Ureditev balkona

Balkon lahko uredimo v različnih slogih. Seveda izberemo tistega, ki nam je všeč, pomembno je, da se bomo dobro počutili. Lahko je to minimalistično urejen prostor le z udobnim stolom za počivanje in eno ali dvema večjima rastlinama, mogoče majhnim zeliščnim nasadom. Lahko pa je pisan in radoživ kotiček poln barv in opojnih dišav. Seveda moramo pri slednjem tenkočutno izbirati med rastlinami in paziti na barve, velikost in število rastlin, saj se kaj hitro lahko zgodi, da bo balkon, še posebej majhen, deloval nasičeno, prenatrpano in kaotično.

 

balkon pozimiozelenjen balkon poleti

balkon ob koncu zime

...in radoživ kotiček poleti


Izberimo tiste barve rož, ki so nam všeč, vendar ne pretiravajmo z veliko različnimi barvami. Preveč barv vnaša nemir, zato bodimo previdni. Najbolje je izbrati dve ali tri barve. Lepo je, če so barve cvetov usklajene z barvo korit in loncev ter tudi fasade. Močno rdeče umirimo z belimi cvetovi in več zelenja.

 

Premislimo, ali nas bodo na balkonu motili pogledi s sosednjih oken in si omislimo leseno oporo z gosto vzpenjalko, ki bo zastrla vse nezaželjene poglede. Z vzpenjalkami lahko omilimo ostre kote in robove ob stenah in ograji, poživimo gole zidove, poskrbimo za senco na balkonu in še kaj. Tudi mrtve kote poživimo z rastlinami. Če je to prostor, kjer je manj svetlobe, izberemo rastline, ki ljubijo senco.
Vrtno pohištvo, ograje, lonci in še kaj naj bo iz naravnih materialov kot so les, bambus, trstičje, terakota.
Na našem majhnem raju na balkonu skrbimo za rastline na ekološki način. Sadimo jih v substrate, ki si jih lahko pripravimo sami iz vrtne zemlje, komposta, peska. Če substrat kupujemo, pa se odločimo za tiste, ki ne vsebujejo šote in založnih gnojil.

resje

Gnojimo lahko s kompostom in doma pripravljenimi pripravki iz rastlin, na trgu pa tudi že obstajajo tako ekološka gnojila, kot ekološka sredstva za zaščito rastlin. 

Torej ni nobenih izgovorov, da ne bi na balkonu »vrtnarili« na ekološki način. 
 
Če potrebujete pomoč pri ozelenitvi balkona ali terase, nam pišite ali nas pokličite. Z veseljem bomo skušali uresničiti vaše želje. KONTAKT
 

Knjižna uspešnica Jerneje Jošar Moj vrt je lahko balkon za vse, ki želite na svojem balkonu ustvariti oazo zelenja in cvetja!

Moj vrt je lahko balkon