Pelargonije - oskrba in vzgoja

3.del

 

 

 Sajenje in oskrba

balkon_pelargonije

Pelargonije ljubijo sonce, zato jim namenimo čim bolj sončno mesto. Uspevale bodo tudi v delni senci in senci, vendar bodo tam dosti manj cvetele.
Na splošno velja za vse pelargonije z dvojnimi cvetovi, da ne marajo dežja, zato jih sadimo na mesta, ki so pod streho. 
 
Zemljo za sajenje si lahko pripravimo sami iz mešanice vrtne zelje, mivke in komposta. Sicer pa so v naših vrtnih centrih na voljo kvalitetni ekološki substrati brez šote in dodanih mineralnih gnojil. 
 

 

Pelargonije ne potrebujejo veliko vode, zato zalivamo zmerno. Dovolj bo, če jih zalijemo vsake tri do štiri dni, tudi ko je največja vročina. Zalijemo toliko, da voda priteče v podstavek. To pomeni, da se je napojila vsa zemlja in rastline bodo imele na razpolago dovolj vode kar za nekaj dni. Če zalivamo vsak dan, vendar ravno toliko, da namočimo zgornjo plast zemlje, voda hitro izhlapi, rastlinam pa je ne ostane skoraj nič. Če zalivamo prepogosto in še obilno, je zemlja preveč vlažna, korenine gnijejo, hitreje se razvijejo tudi različne glivične bolezni.
Za preprečitev bolezni je nujno potrebno odstranjevanje odcvetelih cvetov pri vseh pelargonijah, razen pri bršljankah z enojnimi cvetovi. Dognojujemo jih enkrat na mesec s tekočimi ekološkimi gnojili.
 
Pelargonije so zelo nezahtevne balkonske rastline. Če želimo imeti trajnostni in nezahteven kotiček, če nimamo časa za vsakodnevno oskrbo rastlin, če razmišljamo ekološko celostno in ne želimo porabljati pitne vode za zahtevne balkonske rastline ter vsako leto znova kupovati balkonskega cvetja, sadimo pelargonije skupaj s trajnicami in dišavnicami. Te rastline prav tako kot pelargonije prezimimo in naslednje leto znova uživamo v njihovi lepoti. Za popestritev ali potešitev želje po spremembi, naslednje leto dokupimo kakšno rastlino, ki nam je všeč, lahko pa že samo drugačna postavitev korit in loncev doprinese k popolnoma drugačnemu izgledu balkona, kot je bil lansko sezono (sliki spodaj).
balkon_pelargonijebalkon_pelargonije
Spremenili smo samo nekaj malenkosti... ... in balkon izgleda letos spet drugače.


Mešane zasaditve 

Če imajo rastline popolnoma enake potrebe po zalivanju in gnojenju, jih posadimo v korita in lonce skupaj (slika spodaj levo), če se po teh potrebah razlikujejo, pa je bolje, da rastejo vsaka v svojem loncu. Včasih se katera na začetku zelo lepa kombinacija kaj kmalu spremeni v žalostno sliko. To se zgodi, če sadimo skupaj s pelargonijami rastline, ki potrebujejo veliko nege, torej pogosto zalivanje in dognojevanje. Tako kot npr. kovačnik na sliki spodaj desno, ki potrebuje malo več vode, kot pelargonije zonalke. Zato sta posajena vsak v svojo posodo.
pelargonije regalkepelargonije, kovačnik

Sivka se dobro počuti v glinenem koritu,

kjer ji delajo družbo temno rdeče regalke.

Kot na balkonu je zmehčan z vzpenjavim kovačnikom, katerega bujno zeleno rast smo poživili s cvetočimi zonalkami.
  
Na spodnjih slikah vidimo različne skupine rastlin v loncih. Vsaka rastlina je v svojem lončku, katere poljubno prestavljamo. Pelargonije zonalke in fuksijo bomo preden nastopi mraz prenesli v svetel in hladen prostor, peteršilj in sivko pa bomo prezimili kar na balkonu. Lonce bomo ovili v plasti časopisa in juto, tako da bodo korenine zaščitene pred mrazom. več...
pelargonije, fuksijapelargonije 

pelargonija zonalka, dišeča pelargonija

in fuksija

 drobnjak, peteršilj, pelargonija zonalka

 in sivka

 
 
pelargonijapelargonija
pelargonija zonalka, rožmarin, paradižnik...

 sivka, pelargonija zonalka z ljubkimi pisanimi

listi,  bazilika...

 

pelargonija bršljankapelargonija bršljanka   
pelargonija bršljanka z dvojnimi cvetovi in drobnocvetni mleček...

