Uporabnost trajnic

 

volčji bobTrajnice so v sonaravnem in trajnostnem vrtu nepogrešljive. To so rastline, katerih nadzemni deli vsako jesen odmrejo, spomladi pa poženejo iz podzemnih delov, ki prezimijo, novi listi in stebla. Seveda so tudi izjeme, ki odstopajo od te definicije. Tako je kar nekaj rastlin trajnic, ki ostanejo zelene tudi preko zime. Z njihovo pomočjo lahko ustvarimo zasaditve, ki bodo lepe skozi vse letne čase. V bogatem svetu trajnic, se najde za vsakega nekaj. Sadimo jih samostojno ali kombiniramo z grmovnicami, enoletnicami in čebulnicami. 

V vrtu najpogosteje uporabljamo srednje visoke trajnice. Sicer pa lahko izbiramo od najmanjših - le nekaj centimetrov velikih, pokrovnih, do zelo velikih, med katerimi so nekatere pravi orjaki in potrebujejo oporo.

 

Velika večina vrtnih trajnic je prilagojena na normalna, rahla in pognojena tla, ter na sonce in polsenco. Za ekstremne vrtne pogoje, kot so gosta senca, žgoče sonce, plitka siromašna tla ali močvirska tla s težko glinasto zemljo, je potrebno poiskati primerne rastline.

  

                S pravilnim načrtovanjem in izbiro rastlin bo greda lepa skozi vse letne čase.

                                          Greda s trajnicami spomladi in jeseni.

 

Med trajnicami je največ takih, ki jih cveti poleti, od junija do avgusta. Vendar so tudi take, ki zacvetijo zgodaj spomladi ali celo že pozimi (npr. telohi) in take, ki nas razveseljujejo še pozno v jeseni (jesenske astre).

 

okrasni vrtRaznolikost barv in oblik ter čas cvetenja skozi celo sezono, nam dajejo možnost različnih kombinacij zasaditev cvetličnih gred. Poglede vabijo zasaditve v pastelnih odtenkih, razigrane pisane kombinacije živih barv, zbirka različnih sort host v senci pod košatim drevjem, rdečkasta preproga iz hojher in še marsikaj.

Trajnice dajejo poseben čar vrtu zaradi različnih barv, oblik cvetov in listov.

Z njimi lahko ozelenimo čisto vsak kotiček v vrtu. Z rastlinami, ki ljubijo sonce si lahko uredimo skalnjake ali suhozide. Trajnice, ki imajo rade senčne lege, polepšajo senčna mesta ob hiši, sadimo jih pred drevje in grmovje, z njimi prekrivamo tla pod drevjem. Z vodoljubnimi rastlinami oblikujemo vrtni ribnik. Trajnice, ki ne rabijo veliko vlage in zemlje, sadimo celo na strehe in nadstreške.

 

Homulice so tiste trajnice, ki ne potrebujejo debele plasti, s hranili bogatega substrata. Tudi suši se z lahkoto upirajo, saj imajo mesnate liste, ki skladiščijo vodo za "težke" čase. Zaradi teh lastnosti jih uporabljamo tudi za ekstenzivne ozelenitve streh in nadstreškov.

 

 

 

Slika levo: Tukaj je homulica našla svoj prostor na dovozu pred hišo, obrnjenem na zahodno stran, kjer so se druge rastline po parih dneh, kljub vestni negi stanovalcev hiše, žalostno posušile. Homulica pa je revna in plitka tla prerasla v enem letu.

 

srčki in volčji bobjesenske astre

                                                        ...pomlad....jesen...

 

irisi

              Irisi se odlično počutijo na vlažnem rastišču ob vodnjaku v senci višnje in trte.

                 

                                     

                     Kombinirana zasaditev okrasnih grmovnic in trajnic je lepa skozi vse leto.

 

Lepe očke (Coreopsis) so s svojo široko razrastjo in drobno deljenimi listki lep okras tudi, ko rumeni cvetovi odcvetijo. Takrat jih porežemo, blazinasta rastlina pa bo na gredi še dolgo v jesen lepo dopolnjevala cvetočo jesensko astro in jesensko vreso. 

 

Če potrebujete strokovni nasvet, načrt zasaditve grede, ki bo lepa preko celega leta, ureditev balkona ali vrta, nas pokličite ali nam pišite: kontakt.
 
Pestro ponudbo v Sloveniji vzgojenih trajnic najdete v vrtnariji Trajnice Carniola. Pobrskajte po njihovi spletni strani trajnice-carniola.com, kjer boste našli veliko zanimivih člankov. Sadike lahko kupite tudi v spletni trgovini.