Jesenske balkonske zasaditve

 

 

balkon_jesenska zasaditev

Meseca oktobra postajajo dnevi vedno hladnejši in počasi začnemo z balkonov pospravljati cvetlična korita. Vendar to nikakor ne pomeni, da ko pospravimo poletne zasaditve, balkon ostane do naslednje pomladi zapuščen, pust in žalosten. V korita lahko posadimo marsikatero rastlino, ki bo lepa v jeseni in tudi preko zime.

S pravilno kombinacijo rastlin lahko dosežemo, da bodo zasaditve lepe od oktobra pa vse do maja. Takrat pa bo spet nastopil čas za poletne zasaditve.


 

balkon brez zasaditvebalkon_jesenska zasaditev

       Pogled skozi okno na balkon je lahko takšen......ali takšen. Odločitev je vaša...

 

Rastline potrebujejo nekaj časa, da se ukoreninijo in utrdijo preden nastopi zima in z njo redne slane in mraz. Zato ne čakajmo, ampak zasadimo korita z jesenskimi lepoticami čim prej, da nam bodo lepšala vse krajše dneve.

 cvetlično korito_jesenska zasaditev

Pomembno je, da v zasaditvah kombiniramo različne skupine rastlin: vedno zelene zelnate trajnice z  jeseni cvetočimi rastlinami, travami, pritlikavimi iglavci in vedno zelenimi grmi ter rastlinami z okrasnimi plodovi.

 

iskrivka, spomladanska resa, bergenija, šaš

 

Vedno zelene zelnate trajnice, ki jih sadimo na cvetlične grede, lahko odlično uporabimo v zasaditvah v cvetličnih koritih. Kar nekaj je takih, ki imajo čudovito obarvano listje in poskrbijo za lepo kombinacijo z zelenimi in cvetočimi rastlinami.

 

Ena izmed njih je iskrivka ali iskrica, bolje poznana pod imenom hojhera, ki izhaja iz strokovnega imena Heuchera. Izbiramo lahko med večimi vrstami in sortami, ki se med seboj razlikujejo po barvi listov, od temno zelenih, pisanih, srebrnih, do rdečih in karamelnih.

 

Slika levo: Iskrivka in bergenija, obe vedno zeleni zelnati trajnici v družbi prav tako vednozelenega šaša in jesenske vrese.

 

 

Popestritev zasaditvam so mlečki (Euphorbia) s svojo značilno navzkrižno razporeditvijo listov, kot tudi skrečniki (Ajuga) s čudovitimi listi prelivajočih se barv. Ne smemo pozabiti hermelik in homulic (Sedum), ki so lepe tako samostojno posajene v večje posode kot v družbi ostalih rastlin.

šaš, mleček, skrečnikhermelika, siva bilnica hermelika, skrečnik
 šaš, mleček, skrečnik

 dve sorti hermelike in

siva bilnica

 hermelika in skrečnik

  

Zanimiva je travam podobna kačja brada (Ophiopogon planiscapus), predvsem sorta ‛Nigrescens‛, s temnimi skoraj črnimi listi. (slika desno). Nepogrešljiv dodatek elegantnim zasaditvam sta nemški rožmarin (Santolina) in kalocefalus (Calocephalus), ki s sivo srebrnimi listi ustvarita svojevrsten videz mešane zasaditve (slika skrajno desno gapgardens).

kačja brada, mačehetimijan, nemški rožmarin, kalocefalus, šaš, ciklama

V zasaditve vključimo zimzelene dišavnice kot so različni timijani in žajblji.

 

pijavčnica, mačehe, pacipresa

jesenska vresa, zelenka, bršljan

Povešave vedno zelene trajnice lepo dopolnijo zasaditve, saj prekrijejo robove cvetličnih korit in posod. Taka sta bršljan (Hedera) z različnimi sortami, ki se med seboj razlikujejo po barvi in obliki listov (slika zgoraj) in okroglolistna pijavčnica ( Lysimachia numularia) z rumenozelenimi listi (slika levo).

V večja korita in posode lahko sadimo tudi pritlikave iglavce, kot so razne paciprese in bori, ter vedno zelene manjše listavce kot npr.trdolesko, kosteničevje, češmin, pieris, grmasti jetičnik - hebe, pušpan...

grmasti jetičnikjetičnik
grmasti jetičnik s pisanimi listijetičnik

 

grmasti jetičnikpacipresa, zelenka, spomladanska resa, miskant

Najbolj razširjena sorta grmastega jetičnika je

sorta ‛Autumn Glory‛, z od junija do

novembra cvetočimi vijoličastomodrimi cvetovi. 

Pritlikava pacipresa odlično dopolni mešano zasaditev.    

 

 

šaš, pušpan, kosteničevjeskimija, šaš, leukotoja 
V ozadju šaš in pušpan, spredaj pritlikavo kosteničevjeSkimija, šaš in leukotoja, še ena rastlina iz družine vresovk. 

 

Rastline s plodovi so več kot dobrodošle v jesensko - zimskih zasaditvah, saj se ti obdržijo preko cele zime in so prava poživitev. Take so skimija (Skimmia reevesiana) z bleščeče rdečimi jagodami, zelenka (Gaultheria procumbens) z rdečimi in pernecija (Pernettya mucronata) z rožnatimi ali belimi jagodami (slike spodaj).

skimijazelenkapernecija
skimijazelenkapernecija

 

Pomembna skupina rastlin v jesensko zimskih zasaditvah so trave in šaši. Izbiramo med vedno zelenimi vrstami in sortami. Lepe so tako samostojno kot v mešanih zasaditvah.

trave

 

Naj naštejemo le nekaj od trav: bela bekica (Luzula nivea), vilovina (Sesleria caerulea), ovsika (Helictotrichon sempervirens),  medvedja bilnica (Festuca scoparia), siva bilnica (Festuca glauca), zelena bilnica (Festuca amethystina).