...pred korito smo postavili lonec z rožmarinom in kompozicija je spet

malo drugačna

 
pelargonije in dišavnicerožnato modra kombinacija
 
pelargonije v lončkih pelargonije v lončkih
                                                Poigravanje s postavljanjem lončkov 
 
S takimi skupinskimi postavitvami lahko dosežemo velik učinek. Kombinacij je nešteto. Tudi oblika in barva loncev nikakor ne igrata nepomembne vloge. Veliko lahko naredimo pri tem sami. Stare zavržene lonce prebarvamo v sebi ljube barve, z odvečnih keramičnih ploščic naredimo mozaik...Zakaj bi kupovali nove stvari, če s starih, nekje v kleti založenih loncev, lahko z malo domišljije naredimo lepe unikatne izdelke?
 
balkon_pelargonije
Kotiček za posedanje poln različnih pelargonijLjubka večbarvna zasaditev bršljank s poljnenimi cvetovi
 
Poglejmo še nekaj klasičnih in malo manj klasičnih zasaditev na slovenskih okenskih policah. 
mešana zasaditevmešana zasaditev
pelargonije zonalke z lobelijo

pelargonije zonalke z drobnocvetnim

mlečkom in  okrasno travo

 

 

  
mešana zasaditevmešana zasaditev
pelargonije zonalke z bakopo... ...in z drobnocvetnim mlečkom
 
mešana zasaditevmešana zasaditev
pelargonije bršljanke, sladki krompir in tukaj tudi trajnica gaura v ozadjupelargonije zonalke, viseči lotus, pisani brazilski slezinec in rumena lantana
 
mešana zasaditevmešana zasaditev
pelargonija zonalka, moljevka, drobnocvetni mleček, cinijepelargonije zonalke z afriškim smiljem
 
Tukaj so pelargonije v glavnem še vedno kombinirane z ostalimi balkonskimi rastlinami. Redko kdo uporabi v mešanih zasaditvah kako trajnico ali dišavnico. Zakaj naslednjo pomlad ne bi tega poskusili vi? Naj vam spodnje slike služijo kot navdih! (vir spodnjih slik www.gapgardens)
pelargonije in sivkapelargonije_dišavnicepelargonije_dišavnice
pelargonija zonalka in sivkapelargonija regalka, rožmarin, timijan, žajbeljpelargonija bršljanka, timijan in rožmarin na deblu
 
pelargonije, sivka, vinkapelargonije in rožmarin
pelargonija bršljanka, sivka in vinkapelargonija bršljanka, pelargonija regalka in rožmarin

 

Razmnoževanje

Pelargonije razmnožujemo s potaknjenci, ki jih pripravimo konec poletja, najbolje v drugi polovici avgusta. Izbiramo kratko letošnjo mlado rast, ki izvira blizu dna močnih rastlin. Odrežemo jih z ostrim nožem tik pod kolencem. Odstranimo spodnje liste in potaknjence en dan sušimo na zraku. Posadimo jih v lahko zračno prst in postavimo v zavetno lego. Pred mrazom lončke s potaknjenci umaknemo v notranje prostore, najbolje je, če jim namenimo svetlo mesto, ki ima okoli 18ºC. Spomladi jih posadimo v lonce in korita.
 

Prezimovanje

V jeseni pustimo rastline zunaj kar se le da dolgo. Pred morebitnim padcem temperatur jih zaščitimo z vrtnarsko kopreno, časopisnim papirjem, juto. Ko nastopi daljše obdobje mraza, jih prenesemo v notranjost. 
pelargonije_prezimovanje

Prostor za prezimovanje mora biti svetel in hladen, s temperaturo nad 10ºC.

Rastlinam odstranimo odcvetele cvetove in popke. 

 

Bršljankam skrajšamo poganjke. Pri zonalkah se, če jih skrajšamo jeseni, rada pojavijo glivična obolenja, zato jim odstranimo le večji del listov, skrajšamo pa jih spomladi. Zalivamo na dva do tri tedne.

 

Slika levo: Pelargonije prezimujejo na svetlem hladnem stopnišču. V zgornjem koritu so neobrezane zonalke, v spodnjem pa močno skrajšane bršljanke.

 

 

Pri pravilni oskrbi lahko gojimo pelargonije zonalke tudi v stanovanju, kjer cvetejo skoraj vse leto. Namenimo jim svetel, vendar ne pretopel prostor. Najbolj jim ustreza temperatura okoli 15ºC. Zalivamo poredko, prst naj bo bolj suha. Enkrat na tri tedne gnojimo z ekološkimi tekočimi gnoji za cvetoče rastline. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove in ovenele liste. Rastlin ni potrebno presajati, dokler lonček res ni pretesen.

 

 

Slika desno: pelargonije conalke smo pred mrazom umaknili v sobo, korito smo postavili na tla ob vrata balkona, kjer je bila temperatura dosti nižja, kot v prostoru. Rastline so bile hvaležne tudi za direktno svetlobo, kar so pokazale z bujno rastjo temno zelenih listov in cvetenjem.

pelargonije zonalke v sobi
 
 
Če potrebujete pomoč pri ozelenitvi balkona ali terase, nam pišite ali nas pokličite. Z veseljem bomo skušali uresničiti vaše želje. KONTAKT