Jelšica ali "poletna sladkarija"

 

Oglejte si jelšico v filmčku na tej povezavi! klikni

 

 Jelsica

Clethra alnifolia – strokovno ime za grm, kateremu smo isti hip, ker ga nismo poznali, nadeli poslovenjen nadimek kar kletra.

Odkrili smo jo bolj po naključju, kot ne. V botaničnem vrtu v Freisingu v Nemčiji, kamor smo se lansko poletje zapeljali s še dvema prijateljema »iz foha«. 

Med sprehajanjem in občudovanjem bujne botanične zbirke dreves in grmovnic, smo na hipe zaznali sladkast, zelo prijeten vonj, ki ga je prinašal veter. Tako smo najmanj pol ure med sprehajanjem obračali nosove in iskali smer od koder prihaja. Tak spomladanski…čeprav smo bili že globoko v poletju. Le od kod prihaja? No, končno nam je uspelo najti krivca za tolikšno radovednost, ki jo lahko imajo le novega znanja željni strokovnjaki. 
 
jelšica
 
 
Tam, v družbi ostalih grmovnic, v senci mogočnih dreves je rasel in dišal…Bujen grm, bolj širok kot visok, z lepimi temnozelenimi listi, metličastimi belimi cvetovi – krivci za omamno sladkoben vonj, ki te dobesedno odnese. Spogledali smo se, zavriskali od veselja in že naslednji hip iskali tablico z imenom. Clethra alnifolia - nobeden izmed nas ni poznal te rastline. Fotografirali smo jo, posneli kratek filmček, doma pa sem nemudoma vzela v roke svoje debele enciklopedije in se pozanimala o grmičku. To kar sem prebrala, me je še dodatno navdušilo. Moram jo imeti, sem si rekla in moram jo ponuditi obiskovalcem moje vrtnarije!
 
Rastlina prihaja iz Amerike in Američani jo imenujejo Summersweet. Kakšno čudovito ime! Njeno botanično ime Clethra izhaja iz grškega imena za jelšo – Klethra, saj ima rastlina liste precej podobne jelšinim. In slovensko ime jelšica opisuje ravno to njeno lastnost.
 
Jelšica
 
Listi jelšice so podobni jelšinim.
 
Jelšica izstopa po marsikateri lastnosti. To, da je vonj naravnost fantastičen, že vemo. Da cveti pozno poleti in v jeseni, ko ostale grmovnice že davno zaključijo z obdobjem cvetenja in širjenja prijetnih vonjav, pa je res nekaj, kar je redkost. Socvetja so velika od pet pa tudi do petnajst centimetrov, belkaste barve, pri sorti »Alba« in rožnate pri sorti »Ruby Spice«. V jeseni nastanejo iz drobnih cvetov rjavi plodovi.

 

 Jelšica
 
Grm zraste od 1 do 1,8 m v višino in v širino 1,5 do 1,8 m. Listi so temno zeleni, svetleči z rahlo narezljanim robo, res čisto podobni jelšinim. V jeseni se obarvajo rumeno do zlato rjavo, pozimi pa odpadejo. 
 
Njena naravna rastišča so vlažni gozdovi in močvirja. Torej bi rekli, da potrebuje res vlažna tla in senco. Res je tako, ljubi bolj mokra kot suha tla, najraje bo rasla v delni senci, vendar prenaša tudi globoko senco ali močno sonce. A ni to krasno!? In še nekaj, prst bi naj bila rahlo kisla ali pa peščena, vendar bo jelšica bujno rasla tudi v vrtni zemlji in tudi tam, kjer so tla ilovnata. No, pa da lepega še ne bo konec, grmiček nima nobenih škodljivcev in bolezni.
Grm je vsestransko uporaben, tako za majhne kot velike vrtove, sončne in senčne kotičke, gozdne vrtove, celo za žive meje.
 
Jelšica
 
Le kdo je ne bi želel imeti na svojem vrtu!?
Kupite jo lahko na naši vrtnariji Vrtnarska hiša.