Med šaši pa so zanimivi zeleni šaš (Carex morrovii), pisani šaš (Carex hachijoensis ‛Evergold‛), pisani kolmež (Acorus gramineum) in še mnogi drugi.

 

Ko govorimo o jesenskih zasaditvah cvetličnih korit, ne moremo mimo cvetočih trajnic. S premišljeno kombinacijo, bodo korita cvetoča tudi preko zime. Jesenska vresa bo cvetela do novembra, spomladanska resa od decembra preko cele zime do aprila, jesenske astre in krizanteme bodo lepe do prve slane, bergenije bodo zacvetele v februarju in aprilu, telohi prav tako, nekateri že v januarju. Socvetja hermelike  so čudovita tudi, ko odcvetijo.

 

jesenska vresa

 

Jesenska vresa, zelenka, mačehe in kalocefalusŠaš, jesenska vresa in jesenska astra

 

jesenska vresa

 

 jesenske zasaditve jesenske zasaditve jesenske zasaditve

Krizanteme bodo lepe le do prvih močnejših slan.

 

 

Med cvetočimi rastlinami ne smemo pozabiti na mačehe. Čeprav, ko jih takole pogledamo in imamo občutek, da žametni cvetovi zrejo v nas, težko verjamemo, da bodo te nežne lepotice preživele zimo in nas spomladi spet »opazovale« s svojimi cvetovi. Ampak na našo srečo je tako.

Mačehe tudi v celinskem podnebju preživijo zimo zunaj v koritih in posodah. Če jih bo pozimi grela še snežna odeja, bodo spomladi še posebej lepe. V toplih območjih Slovenije, če jim namenimo sončen in zaveten kotiček, pa se zna zgoditi, da bodo lepo pocvitale tudi pozimi.

Posebno navdušujoče so viseče mačehe iz serije "Cool Wave", ki se močno povešavo razraščajo, odlikujejo pa se tudi po množici cvetov. Dobro prezimijo.

mačeha

 

mačehe

 

mačehe

Viseče mačehe serije "Cool Wave" so odlične za korita.

 

mačehe in sobna ciklama (Cyclamen persicum)mačehe

Ciklama na okenski polici, ki dela družbo drobnim mačeham,  je sobna ciklama (Cyclamen persicum), ki jo, preden nastopi slana, prenesemo v notranje prostore.

 

 sobna ciklama

 

sobna ciklama, kalocefalus, jesenska vresa

Sobna ciklama v družbi kalocefalusa in posebne jesenske vrese, ki ne cveti.

 

Lahko pa posadimo v cvetlične lončke od decembra do marca cvetočo prezimno trdno različico Cyclamen coum. Cvetki so 2,5 cm veliki, rdeče, rožnate ali bele barve(slika spodaj).

mačehe, ciklame (Cyclamen coum)

Cyclamen coum, prezimno trdna ciklama v družbi mačeh. 

 

jesenska vresa, trava, krizanteme, trdoleska, okrasni ohrovtokrasni ohrovt, kalocefalus, zelenkaokrasni ohrovt, lepoplodka

Zadnja leta je vse bolj moderen okrasni ohrovt. Na voljo so čisto majhni 10 cm veliki, pa do 50 cm veliki. Večinoma so zeleno vijoličaste barve, ki pri nekaterih sortah prehaja v kremasto sredico. Listi so lahko gladki ali močno nagubani. Ohrovt odlično prenaše nizke temperature, pravzaprav mu šele prve slane dajo prave barve.

 

Okrasni ohrovt, jesenska vresa in nežne mačehe.  

 

 
                                       

Jesen je tudi čas za sajenje spomladi cvetočih čebulnic, o čemer smo že pisali tukaj. Če čebulnice posadimo  v cvetlična korita skupaj  z  jeseni in pozimi zanimivimi rastlinami, bodo take zasaditve lepe vse do meseca maja.

Pri sajenju najprej poskrbimo za dobro drenažo. Na dno posod in korit nasujemo  glinaste črepinje ali prodnike. Med substrat primešamo malo kremenčevega peska, za boljšo zračnost. Najprej posadimo čebulnice. Sadimo jih v več plasti - najgloblje posadimo debele (tulipani, narcise), proti vrhu pa tiste bolj drobne (zvončki, jarice, hrušice). Na koncu posadimo še ostale rastline.

Preden se lotite sajenja, dobro premislite, katere rastline boste posadili skupaj, da bo zasaditev res lepa do pomladi.

 

Spomladi odcvetelo jesensko vreso in ohrovte previdno odstranimo iz loncev in korit, luknje dopolnimo s substratom, kmalu pa bodo zacvetele prve čebulnice, zgodnje narcise, zvončki, jarice, irisi, žafrani.

 

Kako izgledajo jesenske zasaditve spomladi, ko zacvetijo čebulnice, si lahko pogledate na spodnjih fotografijah (gapgardens):

šaš, mleček, pacipresa, spomladanska resa, jaricabršljan, pušpan, narcise, mačehe 
šaš, mleček, pacipresa, spomladanska resa in jaricabršljan, pušpan, narcise in mačehe 

 

pušpani in tulipanišaš, iskrivka, bršljan, tulipanišaš, teloh, trdoleska, pernecija
pušpani in tulipanišaš, iskrivka, bršljan in tulipanišaš, teloh, trdoleska in pernecija

 

trdoleska, teloh, narcise, pacipresaspomladanska resa, žajbelj, srčki, tulipani, trdoleska
trdoleska, teloh, narcise in pacipresa

spomladanska resa, žajbelj, srčki,

       tulipani in trdoleska