PELARGONIJE

1. del

 
 
…in zvedo naj vsi na vasi,
kje dobil sem rožmarin, 
roženkravt in nagelj rdeči,
v tihi noči za spomin.
 
 
(Jaz pa vem, da ti si moja,
      Slovenska narodna)
roženkravt
 
Pelargonije, te tako nezahtevne lepotice, so dolga leta, lahko rečemo celo desetletja, veljale za ene najbolj priljubljenih rastlin, s katerimi smo krasili okenske police in balkone. Že naše babice in prababice so poznale vrsto pelargonije z imenom roženkravt. Rasel je pri vsaki slovenski hiši na okenski polici, verjetno tudi zato, ker je s svojim vonjem odganjal mrčes. V številnih narodnih pesmih  je omenjan slovenski šopek, ki vsebuje roženkravt, rožmarin in nageljn.
 
Okoli l.1970 so k nam iz Avstrije prišle bršljanke in z vso silo preplavile slovenske balkone. Ni bilo hiše, katere balkon ne bi bil zasajen z rdečimi, kasneje tudi roza bršljankami. 
 
In ravno zaradi teh monotonih zasaditev, na več metrov dolgih balkonih, enakih pri vseh hišah na vasi, so se marsikomu pelargonije »zamerile«. Predvsem mlajše generacije jih ne marajo, misleč, da so uporabne samo na tak način.pelargonije bršljanke
                                                                                      Dolgočasne zasaditve z bršljankami
surfinijeZ letom 1990 so pravi razcvet doživele surfinije. Tudi pri nas. Meterske zasaditve balkonov z bršljankami so zamenjale zasaditve s surfinijami. Roza, vijolične, bele surfinije,...Marsikdo je raje posegel po milijon zvončkih - surfiniji sorodni rastlini z drobnejšimi cvetovi.
Bilo je mnogo balkonov z bujno rastočimi in cvetočimi surfinijami, ki pa so za tako lepoto zahtevale ogromno nege. Zalivanje, v vročih dneh kar dvakrat na dan, redno dognojevanje dvakrat na teden, ....Zato je bilo tudi razočaranj veliko, saj brez dosledne nege niso cvetele, že kratkotrajna suša pa je surfinije dobesedno uničila in večinoma jim ni bilo več pomoči.
 
Poleg surfinij so k nam prihajale nove rastline primerne za korita. Tako zadnjih 10 let vsako leto prinese nekaj novosti. Pelargonije, skupaj z nageljni, fuksijami, petunijami in begonijami, ki so bili stalnica zasaditev korit, nadomeščajo slapovi surfinij, verben, bidensa in moljevke. Vedno bolj so priljubljene pisane mešane zasaditve v neštetih možnostih z lobelijo, bakopo, diascijo, nemezijo in še bi lahko naštevali. 
 
 mešana zasaditev mešana zasaditev
                                                    Mešane zasaditve
 
Vendar novejše rastline niso vedno preproste za gojenje, zato je še toliko bolj nujno poznati njihove lastnosti in potrebe. Kajti v nasprotnem nas lahko hitro razočarajo. Če nimate na voljo idealnih razmer na balkonu, če ne nameravate posvečati rastlinam preveč časa in pozornosti, vseeno pa bi želeli ozeleniti okenske police in si balkon spremeniti v z rastlinami okrašen prijeten kotiček za počivanje, je bolje posegati po nezahtevnih rastlinah. Med temi pa so pelargonije še zmeraj kraljice.
 
pelargonije bršljanke

Pelargonij je ogromno vrst in sort. Verjamem, da lahko vsak najde sebi ljube in z njimi pričara na svojem balkonu lepe in nezahtevne zasaditve. 

 

 

 

Na sliki levo: različne sorte bršljank tvorijo razgibano, za oko in dušo prijetno zasaditev.

 
pelargonija zonalkapelargonija zonalka
Šopek vrtnic...? Ne,... ...ampak socvetje pelargonije.
 
Videli boste, da so lahko pelargonije več kot prekrasne v kombiniranih zasaditvah s prav tako nezahtevnimi dišavnicami in trajnicami, primerne tako za popolne začetnike kot za še tako muhaste in izbirčne ljubitelje rož.