Dišeči kovačnik

 
Dišeči kovačnik - Lonicera fragrantissima spada v rod kovačnikovk (Caprifoliaceae). To je rod listopadnih delno vedno zelenih ali vedno zelenih grmov in ovijavih vzpenjalk z olesenelimi stebli. Danes poznamo ogromno vrst in sort, ki so razširjene po celem svetu.Dišeči kovačnik je grmovnica, ki so jo l.1845 prinesli iz Kitajske v Anglijo, od tam pa se je razširila po Evropi. 
 

Grm je gosto raščav s košato in razvejano krošnjo. Zraste do 2 m visoko in 2,5 m široko. Listi so temno zeleni, jajčasti, nasprotno nameščeni. V zavetnih legah se obdržijo preko cele zime, rastlina jih odvrže šele tik pred pomladjo.

 
 
Gosto olistan grm dišečega kovačnika poleti
 
 
dišeči kovačnik
 
                                  V zavetnih legah se listi obdržijo preko zime. 
 
 
V začetku zime se grmiček okiti z belimi drobnimi cvetovi, ki se v parih pojavljajo tik ob listnih pecljih. Cvetovi so kratko cevasti z razprtimi dvoustnimi venčnimi krpami in velikimi rumenimi prašniki. Sladkasto opojen vonj spominja na vonj hijacint. Preko cele zime pa vse do pomladi se cvetovi počasi razcvetajo. Če odtrgamo vejice s popki, se bodo ti v vazi razcveteli v nekaj dneh, šopek pa bo trajal tudi do deset dni. Spomladi in poleti se iz cvetov razvijejo rdeči plodovi v obliki jagod.
  
popki dišečega kovačnika
         V začetku zime se tik ob listnih pecljih razvijejo cvetni popki...       
       
dišeči kovačnik
...in iz njih opojno dišeči cvetovi.
 
popki dišečega kovačnika pod snegom
 Veje polne cvetnih popkov in cvetov sredi januarja.
 
Dišeči kovačnik je za gojenje popolnoma nezahteven. Bolezni in škodljivcev nima. Uspeva v vseh vrstah rodovitnih, dobro odcednih tal, na sončnih ali pol senčnih legah. Obrezujemo ga le toliko, da preprečimo preveč bujno razraščanje in ohranimo želeno obliko. Vsakih nekaj let grm pomladimo. Spomladi, po cvetenju, odstranimo nekaj starejših vej, vendar ne več kot eno tretjino. S tem vzpodbudimo rast novih poganjkov. Dišeči kovačnik razmnožujemo poleti z delno olesenelimi potaknjenci ali konec jeseni z olesenelimi potaknjenci.
 
 
 
dišeči kovačnik v šopku 

Cvetoče vejice dišečega kovačnika so lepe tudi v vazi.

 
                                                  
Dišeči kovačnik sadimo v skupinah, lep je tudi sam. Prosto rastoča živa meja, v katero med ostale okrasne cvetoče grmovnice vključimo dišeči kovačnik, bo zanimiva tudi pozimi. Posadimo ga čim bliže k hiši, saj nas bo v hladnih in temačnih zimskih dneh že samo pogled nanj razvedril in potešil neučakano pričakovanje pomladi. Če ga posadimo ob poti, kjer veliko hodimo, nas bo vsakič znova presenetil omamen vonj drobcenih cvetkov.
 
   
       cvet kovačnika
 
        Belkasti cvetovi oddajajo opojen sladkast vonj.
 
 
       dišeči kovačnik - cvet
 
Cvetovi kovačnika pod snežno odejico.