Zaščita trajnic

Pestrost rastlin, s katerimi krasimo balkone in terase, je vedno večja. Poleg pelargonij, surfinij in ostalih, ki jih s skupnim imenom imenujemo »okenske in balkonske rastline«, vse pogosteje najdejo svoj prostor na balkonih in terasah tudi v lonce in korita posajena zelišča, zelnate trajnice, vrtnice, grmovnice in celo majhna sadna drevesa.

Kako poskrbimo za okenske in balkonske rastline v zimskem času smo opisali v enem od preteklih člankov . Kaj pa moramo postoriti z ostalimi rastlinami, da bodo preživele mrzlo zimo?

 

V posode posajene eksotične rastline (citrusi, oleandri…)  pred zmrzaljo prenesemo v hišo. Kakšne razmere potrebujejo, je opisano v spodnji tabeli:

 

TEMPERATURASVETLOBARASTLINA
0 - 5oCmalolovor, smokva
5 - 10oCmaloafriška lilija, granatno jabolko
5 - 10oCvelikobugenvileja, citrusi, oleander, oljka, pasijonka

 

Prezimno trdne rastline, kot so zelnate trajnice, zelišča in dišavnice, grmovnice in vrtnice, ki jih imamo posajene v lonce, ni potrebno prestavljati v notranjost, vendar jih moramo zaščititi pred mrazom in vetrom. Predvsem korenine so tiste, ki so zelo občutljive na nizke temperature. Rastline, ki rastejo na gredah imajo korenine obdane z zemljo, ki jim nudi neke vrste izolacijo in jih varuje pred mrazom. V loncih in posodah pa je ta sloj oz.obod zemlje zelo tanek. Korenine so izpostavljene nizkim temperaturam, zato jih moramo nekako zaščititi.

 

 

zaščita rastlin

 

 

 zaščita rastlin

 

 

Lonce prestavimo v zavetni del balkona, terase, najbolje ob steno. Dobro je, če jih nekoliko dvignemo od tal ter pod njih postavimo lesene deske ali stiropor. Tako voda ne bo zastajala in zmrzovala, kar bi lahko povzročilo propad rastlin.

Lonce okoli in okoli ovijemo z juto, staro odejo, vrtnarsko folijo, uporabimo lahko tudi mehurjasto plastiko, ki se uporablja pri zaščiti občutljivih predmetov pri prevozu. Vmes  nabašemo slamo, suho listje, papir, stiropor, staro blago in še kaj. S slamo, listjem, lubjem pokrijemo tudi zemljo okoli rastline. Ob toplejšem vremenu se lahko zemlja deloma odmrzne, še posebej, če je lega izrazito sončna. V takem primeru rastline zalijemo, da ne pride do izsušitve. V hudem mrazu razgrnemo čez rastline vrtnarski filc.

 

Objavljeno na www.utrinek.si, november 2013

 

Knjižna uspešnica Jerneje Jošar Moj vrt je lahko balkon za vse, ki želite na svojem balkonu ustvariti oazo zelenja in cvetja!

 

Moj vrt je lahko balkon