobro odcedna nevtralna ali kisla tla. Po cvetenju odstranimo poškodovane in pregoste veje ter izruvamo izrastke. Gojene sorte so cepljene, zato nove rastline kupimo v drevesnici.
Poznamo več vrst in sort nepozebnikov.
 nepozebnik - Hamamelis mollis ’Pallida’

 

Dlakavolistni ali kitajski nepozebnik  - Hamamelis mollis je najbolj priljubljena vrsta. Sredi in na koncu zime se razcvetajo zelo močno dišeči rumeni cvetovi. Listje se jeseni obarva rumeno.

Sorta ’Pallida’ je bolj pokončno rastoč grm z gostimi šopi velikih žvepleno rumenih cvetov. ’Brevipetala’ cveti v bronasto rumeni barvi.

slika levo: Hamamelis mollis ’Pallida’ 

 

Med zelo priljubljenimi je tudi Hamamelis×intermedia, križanec med japonskim in kitajskim nepozebnikom s številnimi sortami. Na začetku zime cvetijo sorta  ’Jelena’, ki ima velike dehteče bakreno oranžne cvetove ter svetlo oranžno ali rdeče jesensko listje, sorta ’Primavera’ katere cvetovi so živo rumeni, pri osnovi rdečkasti, s sladko dišečim vonjem in ’Ruby Glow’ z bolj blago dišečimi vijoličasto rdečimi cvetovi, ki so pri osnovi rjavo rdeči. Sorta ’Feuerzauber’ cveti sredi zime, cvetovi so rjavi do vinsko rdeči, s prijetnim sladkim vonjem. Sorta ’Diane’ ima v drugi polovici zime dehteče bakreno rdeče cvetove, jesensko listje je rumene in rdeče obarvano. ’Arniold Promise’ zacveti pozno in dolgo cveti, cvetovi so rumeni. Ob koncu zime cveti še sorta ’Westerstede’, katere cvetovi so svetlo rumeni.

nepozebnik - Hamamelis x intermedia ’Primavera’
 
nepozebnik - Hamamelis japonica ’Zaccariniana’

Japonski nepozebnik - Hamamelis japonica  

cvete pozneje, če so le temperature dovolj visoke v januarju, včasih pa šele februarja. Cvetovi so rumene barve, žal pa jih je manj kot pri drugih vrstah in tudi dišijo manj. Jesensko listje se obarva rumeno. Sorta ’Zaccariniana’ zacveti šele na začetku pomladi. Cvetovi so bolj blede citronsko rumene barve, listi postanejo jeseni oranžno rumeni.

 nepozebnik - Hamamelis virginiana 

Virginski nepozebnik - Hamamelis virginiana  je manj priljubljen, saj zacveti že oktobra in zato majhne rumene cvetove zakrivajo stari neodpadli listi prejšnjega leta. V jeseni se listje obarva rumeno.

 

Zaradi adstringentnega delovanja je virginski nepozebnik zelo cenjen v kozmetični industriji.

 

 

Pozimni ali goli jasmin - Jasminum nudiflorum

Goli jasmin ima grmasto rast z usločenimi poganjki. Zaradi teh ga lahko uporabimo za prekrivanje tal, gojimo pa ga tudi kot vzpenjavko. V tem primeru zraste tudi do 3,5 m visoko. Poganjke moramo privezovati k opori.
Goli jasmin - Jasminum nudiflorum
Na golih steblih se od novembra do konca januarja odpirajo živo rumeni nežni cvetovi, ki spominjajo na cvet forzicije. Cevasto pladnjasta oblika cveta je prepoznavna značilnost jasminov.  Ob zmrzali cvetovi pomrznejo, vendar se ob prvi otoplitvi tvorijo novi.
Spomladi poženejo nežni pernati listi sestavljeni iz treh lističev.
Goli jasmin je nezahtevna rastlina. Namenimo mu sončno lego, kjer se tla hitro ogrejejo. Primerna so vsaka normalna tla. Rasel bo veliko lepše, če mu v marcu odstranimo eno tretjino starih cvetočih poganjkov. Razmnožujemo ga z grobanjem poganjkov ali poleti z delno olesenelimi potaknjenci.
 
