Forzicija – Forsythia

 

forzicijaLetos so nas zlato rumenih cvetov forzicije, te prijazne znanilke pomladi, dokaj hitro razveselili. Cvetovi se pridno odpirajo, še posebej v zavetnih legah, kjer so grmički že popolnoma v cvetenju. Zaradi zgodnjega cvetenja v marcu in aprilu je priljubljena vsepovsd. Rumen cvetovi prinesejo tako željno pričakovano sonce v naše vrtove.

Forzicija je raščava grmovnica, ki zraste 2,5 – 3,5 m visoko. Za gojenje je popolnoma nezahtevna. Raste pravzaprav povsod, tako na soncu kot tudi v polsenci. Uspeva v vsakih normalnih vrtnih tleh. Veje spomladi prekrijejo cvetovi bledorumene do rumenkastorjave barve. Rastejo osamično ali v majhnih šopih. Cvetovi so sestavljeni iz štirih cvetnih listov, ki so široko razprti ali rahlo povešeni. Ko forzicija odcveti, se veje olistajo s temno zelenimi listi, eliptične oblike in rahlo nazobčanim robom.

forzicijaforzicija

 

Forzicija je lepa tako v skupini, kot posamično. Z njo lahko oblikujemo prostorastočo mejo, prekrijemo golo površino, zastremo neželjene poglede…Nekateri jo z močnim obrezovanjem oblikujejo v žive meje ali v kroglaste in kupolaste oblike. Žal je močno obrezovanje, vsakoletno krajšanje poganjkov, poleg ptičkov, ki kljuvajo cvetne popke, vzrok za slabo cvetenje.

 forzicija_živa meja forzicija
Forzicija oblikovana v živo mejo...in okrasne rumene kupole.

Za lepo cvetenje forziciji obrežemo le eno tretjino najstarejših vej. To storimo takoj, ko rastlina odcveti. 

 

forzicija in magnolijaforzicija in višnja
Forzicija z magnolijo in......višnjo.

  

Poznamo več vrst forzicije. V naših vrtovih je najbolj razširjena F. intermedia s svojo sorto'Spectabilis'. Zatorumeni venčni listi so ozki in rahlo zviti. Pri sorti 'Lynwood' so le ti široki. Najbolj cvetoča med sortami je 'Spring Glory', 'Arnold Giant' ima največje povešene cvetove, 'Karl Sax' pa je košat grm s temnorumenimi cvetovi in  škrlatnimi listi v jeseni.

 

Poleg F. intermedia so znane vendar manj razširjene še ostale vrste. F. suspensa zraste do 4m. Veje lahko pustimo, da se plazijo po tleh ali pa rastlino gojimo ob opori. F. giraldiana in F. ovata'Tetragold' cvetita že v februarju, F.viridissima 'Bronxensis' pa cvete še v maju.