Črni teloh - Helleborus niger 

 

črni teloh - Helleborus nigerŽal ne ne obstaja veliko rastlin, še posebej ne trajnih zelik, ki bi cvetele v zimskem času. Črni teloh je eden izmed redkih, katerega snežno beli cvetovi nas razveseljujejo pozimi, ko narava počiva. Ponekod se ga je zato prijelo ime snežna roža. Ker marsikdaj, ko so zime mile, zacveti v decembru še pred božičem, ga imenujejo tudi božična roža. Od kod potem slovensko poimenovanje črni teloh? Po barvi korenike, ki je prav zares črna ali temno rjava.
 
Črni teloh spada v družino zlatičnic (Ranunculaceae) in rod Helleborus, v katerem je več vrst. Poleg v vrtovih najbolj razširjenega črnega teloha (Helleborus niger), spadajo v ta rod še smrdljivi teloh (H. foetidus), korziški teloh (H. argutifolius), črnoškrlatni teloh (H. atrorubens) in številni križanci Helleborus orientalis hy. z različno obarvanimi cvetovi (Blue Lady – modrovijola, Pink Lady – roza, Red Lady – rdeč, Pink Spotted Lady – roza pikast, Yelow Lady – rumen, White Lady – bel, White Spotted Lady – bel pikast).
 
Avtohtona rastišča črnega teloha so vse od  Alp, Apeninov pa do Balkana. Raste tako v nižjih kot v višjih legah. Njegov dom so predvsem svetli gozdovi in robovi gozdov, neredko pa ga najdemo tudi na travnikih.
 
Črni teloh - Helleborus niger
 Črni teloh v naravi (slika: www.hellebores.org)
 
črni teloh - Helleborus niger
Črni teloh je vednozelena šopasto rastoča trajnica. Rastline zrastejo od 25 do 40 cm visoko. Veliki usnjati listi temno zelene barve so dlanasto deljeni v 5, 7 ali 9 rogljev in se obdržijo preko zime. Listni rob je lahko cel ali nazobčan.
Neposredno iz korenike poganjajo kratka in močna cvetna stebla, posuta z rdečkastimi pikicami. Vsako steblo po navadi nosi le en cvet.
Čašasti kimasto viseči cvetovi so sestavljeni iz petih široko jajčastih do okroglih, 1 do 3 cm velikih venčnih listov. Ti so snežno bele barve, kasneje se lahko obarvajo rožnato ali zelenkasto. Kontrast belim venčnim listom je množica zlato rumenih prašnikov v središču cveta.
Iz številnih, v spodnjem delu zraščenih nadraslih plodnic, se razvijejo vešsemenski plodovi v obliki mešička, ki nosijo drobno črno seme.
 
slika levo: www.botanical.com
 
črni teloh - Helleborus niger, plodovičrni teloh - Helleborus niger, seme

Ko črni teloh odcveti, se plodnice 

razvijejo v plodove - mešičke.

 Mešički vsebujejo množico drobnih črnih semen.

www.digitalbotanikgarden.blogspot.com

 
Črni teloh bo v vrtu najbolje uspeval, če mu namenimo polsenčne in senčne lege. Primerna so normalna do alkalna, vlažna, a dobro odcedna tla, ki jih ob sajenju obogatimo s kompostom. 
 
V zimskem času bo črni teloh poživil grede s trajnicami, saj so veliki listi vednozeleni in prekrijejo tla, nežno beli cvetovi pa pričarajo posebno vzdušje. Ob vznožju grmovnic z golimi vejami so še posebej dobrodošli in ustvarjajo čudovito kombinacijo narave, ki počiva in zimskega čudeža, ki se trdoživo upira nizkim temperaturam.
 
                               črni teloh - Helleborus niger
                                   Črni teloh in pljučnik spomladi pod grmičevjem.
 
Teloh lahko posadimo tudi v večja korita in posode ter z njimi okrasimo balkone in terase preko zime. Spodaj si poglejte nekaj zanimivih kombinacij (slike spodaj: gap.gardens).
pisani kolmež, zelenka in črni teloh  črni teloh in trobentice pritlikava smreka, črni teloh, zelenka in smilj
 
mleček, zelenka, pacipresa, črni teloh in kovačniknepozebnik, spomladanska resa, bršljan, črni teloh in jarica črni teloh okrašen z vejami bora  in brina
 
Črni teloh razmnožujemo z delitvijo ali s semeni. Takoj, ko spomladi odcveti, razdelimo večje skupine. Črni teloh je na mnogih izletniških točkah ogrožen. V Sloveniji (tudi v Nemčiji in Avstriji) je zaščiten, zato ga ne trgajmo in še manj izkopavajmo. Za svoj vrt kupimo sadike pri vzgojiteljih trajnic.
 
V Sloveniji vzgojene sadike teloha lahko kupite tukaj.