 

Brogovita - Viburnum

Rod Viburnum ponuja pestro izbiro rastlin cvetočih v različnih obdobjih. Med njimi najdemo tako listopadne kot vedno zelene vrste. Tukaj bomo predstavili štiri pozimi cvetoče vrste s svojimi sortami, ki jim je skupno to, da potrebujejo sončno lego in tla z veliko humusa. Obrezujemo le poškodovane in pregoste veje, pri listopadnih vrstah po cvetenju, pri vedno zelenih pa v maju. Razmnožujemo z grobanjem v jeseni ali poleti s polzrelimi potaknjenci.
Lemprika - Viburnum tinus je 3 m visok vedno zelen grm z gosto košato krošnjo. Veliki temno zeleni listi jajčaste oblike se ohranijo na grmu tudi preko zime. Od decembra do aprila se iz sploščenih navidezno kobulastih rožnatih socvetij razcvetajo majhni beli cvetovi. Sorta ’Eve Price’ je košata z zelo strjeno krošnjo. Iz temno rožnatih cvetnih popkov se odpira množica majhnih zvezdastih belih cvetov, ki dozorijo v jajčaste modre plodove. Sorta ’Gwenllian’  ima bledo rožnate cvetove in zelo veliko plodov.
Smrdljiva brogovita - Viburnum foetens je listopaden grm s košato krošnjo. Temno zeleni listi tudi prijetno dišijo. Iz gostih socvetij rožnatih popkov se od srede zime do začetka pomladi razcvetajo zelo dišeči beli cvetovi.
Dišeča ali farerova brogovita - Viburnum farreri (fragrans) je listopaden 2 m visok grm s pokončno krošnjo. Temno zeleni listi so v mladosti rdečkasti. Cvete od novembra do februarja, socvetja tvorijo beli ali bledo rožnati dišeči cvetovi. Sorta ’Candidissimum’ ima jajčaste temno zelene liste z nazobčanim robom, ki so v mladosti bledo zeleni. Na koncu jeseni pa do začetka pomladi se v klobčastih skupinah razvijajo dehteči cevasti popolnoma beli cvetovi.
bodnantska brogovita
Bodnantska brogovita –
Viburnum × bodnantense ’Dawn’ je nastala s križanjem V. farreri in V. grandiflorum. Je listopaden do 2,5 m visok in 2,5 m širok grm s pokončno krošnjo. Starejše zunanje veje se ji rahlo povešajo. V mladosti rdečkasti jajčasti listi postanejo pozneje temno zeleni, v jeseni pa temno rdeči do temno vijoličasti.
Grozdasta socvetja dehtečih temno rožnatih cvetov se v milejših podnebjih pojavijo že na koncu jeseni in se razvijajo vse do pomladi
 
 
 

Zimski cvet - Chimonanthus praecox 

Zimski cvet je listopaden vrbi podoben košat grm. V širino zraste do 3 m, v višino 2,5 m, če ga gojimo ob zidu, zraste še višje. Posebnost zimskega cveta je, da poleg cvetov dišijo tudi veje. Listi so jajčaste oblike s hrapavo površino, bleščeči in temno zeleni.
 
zimski cvet
V toplejših obdobjih zime se na še neolistanih vejah razvijajo močno dišeči cvetovi. Zvonasti cvetovi imajo dva venca venčnih listov. Zunanji venec je rumen z daljšimi venčnimi listi, notranji venec tvorijo krajši venčni listi z vijoličasto rdečimi progami ali lisami.
Zimski cvet potrebuje zelo svetlo in sončno rastišče in rodovitna, dobro odcedna tla. Ker cvetovi radi pomrznejo, ga v hladnejših predelih sadimo na zavetne lege, še bolje pa je, če ga posadimo ob zid, ki je obrnjen na južno ali zahodno stran.

 www.greenforks.com

Obrezovanje zimskega cveta ni potrebno. Redčimo le pregoste in odstranjujemo poškodovane veje. Razmnožujemo ga z grobanjem v poletnem času.
 
 
Če potrebujete strokovni nasvet, načrt zasaditve grmovnic ali načrt zasaditve grede, ki bo lepa preko celega leta, ureditev balkona ali vrta, nas pokličite ali nam pišite: kontakt.