Gredice pisanega cvetja

 

V svoje vrtove zasadimo čim več cvetja. Cvetovi bodo privabili v vrt čebele, metulje in različne naravne sovražnike škodljivcev, nam pa bodo nudili užitke ob občudovanju lepote.

 

Cvetlične grede v ekološkem vrtu zasadimo tako, kot rastejo rastline na gozdnem robu. Nikoli ne sadimo v velikih kosih ene in iste rastline. Za osnovo sadimo trajnice, ki jih kombiniramo z enoletnicami, dvoletnicami in čebulnicami.

 

 Osnovo cvetličnih gred naj predstavljajo trajnice

 

 

 

 

Čebulnice so tiste, ki bodo cvetlično gredo naredile lepo že zgodaj spomladi, še preden se razrastejo in zacvetijo trajnice

 

 

Na grede s trajnicami vkomponirajmo tudi nekaj enoletnic.

 

Take cvetlične grede so lepe skozi vse leto ter nudijo zavetišče za številne koristne živali. Pomembno je, da prevladujejo tiste cvetice, ki lepo dišijo in imajo veliko cvetnega prahu. Veliko žuželk se namreč hrani z medičino ali cvetnim prahom.

 

Odrasle žuželke ležejo svoja jajčeca v škodljivce rastlin in jih s tem uničijo ali pa se jih polastijo požrešne ličinke. Predvsem rumene, rdeče in oranžne barve cvetov privabijo koristne žuželke. Zelena barva zelenjadnic za njih ne pomeni udobnega bivališča, zato sadimo/sejemo cvetje tudi med zelenjavo. Primerne so mnoge nezahtevne enoletnice npr.ognjič, žametnice, kapucinke, cinije in še mnoge druge, ki se naslednja leta zasejejo kar same.

                                  

                                                 Čim več cvetja posejmo tudi med zelenjavo