Navadna jarica - Eranthis hyemalis

 

Pozimi, ko narava spi in so vrtovi še goli, tla prekrijejo preproge živo rumenih cvetov jaric. Pogosto skupaj z zvončki pokukajo že februarja iz snežne odeje. Včasih pa jih celo malo prehitijo. Rumeno bela kombinacija nežnih cvetov je pravi balzam za oči, ko smo že siti sive zime.

Včasih so bile jarice na vrtovih pogoste, danes jih žal vidimo le redko kje, čeprav lahko gomolje že nekaj let kupimo v trgovinah.

Rod Eranthis, kamor spada tudi navadna jarica (Eranthis hyemalis), obsega sedem vrst gručastih zelnatih trajnic z grčavimi gomolji. Navadna jarica raste avtohtono v pasu od južne Francije do Bolgarije. V Sloveniji so danes pobočja Velikega Koprivnika in Velikega Javornika (Bohorsko pogorje, občina Šentjur) edino nahajališče navadne jarice. Rastišča navadne jarice na Bohorju so bogata, toda zelo majhna. Uspeva v svetlem gozdu, v katerem prevladujejo listavci. Drugod, kjer se jarica tudi pojavlja v naravi, gre verjetno za gojeno obliko, ki je "ušla" z vrtov. 
 
navadna jarica - Eranthis hyemalis
 
Navadna jarica je zaradi svoje redkosti v Sloveniji potencialno ogrožena in uvrščena na Rdeči seznam praprotnic in semenk. Zato jaric nikar ne izkopavajmo v naravi, ampak kupimo gomolje v trgovini.
 
navadna jarica - Eranthis hyemalis
 
Najbolj razširjena je vrsta E. hyemalis ali navadna jarica. Rastlina najprej požene stebelce, ki nosi samo en cvet. V višino zrase do 10 cm. Citronasto rumeni skledičasto sedeči cvetovi merijo v premeru 2 do 3 cm. V obliki širokega ovratnika jih obdajajo trije globoko dlanasto deljeni ovršni listi, ki so podobni pravim listom. Iz cvetov se razvijejo večsemenski mešičkasti plodovi. Okrogli listi so globoko deljeni v prstaste listne krpe, ki se razvijejo kasneje, ko jarica že odcveti. Cvete zelo zgodaj, od januarja do marca, ko ni na vrtu še nobenega drugega cvetja. Skledičasti rumeni sedeči cvetovi se odprejo samo, ko sije sonce. V dnevih brez sonca so med krpaste ovršne liste stisnjene cvetne kroglice prav tako zanimive. V majhnih vrtovih lahko postane neprijetna, saj se hitro širi. Križanec E. tubergenii se manj razrašča, posamezne rastline so močnejše, cvetovi večji. Cvete marca, tako kot tudi dišeča, temnorumena sorta E. 'Guinea Gol', ki ima ovršne liste zeleno rjave barve.
 
Jarice sadimo v vrtove, balkonska korita in posode. Avgusta in septembra posadimo gomolje 5 cm globoko, posamično ali v skupine. Primerna so humusna, dobro odcedna tla, ki pa se ne smejo preveč izsušiti. Jarica uspeva na sončnih in delno senčnih legah, pod grmovjem in drevjem. Rastline na sončnih legah bodo malo prej odcvetele kot tiste, ki rastejo v senci. Poleti odmrejo vsi nadzemni deli in jarice mirujejo. Matične rastline lahko razsajamo – delimo gomoljne gruče takoj po cvetenju, ko so rastline še zelene. 
 
Navadna jarica - Eranthis hyemalis
 
Ko boste v jeseni kupovali čebulice tulipanov in narcis, se spomnite teh fotografij. Pobrskajte po policah s čebulnicami in gomoljnicami in zagotovo boste našli tudi gomolje jarice. Naj vam naslednji prehod iz zime v pomlad približajo te zanimive in kot sonce rumene cvetice.
 
Objavljeno na www.utrinek.si, januar 2014