Potonika

 
 
potonikaPotonike so vsekakor ena izmed najbolj privlačnih skupin trajnih zelik. S svojimi, sicer velikimi ampak hkrati tako nežnimi, cvetovi krasijo vrtove od maja do junija. Cvetovi so lahko vrstnati, polvrstnati, nevrstnati in anemonasti v različnih odtenkih bele, rožnate, rdeče in tudi rumene barve. Pri mnogih potonikah cvetovi močno dišijo. Tudi veliki pernato deljeni listi so zelo dekorativni.
Potonike spadajo v družino potonikovk (Paeoniaceae). Poznamo več vrst potonik in brezmejno število sort. Ločimo jih na dve skupini in sicer na zelnate in olesenele. Pri zelnatih potonikah nadzemni del vsako jesen odmre, med tem ko pri lesnatih oleseni in iz njega naslednje leto poženejo novi listi in cvetovi. Zelnata skupina potonik je obsežnejša, poglejmo samo nekaj najbolj razširjenih in priljubljenih vrst.
Navadno ali zdravilno potoniko - Paeonia officinalis, v naravi najdemo povsod po Evropi. Tudi pri nas raste in sicer na kamnitih kraških tleh, na Slavniku in Vremščici. Cvetovi divje rastoče potonike so enostavni - enojni, z močno rumenimi prašniki in rdečimi cvetnimi listi. Paeonia officinalis
 
V evropskih vrtovih je potonika udomačena že stoletja. V višino zraste približno 60 cm. Cvetovi, ki se razcvetijo konec maja, so veliki do 15 cm, enojni in vrstnati, beli, roza, vijola, rdeči. Take zelo stare sorte Paeonia x officinalis , ki so od nekdaj rasle po kmečkih vrtovih so rožnata 'Rosea Plena', rdeča 'Rubra Plena' in belo – roza 'Semi Plena'.
 
Najbolj priljubljene sorte zelnatih potonik izhajajo iz vrste Paeonia lactiflora, ki ima svoje korenine v Aziji, na Kitajskem, Tibetu in Sibiriji. V 18. stoletju so jo prinesli v Anglijo in od tam se je razširila po celi Evropi. V višino zrastejo od 70 do 100 cm. Cvetovi so enojni, polvrstnati in vrstnati velikosti tudi do 20 cm in se razcvetajo v juniju in juliju. Med priljubljenimi sortami naj omenimo vrstnato rožnato 'Sarah Bernhardt', vrstnato belo 'Festiva Maxima' in nenavadno 'Bowl of Beauty', katere rožnati cvet s kremastim središčem je podoben anemoni.
 
Zanimiva je finolistna potonika (Paeonia tenuifolia), katere listi so drobno narezani in delujejo zelo nežno. V naših vrtnarijah pa najdemo še Paeonio peregrino z enostavnimi cvetovi rdeče barve, ki cvetijo v maju in juniju in polsteno potoniko (Paeonia wittmanniana).
 
 
potonikepotonike
Če potonikam ne nudimo opore, se veje pod težo velikih cvetov povesijoV senci potonike manj cvetijo. Na sliki so v družbi hortenzije.
 
Grmaste ali lesnate potonike (Paeonia suffruticosa) izvirajo iz hribovitih pokrajin zahodne Kitajske. V Anglijo so jih prinesli konec 18. stoletja, kjer je v naslednjem stoletju nastalo ogromno novih sort. Od tu so se razširile po celotni Evropi.
 
lesnata potonikalesnata potonika
Te "vrtnice brez trnja" so bile včasih razširjene tudi pri nas. Potem pa so po nepotrebnem potonile v pozabo. Zdaj jih spet najdemo v vrtnarijah, kjer je na voljo veliko sort s cvetovi bele, rožnate, rdeče, škrlatne in rumene barve. Zrastejo tudi do 2 metra visoko. Lepe so kot samostojne in tudi v družbi trajnic in ostalih cvetlic.
 
V prejšnjem stoletju je japonskemu žlahtnitelju Itohu uspelo križati zelnato in lesnato potoniko in nastali so Itoh hibridi.
 
Potonike uspevajo na sončni in tudi deloma senčni legi. Zemlja mora biti dovolj globoka in humozna, tako bodo prenesle tudi občasno sušo. Sadimo jih v drugi polovici avgusta in septembra, kajti spomladi zelo zgodaj poženejo nove brste. Izkopljemo dovolj globoko jamo, katere dno prerahljamo in prst izboljšamo s kompostom. Lahko dodamo tudi apnenčev pesek. Previdnost velja pri globini saditve. Brsti morajo biti komaj prekriti z zemljo, le kake 3 do 4 cm. Če sadimo pregloboko, se zna zgoditi, da potonika ne bo cvetela še par let.
  
potonikapotonike
  
Spomladi poskrbimo za zastirko, odstranjujemo odcvetele cvetove, poskrbimo pa tudi za oporo. Zelnatim vrstam potonik v jeseni stebla porežemo do tal. Razmnožujemo jih lahko z deljenjem – matično rastlino odkopljemo in razdelimo na dele, ki imajo vsaj tri brste. Če je rastlina velika, lahko zemljo odkopljemo le na enem delu in s pomočjo lopate previdno odkrhnemo del rastline.
 
 
potonikapotonika
Grm potonike je lep tudi, ko so popki še zaprtiPopek v vsej svoji eleganci
   
Potonike se zelo lepe tudi v vazi. Če jih odrežemo, ko se popki šele začnejo odpirati, se bodo obdržale kar nekaj časa. En sam cvet nežno dišeče potonike v vazi na delovni mizi, verjemite, da je vse lažje.
 
Sadike čudovitih potonik lahko kupite v vrtnariji Trajnice Carniola.