Prezimovanje okenskih in balkonskih rastlin

 

 

Okenske in balkonske rastline prihajajo iz toplih krajev, večina iz južne Afrike, Avstralije, tudi Sredozemlja. Ker so na nizke temperature zelo občutljive, jih pri nas lahko gojimo na prostem od pomladi do jeseni. Vendar je večina teh rastlin trajnic, zato jih v jeseni nikar ne zavrzimo. V naših hladnih zimah jim moramo nuditi primerno prezimovališče in naslednje leto nam bodo spet krasile balkone.

 

 

Ko nastopi daljše obdobje nizkih temperatur, rastline očistimo, večino (razen pokončnih pelargonij) porežemo in jih prestavimo v notranje prostore.

Pri prezimovanju je pomembno, da upoštevamo toplotne zahteve posameznih rastlin in njihovo potrebo po svetlobi. Večini zadostuje temperatura okoli 10ºC, nekatere pa potrebujejo vsaj 15 ali celo 20ºC. Najprimernejši prostor za prezimovanje rastlin so neogrevane sobe, svetli hodniki in stopnišča, ter garaže in kleti z okni.

Rastline v času počivanja ne gnojimo in le redko zalivamo. Enkrat mesečno bo dovolj, če zalijemo tiste rastline, ki prezimujejo na hladnem. Tiste, ki potrebujejo toplejše prezimovališče zalivamo pogosteje, vendar se mora substrat med posameznimi zalivanji povsem osušiti.

Med prezimovanjem sproti odstranjujemo uvele dele rastlin in smo pozorni na bolezni. Pri prevlažnem in prehladnem prezimovališču se pogosto pojavi siva plesen. Tudi škodljivci se lahko naselijo na rastlinah, še posebej rastlinjakov ščitkar in uši. Ob toplih dnevih prezimovališče zračimo.

 

prezimovanje rastlin

 

Pelargonije zimo preživijo na hladnem in svetlem stopnišču.

 

Poglejmo, kakšne so zahteve najpogostejših okenskih in balkonskih rastlin v času prezimovanja:

Pelargonije pustimo zunaj kar se le da dolgo. Pred morebitnim padcem temperatur jih zaščitimo z vrtnarsko kopreno, časopisnim papirjem, juto. Ko nastopi dolgotrajno obdobje mraza, jih prenesemo v notranjost. Prostor za prezimovanje mora biti svetel in hladen s temperaturo nad 10ºC. Rastlinam odstranimo odcvetele cvetove in popke. Bršljankam skrajšamo poganjke. Pri zonalkah se, če jih skrajšamo jeseni, rada pojavijo glivična obolenja, zato jim le odstranimo večji del listov, skrajšamo pa jih spomladi.

Zalivamo na dva do tri tedne.

Tudi nageljni naj so zunaj vse do nastopa pogostejših zmrzali. Prezimujemo jih v svetlem in hladnem prostoru ter zalivamo poredko, da jim ne zgnijejo korenine.

Fuksije prezimujemo na svetlem prostoru s temperaturo od 10 do 15ºC. Sicer pa so zadovoljne že, če je temperatura vsaj 5ºC. Le da v takih pogojih rastlina odvrže liste in spomladi malo kasneje zacveti.

 

Za preostale okenske in balkonske rastline velja, da jih v jeseni porežemo in jim najdemo svetel prostor. Kakšne so njihove temperaturne zahteve nam kaže spodnja tabela.

 

 

TEMPERATURA

 

RASTLINA

 

4 -7 oC

dimorfoteka, grmasta marjeta, rumena lobelija

 

5 -10 oC

gazanija, kufeja, lobelija, mimulus, verbena

 

10 oC

afriški smilj, bidens, heliotrop, lantana, lotus, viseči slak

 

10 - 15 oC

bakopa, moljevka

 

16 - 18 oC

torenija

 

Posebnost sta diascija in novogvinejska vodenka. Diascija prenese nizke temperature, nezaščitena tudi do -5ºC. Zaščitena s smrečjem bo zimo preživela zunaj. Novogvinejskim vodenkam zagotovimo svetel in topel prostor s temperaturo od 18-20ºC in bodo cvetele tudi čez zimo.

 

Nekaterih rastlin pa vseeno ni vredno prezimovati. To velja za surfinije in milijon zvončkov, ker so močno nagnjeni k virusnim obolenjem. Tudi brahikome in modrega čudeža ne prezimujemo, saj lepše cvetijo mlajše, nove rastline.

 

Objavljeno na www.utrinek.si, november 2013