Rastline za balkon

 

Tudi pri izbiri rastlin za balkon velja splošno pravilo, da vsaki rastlini najdemo primeren prostor in ta bo lepo uspevala. Torej najprej ugotovimo, kakšne pogoje imamo na našem balkonu. Preverimo na katero stran neba je obrnjen balkon, ali je lega vetrovna, kakšna je osvetljenost…Glede na to, izberemo primerne rastline.

 

mačehaKer so na balkonu rastline v loncih in koritih in večinoma pod streho, je njihov življenjski prostor omejen. Zato moramo vedeti, da te rastline v primerjavi z rastlinami na cvetličnih gredah, le zahtevajo malo več naše pozornosti. Kljub temu se po zahtevnosti lahko rastline med seboj zelo razlikujejo. Poznamo take, ki ne potrebujejo skorajda nič, razen, da jih vsakih nekaj dni zalijemo, in take, ki rabijo zalivanje večkrat na dan, tedensko gnojenje, odstranjevanje odcvetelih cvetov…
 

 

Ponudba balkonskega cvetja je vsako leto večja in vedno znova prihajajo na trg novosti. Med njimi so nekatere, kar se tiče vode in hranil, prave požrešnice. Pri nakupovanju naj nas ne zavedejo lep videz in veliki barviti cvetovi, ampak se pozanimajmo kakšne zahteve ima rastlina. Poiščimo tiste, ki ne potrebujejo veliko zalivanja in gnojenja. Le kdo bi želel tri krat na dan hoditi naokoli z zalivalko in zlivati velike količine vode na surfinije, da bodo te lahko ostale lepe tudi v poletni vročini?! Kar se časa tiče, si to lahko privoščijo le tisti, ki so ves dan doma. O neumestni porabi pitne vode v teh časih pa upam, da mi ni potrebno pisati.

 

pisan balkon
 

 

Zato vrtnarimo ekološko tudi na balkonu! 

Izbirajmo med nezahtevnimi balkonskimi rastlinami in večletnimi rastlinami oz. zelnatimi trajnicami. Večino balkonskega cvetja lahko prezimimo. Jeseni jih prenesemo v svetel in hladen prostor. Tako nam ni potrebno vsako leto kupovati novih rastlin. Naredimo si lahko potaknjence in razmnožimo rastline sami. Tudi zelnate trajnice ohranimo, prezimimo pa jih kar na balkonu. Lonce ovijemo z juto, da zaščitimo korenine, ki so občutljive na mraz. Odlično se obnesejo dišavnice in zelišča, ki so dokaj nezahtevna, hkrati pa listi oddajajo omamne dišave in še v kuhinji jih lahko uporabimo. Na balkonu lahko gojimo tudi zelenjavo. O tem bomo pisali v prihodnje.

 

pelargonije v mešani družbi

          Pelargonije v družbi žametnic, melise, sivke, bazilike, paradižnika in lepega slaka.

 

 

Korito na terasi, samo korak iz kuhinje, so prerasle raznovrstne dišavnice.

 

 

Če potrebujete pomoč pri ozelenitvi balkona ali terase, nam pišite ali nas pokličite. Z veseljem bomo skušali uresničiti vaše želje. KONTAKT 

 

 

Knjižna uspešnica Jerneje Jošar Moj vrt je lahko balkon za vse, ki želite na svojem balkonu ustvariti oazo zelenja in cvetja!

Moj vrt je lahko balkon